2022 yılı kripto para piyasası ve kripto milyarderleri için zor bir yıl oldu. Piyasalarda yaşanan trilyon dolarlık erime nedeniyle kripto topluluğu sıkıntılı günler geçirirken tahminlere göre kripto milyarderlerinin bu yıl 116 milyar dolar kaybettiği belirtildi.

116 milyar dolarlık kaybın, aralarındaki 15 kişinin Mart ayından bu yana servetlerinin yarısından fazlasını kaybetmiş olan 17 kripto topluluğu üyesinin toplam kişisel öz sermayesini yansıttığı kaydedildi. Yaşanan kayıp sonucunda kripto para milyarderleri listesinden 10 ismin çıkarıldığı ifade edildi.

Söz konusu kayıplarda, mevcut kripto kışı koşullarının ve çöken FTX kripto para borsasının etkisi olduğu görüldü.

2022 Yılında En Çok Para Kaybeden Kripto Milyarderleri

Statista verilerine göre kripto para milyarderleri arasında büyük kayıp yaşayanlardan birinin Binance kripto para borsasının kurucusu ve CEO’su Chagpeng Zhao (CZ) olduğu gözlemlendi. CZ’nin net değerinde yaşanan 82 milyar dolarlık düşüşle en büyük ne zarar yarayan kripto milyarderi olduğu belirtildi.

Binance CEO’su Zhao’nun ardından çöküşü ile bütün piyasaları alt üst eden FTX kripto para borsasının kurucusu ve eski CEO’su Sam Bankman-Fried’in geldiği gözlemlendi. İflas sonrasında komplo ve dolandırıcılık suçlamalarıyla karşı karşıya kalan SBF’nin tutuklanmadan önce 23 milyar dolar kayıp yaşadığı ifade edildi.

Listede Coinbase CEO’su Brian Armstrong’un üçüncü sırada yer aldığı görüldü. Armstrong’un Mart ayındaki 6 milyar dolar seviyesinden 1,5 milyar dolara düştüğü ve yüzde 75 oranında bir kayıp yaşadığı tahmin edildi.

Ripple kurucu ortağı olan Chris Larsen de listede kendine yer bulan kripto milyarderleri arasında gösterildi. Larsen’in servetinin 4,3 milyar dolardan 2,1 milyar dolara düştüğü gözlemlendi.

Gemini’den Cameron ve Tyler Winklevoss’un servetlerinin 4 milyar dolardan 1,1 milyar dolara gerilediği ifade edildi.

FTX’in çöküşünün kurucu ortak Gary Wang’in servetini de sıfırladığı ifade edildi. Mart ayında 5,9 milyar dolarlık serveti bulunan Wang’in Aralık ayında 0 doları gördüğü belirtildi.

FTX’in fitilini ateşlediği kripto krizinin, Digital Currency Group kurucusu ve CEO’su Barry Silbert’in 3,2 milyar dolarlık servetine mal olduğu gözlemlendi.

Ayrıca En çok para kaybeden eski milyarderler arasında kripto para yazılım şirketi Alchemy’den Nickel Viswanathan ve Joseph Lay, OpenSea’den Devin Finzer ve Alex Atallah, Coinbase’den Fred Ehrsam, MicroStrategy’nin yaratıcısı Michael Saylor ve risk sermayedarı Tim Draper’ın yer aldığı ifade edildi.

Bu yıl piyasa koşullarından etkilenmeyen tek kripto milyarderinin Jed McCaleb olduğu belirtildi. Ripple’ın ortak ağ kurucusunun değerinin 2,5 milyar dolardan 2,4 milyar dolara düştüğü ve bunun sebebinin kripto varlıklarının çoğunluğunun satışı olduğu kaydedildi.

Kripto Milyarderleri 2022’de Neden Bu Kadar Çok Para Kaybetti?

2022 yılında kripto para sektöründe çok sayıda olay yaşandı ve her bir olay kripto piyasalarda yaşanan kaos durumunu biraz daha artırdı.

Önce TerraUSD iflas ederken Temmuz ayında serbest fon Three Arrows’ın iflas etmesi yatırımcılara büyük sıkıntı yaşattı.

FTX kripto para borsasının çöküşü yaşanan en büyük olay olarak kayıtlara geçse de 2022, Voyager Digital, Celcius ve BlockFi da dahil olmak üzere pek çok borç veren şirketin iflas ettiği bir yıl oldu.

Ayrıca pazar lideri Bitcoin’in değerinde yaşanan düşüş de piyasaları olumsuz etkiledi. Kasım 2021’de 69 bin dolar seviyesini gören Bitcoin yüzde 65 oranında düşüş yaşadı. Toplam piyasa değerinde 2 trilyon dolar kaybeden dijital varlıklar, yatırımcılara oldukça zor günler yaşattı.

Sonuç olarak 2022 yılı pek çok kripto milyarderi için zorlu geçti. FTX kripto para borsasının çöküşü ile büyük bir darbe alan sektör güveninin yeniden tahsis edilmesi için meraklı bekleyiş devam ederken uzmanlar, kripto piyasasının 2023 yılına kadar düşmeye devam edeceğini öne sürdü.

İlgili Haberler ve İçerikler

FightOut - Geleceğin 100x Hareket-Et-Kazan Projesi

Puanımız

FightOut
  • LBank Labs ve Transak Destekli
  • Spor Yaparak Ödüller Kazan
  • Seviye Atla ve Metaverse'de Mücadele Et
  • Ön Satış Başladı - $1M+ Toplandı
  • Gerçek-Dünya Topluluğu - Spor Salonu Zinciri
FightOut
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.