Rusya’da, ada ülkesi Şeyseller merkezli popüler kripto para borsası OKX’in internet sitesi kara listeye alınarak erişime engellendi.

Çevrim içi sansürü takip eden bir sivil toplum kuruluşu olan Roskomsvoboda, OKX borsasının kara listeye alındığını ve Okx.com IP adreslerinin 73/3-105-2022 sayılı karar nedeniyle Rusya Federasyonu Başsavcılığının talebi üzerine engellendiğini bildirdi.

Yasağın nedenleri tam bilinmese de Rusya Federal Radyo ve Televizyon Denetim Kurulu (Roskomnadzor) ’nun kayıtlarına göre, dünyanın önde gelen kripto para borsalarından OKX’in web sitesinin Rusya’nın Bilgi Teknolojileri ve Bilginin Korunmasına ilişkin federal yasasının 15.3 maddesi uyarınca engellendiği öğrenildi.

Bu madde, sahte bilgiler ile finans veya kredi kuruluşlarına yönelik potansiyel tehdit gibi algılanan çeşitli nedenlerle web sitelerinin kısıtlanmasını gerektiriyor. Söz konusu madde, ayrıca Rusya’da yasaklı örgütlerle ilgili bilgileri de kapsıyor.

Söz konusu kararla ilgili hükümet yetkilileri basın mensupları tarafından yöneltilen soru taleplerini geri çeviriyor.

Bu arada Rusya’nın Federal Radyo ve Televizyon Denetim Kurulu olan Roskomnadzor ile Roskomsvoboda’nın isimleri, ifade özgürlüğü savunucularının “nadzor” (Rusça’da gözetim) yerine “svoboda” (özgürlük) kelimesini koyarak alay etmeleri nedeniyle benzerlik gösteriyor.

Kara Listeye Alınan Web Siteleri Neden Listeye Konduklarını Bilmiyor

Roskomsvoboda’nın kurucusu Artem Kozlyuk’a göre, kara listeye alınan web sitelerinin sahipleri bile genellikle neden kara listeye alındıklarını bilmiyorlar ve bunu ancak Roskomnadzor’a dava açarak öğrenebiliyorlar. Yasaklı web sitelerini engellemekle yükümlü olan web sitesi barındırma hizmetleri de sadece kara listeye alınma gerçeğini öğrenebiliyor. Kozlyuk yaptığı açıklamada, kamuya açık olarak paylaşılan tek bilginin mahkeme karar numarası ve kanun maddesi olduğunu söyledi.

Binance de Engellenenler Listesine Alınmıştı

İşlem hacmine göre dünyanın en büyük ikinci kripto borsası olan OKX, Rusya’nın engellediği ilk borsa değil. Binance’in web sitesi Eylül 2020’de, “Bitcoinlerin ihracı ve kullanımının tamamen merkeziyetsiz olmasından dolayı hükümetin bunu denetlemesinin hiçbir yolu olmadığını, bunun da mevcut Rus yasalarıyla çeliştiğini” belirten yerel bir mahkeme tarafından engellenmişti.

Ancak Binance, düzenleyicilerden hiçbir zaman bir şikâyet almadığını söyleyerek karara itiraz etmiş ve şirket Ocak 2021’de mahkemede yasağı başarıyla kaldırtmıştı.

Rusya’da Kripto İle İlgili Yasa Tasarısı Konuşuluyor

Rus hükümet organları ve kurumları, son birkaç yıldır kripto para birimlerine evrensel bir yaklaşım geliştirmek için çabalıyor. Ülkede kripto para birimleri, Dijital Varlıklar Yasası tarafından bir form veya mülk olarak tanınıyor, ancak Rusya’da ödemeler için kullanılamıyor. Rusya parlamentosunda görüşülmekte olan yasa tasarısındaki vergilendirme kuralları henüz onaylanmadı.

Öte yandan geçtiğimiz eylül ayının sonlarına doğru, Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Aleksey Moiseyev, Rusya Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası’nın kripto para ile uluslararası transferleri yasallaştıracak bir tasarı üzerinde genel olarak anlaştıklarını bildirmişti. Moiseyev, Merkez Bankası ile üzerinde mutabık kaldıkları bir yasa taslağının olduğunu aktarırken “Genel olarak kripto para birimlerinin nasıl satın alınacağını ve özellikle sınır ötesi ödemelerin hangi şartlarda yapılıp yapılamayacağını içeriyor” ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.