Potansiyel veri sızıntılarından endişe duyan Japonya’daki eğitim kurumları, öğrencilerinin OpenAI’ın sohbet robotu ChatGPT’ye erişimini sınırlandırdı.
Tokyo’daki Sophia Üniversitesi, öğrencilerinin akademik yazma görevlerini tamamlamak için sohbet robotlarını kullanmalarını yasakladı.
Üniversite, geçtiğimiz günlerde resmî web sitesinde yayınladığı yeni yönergelerde, “ChatGPT ve diğer yapay zekâ sohbet botları tarafından üretilen metin, program kaynak kodu, hesaplama sonuçlarının, öğrencinin kendisi tarafından oluşturulmadığı için reaksiyon kağıtları, raporlar, denemeler ve tezler gibi herhangi bir ödevde kullanılmasına izin verilmez” dedi.
Talimatlarda ayrıca, “Kullanımın tespit araçları vb. ile doğrulanması halinde, Üniversitenin Suistimal Disiplin Kuralları uyarınca sıkı önlemler alınacaktır.” diye de not eklendi.
OpenAI, ChatGPT’yi geçen yıl kasım ayında piyasaya sürdü. Sohbet robotu, uzmanların yapay zekâ aracının kullanıcı sorgularına insan benzeri çıktılarla yanıt verme yeteneğini övmesiyle çevrim içi ortamda hemen öne çıktı.
ChatGPT, araştırma çalışmalarını özetleme ve mantıksal soruları yanıtlama becerisini gösterdi. Ayrıca öğrencilerin geçmesi için çok önemli olan işletme ve tıp sınavlarını da çözdü.
Open AI, Japonya’da Ofis Açmayı Düşünüyordu
Karar, Open AI’nin Japonya’da ofis açma niyetini bildirmesinin hemen ardından geldi. ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI’ın CEO’su dün yaptığı açıklamada şirketin yakın gelecekte Japonya’da bir ofis açmayı ve ülkedeki işlerini genişletmeyi hedeflediğini söylemişti.
Sam Altman, Tokyo’daki Başbakanlık Ofisi’nde Başbakan Fumio Kishida ile yaptığı kısa görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Japonya’da çok daha fazla zaman geçirmeyi, harika yeteneklerle etkileşime girmeyi, Japon halkı için harika bir şey inşa etmeyi ve modelleri daha iyi hale getirmeyi umuyoruz” demişti.
Japon Meclisinde Başbakan’a ChatGPT’den Soru
Mart ayının sonlarında çıkan haberlerde, sohbet botlarının Japon parlamentosundaki görüşmelerde yer aldığı bildirilmişti. Başbakan bir muhalefet milletvekilinin sohbet botu yardımıyla hazırladığı soruları yanıtlamıştı.
Anayasal Demokrat Parti’den Kazuma Nakatani parlamentonun bir oturumunda ChatGPT’ye “Parlamentonun alt kanadının bir üyesi olsaydınız Başbakan’a ne tür sorular sorardınız?” diye sorduğunu söylemişti. Daha sonra bu yanıtları Başbakan Fumio Kishida’ya sorular oluşturmak için kullandığını belirtmişti.
Sohbet Robotlarıyla İlgili Endişeler Artıyor
Sohbet robotunun kullanımı ve yapay zekanın benimsenme hızı konusunda artan endişeler de var.
Aralarında Elon Musk, California Berkeley Üniversitesi bilgisayar bilimleri profesörü Stuart Russell ve Apple kurucu ortağı Steve Wozniak’ın da bulunduğu yapay zekâ uzmanları ile sektör liderleri, geçtiğimiz haftalarda geliştiricilere güçlü yapay zekâ modellerini eğitmek için biraz frene basmaları gerektiğini söylemişti. Sektörde bin 100’den fazla kişi, ortak güvenlik protokollerinin geliştirilmesine olanak sağlamak amacıyla ChatGPT’nin arkasındaki en son yinelemeden daha güçlü sistemlerin eğitimine altı ay ara verilmesi çağrısında bulunan bir dilekçeyi imzalamıştı.
İtalya ChatGPT’yi Yasakladı
İtalya geçtiğimiz ay ChatGPT’nin kullanımını yasaklamış ve veri koruma yetkilileri yapay zekâ hizmetinin gizlilik endişeleri nedeniyle soruşturulacağını söylemişti.
Yetkililer, AI sisteminin, onu kullanan kişiler hakkında kişisel bilgi toplamak için uygun bir yasal dayanağa sahip olmadığını kaydetti.