Kazakistan, Bitcoin madenciliği sektörünü daha da zora sokacak bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Ülkenin federal parlamento organı Majalis, Kazakistan Cumhuriyeti’ndeki dijital varlıklara ilişkin kanun tasarısının ikinci okumasını onayladı. Tasarı şimdi oylamadan önce üçüncü okumaya gidecek.

Mevzuat üçüncü bir onayla birlikte, Bitcoin madencileri için tesis sahipliklerine ve operasyonel yapılarına dayalı yeni lisanslama gereklilikleri getirecek. Ayrıca madencilerin elektriklerini enerji sağlayıcısı Korem’den piyasa fiyatları üzerinden satın almalarına sebep olacak. Bu da madencilerin elektrik tüketimine yönelik daha önce hedeflenen vergileri takip edecek.

Çin’in Madencilik Yasaklarından Kaçmışlardı

Daha önce, isimlerin, yerlerin ve üç aylık raporların hükümete kaydedilmesi de dahil olmak üzere belirli raporlama ve vergi gereklilikleri uygulanmıştı. Bunlar, hükümetin Bitcoin’i yasaklamasına tepki olarak Bitcoin madencileri Çin’den kaçarken, enerji kıtlığı ve protestoların ortasında madencilikte yaşanan büyük artışın bir sonucu olarak ortaya çıktı.

Ucuz elektrikle boğuşan Kazakistan, Çin’in kripto yasağının ardından bir madenci akınına uğradı. Ocak ayında internetin kapatılması da dahil olmak üzere siyasi baskılara yol açan yüksek yakıt fiyatlarıyla ilgili yaygın protestoların ardından Kazakistan, kripto madencileri için yeni bir raporlama ve vergilendirme idaresi uyguladı.

Bunun ardından Kazakistan, düzenlemeye uymayanlardan 200 milyon dolar değerinde madencilik ekipmanına el koymaya kadar gitti. Ülke, en son onaylanan bu yasa tasarısı gibi mevzuatı kullanarak Bitcoin madenciliğindeki artışın faydalarını denemeye ve özümsemeye çalışmaya devam ediyor.

Tasarı Bitcoin Madenciliğini Nasıl Etkiler?

Tasarıya göre madencilerin ortak elektrik şebekesinden sadece ihtiyaç fazlası elektriği satın almaları gerekecek. Bunun dışında madencilerin Kazakistan Elektrik ve Enerji Piyasası Operatörü [KOREM] borsası üzerinden elektrik satın almalarına izin verilecek. Ancak, elektrik açık artırma şeklinde satılacağı için herkes bu satın alma işlemini gerçekleştiremeyecek. Dolayısıyla en yüksek teklifi veren satın alma işlemini gerçekleştirebilecek.

Buna ek olarak, madencilik lisanslarının iki gruba ayrılması öneriliyor. Birinci grup, Kazakistan’da doğru ekipman, konum ve güvenliğe sahip veri merkezleri gibi gerekli tesislere sahip olan dijital madencileri kapsıyor. İkinci grup ise veri merkezlerinde bilgisayar alanı kiralayan ancak kendileri için bir enerji tahsisi talep etmeyen dijital madencileri kapsıyor.

Bitcoin madenciliğine uygulanan vergi son birkaç aydır bölgede çeşitli şekillerde gündeme gelmişti. Kazakistan Cumhurbaşkanı’nın kripto madenciliği üzerindeki vergiyi artırmaya çalışmasından dolayı son yasa tasarısı bir dizi değişiklik getirdi.

Kripto Hizmeti Verenler Lisans Almak Zorunda

Bitcoin madencilerinin 2024’ten itibaren resmi vergi mükellefi olarak kabul edileceğini de unutmamakta fayda var, çünkü kanunda vergi konusunda da önemli ve sert maddeler bulunuyor. Örneğin, madencilerden ve madencilik havuzlarından alınan bir kurumlar vergisi olacak. En son tasarı, kripto para işlemleriyle uğraşan bireylere katma değer vergisi (KDV) ve kripto para birimi borsalarına kurumlar vergisi uygulanmasına yönelik hükümler içeriyor. Öte yandan madencilik hizmeti verenler ile bu hizmetlerden yararlanan kişiler lisans almak zorunda kalacaklar. Lisansları olmayanlar madencilik yapamayacak.

Kripto Reklamlarına Da Yasak Masada

Tüm bunların yanı sıra, kripto paralara yönelik reklamların da ilerleyen dönemde yasaklanması konusunun düşünüldüğü belirtiliyor. Ancak şu anki yasanın içinde buna ithafen bir madde bulunmuyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Dash 2 Trade - Ön Satış Sona Erdi, Şimdi Borsalarda!

Puanımız

dash2trade-site
  • Ön Satış Sona Erdi - Borsalarda Listelendi!
  • Cointelegraph'ta Çıktı
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
  • 70,000+ Alım-Satım Topluluğu
  • Bitmart, Changelly, Gate.io, LBank CEX Listelemesi
dash2trade-site
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.