Sam Bankman-Fried’in kurucusu ve ortağı olduğu FTX kripto para borsasının iflas açıklaması kripto gündemini meşgul etmeye devam ediyor. FTX yatırımcıları zararın boyutunu azaltmak için ne yapacağını araştırırken FTX’inin akıbetinin ne olacağı ve Sam Bankman-Fried’in hapse girip girmeyeceği gibi konular merak ediliyor.

FTX’in çöküşü ile ilgili dört koldan yoğun bir haber akışı yaşanıyor. Şu ana kadar ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu SEC’in, FTX’in çöküşü ve arkasındaki isim olan Sam Bankman-Fried’i soruşturmaya devam ettiği biliniyor.

Şirketin merkezi olan Bahamalar’daki yetkililer tarafından yapılan resmi açıklama ise Mali Suçları Araştırma Birimi tarafından cezai suistimal olup olmadığının araştırıldığını ve FTX Digital Markets LTD’ye kayyum atandığını gösteriyor.

Diğer taraftan Güney Kıbrıs’ın FTX’in işletme lisansını iptal etme niyetinde olduğu aktarılırken kripto topluluğu, FTX’in iflasının ABD ve AB’yi kripto para düzenlemelerini sıkılaştırmaya zorlamasından korkuyor.

SBF’nin “oynayarak ve uyuyarak” zaman geçirdiği haberlerinin yanında yeni FTX CEO’sunun şirketi kurtarma çabası içerisinde olduğu bilgisi ekleniyor.

SEC, CFTC ve Adalet Bakanlığı FTX’i Soruşturuyor

ABD’li SEC’in, kripto para borsası FTX, FTX US ve kardeş şirket Alameda Research hakkında daha önceden soruşturma açtığı biliniyordu. Yeni gelişmeler ışığında düzenleyici kurumun FTX’in iflas eden CEO’su ve kurucusu olan Sam Bankman-Fried’i markaj altına aldığı ve davaya Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) ve Adalet Bakanlığı’nın da dahil olduğu kaydedildi.

Soruşturmayla ilgili olarak FTX’in borç verdiği varlıklar arasında SEC’e kayıtlı olması gereken menkul kıymetler olabileceği ve bu durumda şirketin müşteri fonlarını uygunsuz yönetmesinin yasalara aykırı olarak değerlendirileceği aktarıldı.

Adalet Bakanlığı yetkililerinin ise olası dolandırıcılık iddialarına karşı geniş kapsamlı bir inceleme sürdürdüğü bildirildi.

Son gelen haberlerde ABD New York Güney Bölgesi Savcılığı’nın kripto para borsası FTX’in çöküşü ve şirketin müşterilerinin fonlarını ele almasına yönelik araştırma yaptığı aktarıldı.

SBF: “Uyuyorum ve Oyun Oynuyorum”

Tüm kripto dünyası kaose sürüklenirken istifa eden FTX CEO’su Bankman-Fried’in New York Times’a verdiği bir röportaj şaşkınlık yarattı.

SBF’nin, “Şu anda hiç uyumayacağımı düşünürdünüz ancak uyuyorum. Daha kötü olabilirdi.” dediği belirtildi. Demeçte SBF’nin kimseye güvenip güvenmediği sorusuna “Gerçekçi olmak gerekirse kimsenin 15’ten fazla kişiyle yakın temas ve iletişim kurabileceğini düşünmüyorum.” dediği aktarıldı.

SBF’nin Alamerda Research Başkanı Caroline Ellison ile romantik ilişkide olmadığını söylediğine de yer verildi.

Şirketin iflas etmesinden duyduğu pişmanlıkları dile getiren ancak hapis cezası olasılığını tartışmayı reddeden SBF’nin “şaşırtıcı şekilde sakin” olduğu aktarıldı.

SBF’nin zamanını Storybook Brawl isimli video oyun oynayarak geçirdiğini ve bu konuda “Gevşememe yardımcı oluyor, zihnimi boşaltıyor.” ifadelerini kullandığı kaydedildi.

Yeni FTX CEO’su Şirketi Toparlamaya Çalışıyor

FTX’in yeni CEO’su John Jay Ray III’ün geçen haftaki iflas koruması başvurusunun ardından herkesi bir araya getiren bir toplantı yaptığı ve durumu toparlamaya çalıştığı öğrenildi.

Yeni CEO’nun “Desteğinize ihtiyacım var” dediği belirtilirken kurumsal satışın başındaki Zane Tackett ve girişimlerden sorumlu Amy Wu da dahil olmak üzere birçok çalışanın ayrıldığı kaydedildi.

FTX ABD’nin baş hukuk müşaviri Ryne Miller ise şirkette kalmaya devam ediyor. Daha önce CFTC’yi yönetirken SEC Başkanı Gary Gensler’in hukuk müşaviri olarak görev yapan Miller, Ağustos 2021’de FTX’e katılmıştı.

Şirkette kalan çalışanların daha ne kadar dayanacağı ve şirketin yükümlülüklerini getirip getiremeyeceği merak ediliyor. Bir takım aksaklıklar olabileceği konusunda yeni CEO Ray’in çalışanları uyardığı ancak maaş ödemelerinin her zamanki gibi devam etmesinin beklendiği de gelen haberler arasında yer alıyor.

Sam Bankman-Fried Hapse mi Girecek?

Soruşturmanın devam ettiği olayda kripto topluluğu Sam Bankman-Fried’in ve FTX’in akıbeti ile ilgili fikirlerini beyan etmekten kaçınmadı.

Kripto dünyasında BitBot olarak bilinen Ben Armstrong Twitter hesabından, SBF’nin kripto para piyasasını düşüş için manipüle ettiğini ve yatırımlarından zarar gören çok sayıda projeye sahip olduğuna dair kanıtı olduğu yönünde paylaşımda bulundu.

Paylaşımda SBF’yi etiketleyen Armstrong, “Hapse gireceksin Sam” ifadelerine yer verdi.

Soruşturmanın gidişatıyla ilgili olarak SEC, CFTC ve Adalet Bakanlığı’nın ne tür bir açıklama yapacağı tüm kripto topluluğu tarafından merakla bekleniyor.

Beyaz Saray FTX Krizini Takip Ediyor

FTX’in çöküşü ile ilgili Beyaz Saray’dan da açıklama geldi. Beyaz Saray Basın Sekreteri Karine Jean-Pierre ABD vatandaşlarına zarar gelmemesi için daha fazla düzenleme yapılması gerektiğine vurgu yaparak “Son haberler endişeleri pekiştiriyor ve kripto para birimlerinin neden dikkatli bir şekilde düzenlemesi gerektiğini gösteriyor.” dedi.

Bahamalar’daki Varlıkları Donduruldu

Bahamalar Menkul Kıymetler Komisyonu geçtiğimiz günlerde, FTX’i varlıklarının Yüksek Mahkeme tarafından atanan bir tasfiye memurunun onayı olmadan devredilemeyeceğini belirtti ve varlıkları dondurduğunu açıkladı.

Bahamalar menkul kıymetler düzenleyicisinin 10 Kasım’da yaptığı açıklama, FTX’in yalnızca iflas başvurusunda bulunduğu ABD’de yasal süreçle karşı karşıya olmadığını gösterdi.

Dash 2 Trade - Ön Satış Sona Erdi, Şimdi Borsalarda!

Puanımız

dash2trade-site
  • Ön Satış Sona Erdi - Borsalarda Listelendi!
  • Cointelegraph'ta Çıktı
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
  • 70,000+ Alım-Satım Topluluğu
  • Bitmart, Changelly, Gate.io, LBank CEX Listelemesi
dash2trade-site
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.