ABD hükümetinin daha önce çalınmış olan ve darknet pazarı Silk Road’dan ele geçirdiği Bitcoin’lerin bir kısmını kripto borsalarına taşıdığı ortaya çıktı.

ABD hükümeti, 2021 ve 2022 yıllarında anonim darknet pazarı Silk Road’dan ele geçirdiği 1 milyar dolar değerindeki Bitcoin’i (BTC) taşıdı.

Blok zinciri güvenlik firması PeckShield, 8 Mart’ta attığı bir tweet’te, hükümetin cüzdan adreslerinden toplam 49 bin Bitcoin’in taşındığını ve bunların yaklaşık 10 bininin önde gelen kripto para borsası Coinbase’e gittiğini duyurdu. Bu Bitcoin’lerin 2021 ve 2022’de ele geçirilenlerin bir parçası olduğu açıklandı.

ABD hükümeti Kasım 2021 ile Mart 2022 arasında Silk Road suç gelirlerinden yaklaşık 51.351,9 Bitcoin ele geçirdi. Bitcoin’ler şimdiye kadar iki hükümet adresinde tutuluyordu. Bu adresler de şu şekildeydi: bc1q5s…0ch ve bc1q2ra…cx7.

O dönemde BTC’nin değeri yaklaşık 3,39 milyar dolardı.

ABD Adalet Bakanlığı’nın (DOJ) sayfasında 7 Mart günü, James Zhong adlı kişinin Eylül 2012’de Silk Road dark web internet pazarından yasadışı bir şekilde 50 binden fazla Bitcoin elde ederek para transferi dolandırıcılığı yapmaktan suçlu bulunduğunu duyurdu. Zhong 4 Kasım 2022 Cuma günü suçunu kabul etti.

ABD Tarihindeki En Büyük Ele Geçirme

Kolluk kuvvetleri, Zhong’un evinde 9 Kasım 2021’deki yaptığı aramada, o zamanki değeri 3,36 milyar doların üzerinde olan yaklaşık 50.676,17851897 Bitcoin ele geçirdi. Bu da ABD Adalet Bakanlığı tarihindeki en büyük el konan kripto para olarak kayıtlara geçti. Bugün Bakanlığın şimdiye kadarki en büyük ikinci finansal el koyması olmaya devam ediyor.

Silk Road, ilk modern darknet piyasası olarak biliniyordu. Amerikalı Ross Ulbricht tarafından 2011 yılında “Dread Pirate Roberts” takma adıyla piyasaya çıktı. Pazaryeri, Bitcoin ödemelerini ilk kabul edenlerden biriydi. ABD kolluk kuvvetleri, zaman zaman ve 2014 gibi erken bir tarihte açık artırmaya çıkarılan BTC’leri de dahil olmak üzere çok sayıda dijital varlık ürününe el koydu.

ABD Hükümeti Bitcoin’leri Toplu Olarak Satacak Mı?

Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin el koyduğu Bitcoin’lerin taşımaya başlaması Bitcoin yığınlarının satılmak üzere olup olmadığı konusunda endişeler artıyor. Hatta son günlerde Bitcoin’deki yaşanan düşüşlerin bununla bağlantılı olabileceği söyleniyor.

Coinbase’e 50 bin Bitcoin’in sadece küçük bir kısmı gönderilmiş olsa da ABD hükümetine bağlı cüzdanlardan milyarlarca dolarlık Bitcoin’in hareketi Twitter kullanıcılarından büyük tepkiler alırken çılgın teorileri de beraberinde getirdi. Bazıları, ABD kurumlarının Silk Road Bitcoin’lerini satmaya karar vermesi halinde, bunun piyasa üzerinde önemli bir satış baskısı yaratacağına dikkat çekti.

Bu kadar büyük miktarda Bitcoin’in hareketi, finans sektöründe kripto para birimlerinin giderek daha fazla benimsenmesi ve kullanılmasının yanı sıra kötüye kullanım ve suç faaliyeti potansiyelini de vurguluyor.

İlgili Haberler ve İçerikler