ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu SEC, sosyal medya hesabından paylaştığı kripto tanıtımı sebebiyle magazin dünyasının önde gelen isimlerinden Kim Kardashian’ın 1,26 milyon dolarlık para cezası ödeyeceğini duyurdu. Kardashian ‘bir kripto varlığı yasa dışı şekilde tanıtmakla’ suçlandı.

Kamuoyuyla paylaşılan açıklamada SEC, televizyon yıldızı ve sosyal medya ünlüsü Kim Kardashian’ın geçtiğimiz haziran ayında paylaştığı bir Instagram hikayesinde EthereumMax tanıtımı yaptığını ve tokenlerin tanıtımı için kendisine 250 bin dolar ödendiğini açıklamadığını belirtti.

Kim Kardashian’ın yasa dışı tanıtım yaptığı iddiaları karşısında anlaşma yoluna gittiği belirtilirken 1,26 milyon dolarlık cezayı ödemeyi ve komisyonun devam etmekte olan soruşturmasında işbirliği yapmayı kabul ettiği bilgisi aktarıldı. Kardashian’ın ödeyeceği ceza, Instagram reklamının bütçesini, faizini ve ayrıca 1 milyon dolarlık para cezasını içeriyor.

SEC’ten yapılan açıklamada, potansiyel yatırımcıların EMAX tokenleri satın almalarına yönelik talimatları içeren EthereumMax internet sitesi bağlantısı eklenmiş Instagram paylaşımının, federal menkul kıymetler yasalarının ilgili hükümlerini ihlal ettiği kaydedildi.

Açıklamada SEC Başkanı Gary Gensler’in, “Bu dava, ünlülerin veya influencerların kripto varlıklar da dahil olmak üzere yatırım fırsatlarını desteklemesi durumunda, bu yatırım ürünlerinin tüm yatırımcılar için doğru olduğu anlamına gelmediğini hatırlatıyor.” ifadelerine yer verildi.

Gensler yatırımcıları, kendi finansal hedefleri ışığında bir yatırımın potansiyel risklerini ve fırsatları değerlendirmeye teşvik ettiklerini belirtti.

SEC ayrıca yatırım ürünlerinde ünlülerin yer alması ile ilgili olarak resmi Youtube kanalından çeşitli uyarılar içeren bir video paylaşımı da yaptı.

SEC, ‘#AD’ Etiketinin Kullanılmasını Yeterli Bulmadı

331 Milyon takipçili Instagram hesabından yaptığı EthereumMax tanıtımında Kim Kardashian’ın ‘reklam’ ibaresinin İngilizce karşılığı olan ve ‘advertisement’ kelimesinin kısaltması olarak kullanılan #ad etiketine yer verdiği görülürken SEC’in, bu etiketin kullanılmasını kesinlikle yeterli bulmadığı belirtildi.

SEC İcra Direktörü Gurbir S. Grewal’e göre Kim Kardashian gibi büyük isimlerin reklam aldığını, özellikle de konu kripto para birimleriyse, çok daha açık bir şekilde belirtmesi gerekiyor.

Grewal, ‘federal menkul kıymetler yasalarının gayet açık olduğunu ve bir kripto varlığı teşvik eden herhangi bir ünlünün veya kişinin, tanıtım karşılığında aldığı ödemenin niteliğini, kaynağını ve miktarını ifşa etmesi gerektiğini’ belirtti.

ABD’de Influencer pazarlama modeline ilişkin federal yönergelerde influencerların, tanıtım içeren Instagram hikayelerinde ‘açıklamayı resmin üzerine yerleştirmeleri ve izleyicinin bunu fark edip okumak için yeterli zamana sahip olmasını sağlamaları’ tavsiye ediliyor.

Sosyal medya reklamlarına dair benzer kurallar ülkemizde de uygulanıyor. Ticaret Bakanlığı sosyal medya üzerinden yapılan tanıtımlara yönelik geçtiğimiz yıl bir kılavuz yayınlamıştı.

Kardashian’a Aynı EthereumMax Tanıtımı Sebebiyle Toplu Dava

Kim Kardashian’ın başı, aynı EthereumMax tanıtımı sebebiyle kendisi ve onun gibi bir tanıtım paylaşan boksör Floyd Mayweather’a açılan toplu dava ile de dertte. Konser gibi etkinliklere erişim sağlayan bir tür ‘kültür tokeni’ olarak tanıtılan EthereumMax, Ocak 2022’de açılan toplu dava esnasında değerinin yüzde 97’sini kaybetmişti. EthereumMax projesi, “pump ve dump” yapmakla suçlanıyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.