ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) önceki gün, sosyal medya hesabından paylaştığı EthereumMax tanıtımı sebebiyle dünyaca tanınan televizyon ünlüsü Kim Kardashian’ın 1,26 milyon dolarlık para cezası ödeyeceğini duyurmuştu. Kripto varlığın değeri haberin ardından yüzde 126 artış kaydetti. Bugün ise yüzde 35’e yakın gerileme yaşıyor.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından kamuoyuyla paylaşılan açıklamada SEC, televizyon yıldızı ve sosyal medya ünlüsü Kim Kardashian’ın geçtiğimiz haziran ayında sosyal medya hesabı Instagram’dan paylaştığı bir hikayesinde yasa dışı bir şekilde EthereumMax tanıtımı yaptığını ve tokenlerin tanıtımı için kendisine 250 bin dolar ödendiğini açıklamadığını belirtti.

EthereumMax Fiyatında Düşüş Yaşansa da Önceki Fiyatından Yüksek

TV yıldızı Kim Kardashian’a az bilinen bir kripto para birimini desteklediği gerekçesiyle suçlama yöneltmesi dünya çapında manşetlere taşındı. Bu duyuru, piyasa verilerine göre EthereumMax adı verilen bu kripto para biriminin fiyatında önemli ancak kısa süreli bir sıçramayı da tetikledi. Kripto fiyat takipçisi CoinGecko’ya göre EthereumMax (EMAX) tokeni 3 Ekim 2022’de 0,000000004232 dolardan 0,000000009605 dolara yükseldi. Bu da yüzde 126’lık bir artışa karşılık geliyor. Token o zamandan beri 0,000000005662 dolara düşmüş olsa da SEC’in suçlamasından önceki değerinin yüzde 31 üzerinde seyrediyor.

Kim Kardashian Üç Yıl Boyunca Kripto Projesi Paylaşamayacak

SEC Başkanı Gary Gensler yaptığı açıklamada, “Bu vaka, ünlülerin veya influencer’ların kripto varlık menkul kıymetleri de dahil olmak üzere yatırım fırsatlarını desteklediğinde, bizlere bu yatırım ürünlerinin tüm yatırımcılar için doğru olduğu anlamına gelmediğini hatırlatıyor” diye konuştu.

Kardashian, suçlama için 1,26 milyon dolar ya da 1,8 milyar dolarlık net değerinin yüzde 0.07’sini ödemeyi kabul etti. Kim Kardashian bu uzlaşma kapsamında 3 yıl boyunca sosyal medya hesapları üzerinden kripto para projelerinin reklamlarını paylaşamayacak.

SEC, Kardashian’ın Reklam Etiketini Kullanmasını Yeterli Bulmadı

Öte yandan, Kim Kardashian’ın 331 Milyon takipçili Instagram hesabından yaptığı EMAX tanıtımında ‘reklam’ anlamına gelen ‘advertisement’ kelimesinin kısaltması olarak kullanılan #ad etiketine de yer verdiği görülürken SEC’in, bu etiketin kullanılmasını yeterli bulmadığı belirtildi.

SEC İcra Direktörü Gurbir S. Grewal, Kim Kardashian gibi büyük isimlerin aldığı reklamda özellikle de konu kripto para birimleriyse bunu çok daha açık bir şekilde belirtmesi gerektiğini söyledi.

Grewal, ‘federal menkul kıymetler yasalarının gayet açık olduğunu ve bir kripto varlığı teşvik eden herhangi bir ünlünün veya kişinin, tanıtım karşılığında aldığı ödemenin niteliğini, kaynağını ve miktarını açıklaması gerektiğini’ bildirdi.

ABD kuralları uyarınca, ünlüler veya diğer kişiler, bir onay için alınan ödemeleri açıklamak zorunda. Influencerların, tanıtım içeren Instagram hikayelerinde ‘açıklamayı resmin üzerine yerleştirmeleri ve izleyicinin bunu fark edip okumak için yeterli zamana sahip olmasını sağlamaları’ tavsiye ediliyor.

Bu arada, sosyal medya reklamlarına ilişkin buna benzer kurallar ülkemizde de uygulanıyor. Ticaret Bakanlığı sosyal medya üzerinden yapılan ticari reklamlara yönelik geçtiğimiz yıl bir kılavuz yayınlamıştı.

Boksör Mayweather ile Kardashian’a Toplu Dava

Öte yandan bu yılın başlarında dünyaca ünlü boksör Floyd Mayweather Jr ve Kim Kardashian aleyhine EMAX adlı kripto para biriminin menkul kıymet yasalarını ihlal ederek yatırımcıları yanlış yönlendirdiği iddiasıyla toplu bir dava açılmıştı. Konser gibi etkinliklere erişim sağlayan bir tür ‘kültür tokeni’ olarak tanıtılan EthereumMax, Ocak 2022’de açılan toplu dava esnasında değerinin yüzde 97’sini kaybetmişti. Ethereum blok zinciri ile hiçbir bağlantısı bulunmayan EthereumMax, projesi, “pump ve dump” yapmakla suçlanıyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.