Yapay zeka girişimcisi Sam Altman tarafından “distopik” olarak tanımlanan kripto para projesi Worldcoin kripto para piyasasına iddialı bir giriş yaptı. Worldcoin, insanlara gözbebeklerinin taranması karşılığında kripto para dağıtıyor. Dün erken saatlerde piyasaya sürülen WLD tokeni Binance, Bybit, OKX ve Huobi dahil olmak üzere birden fazla borsada listelenmesinin ardından fiyatı yüzde 88 arttı.

ChatGPT adlı sohbet botunu geliştiren Open AI’nin CEO’su Sam Altman, bu girişimin bir kişinin insan mı yoksa robot mu olduğunu doğrulamaya yardımcı olacağını umduğunu söylüyor.

Worldcoin ayrıca “küresel demokratik süreçleri” mümkün kılmak ve “ekonomik fırsatları büyük ölçüde artırmak” için güvenilir bir çözüm oluşturmaya yardımcı olmak amacıyla küresel sunumuna başladı.

Worldcoin’in Küresel Amacı ve Potansiyel İmkânlar

Toplamda yaklaşık 250 milyon dolar toplayan, destekçileri arasında Andreessen Horowitz, Khosla Ventures ve Reid Hoffman olan girişim, kimlik teknolojisinin yanı sıra tokenini de uluslararası alanda kullanıma sunduğunu söyledi. Bireyler, girişimin protokol uyumlu cüzdan yazılımı olan World App’i indirebiliyor ve girişimin kask şeklindeki göz tarama doğrulama cihazı olan bir ‘Orb’u ziyaret ederek World ID’lerini alabiliyorlar.

Üç yılı aşkın bir süredir çalışmalarını sürdüren Worldcoin, Hindistan da dahil olmak üzere pek çok ülkede bireyleri sessizce üye yapıyor ve üye olanlara 25 Worldcoin tokeni veriyor. Ancak şimdiye kadarki yolculuk pek de sorunsuz geçmedi. Proje, yoksul ülkelerdeki sömürücü uygulamalar nedeniyle eleştiri aldı. Girişim, Mayıs 2021 ile Temmuz 2023 arasında 2 milyondan fazla kişinin 30’dan fazla farklı ülkedeki bir Orb’da World ID’lerini doğruladığını söyledi.

Worldcoin’in Kullanım Alanları

Worldcoin’in whitepaper’ı, başlıca potansiyel uygulamalarını ana hatlarıyla belirtiyor. Bunlar; kuponlar ve sadakat programları gibi geleneksel olarak dolandırıcılığa karşı savunmasız olan teşvik stratejilerini güçlendirmek, kimlik onayı yoluyla botlarla mücadele etmek ve küresel olarak demokratik bir yönetişim mekanizmasını kolaylaştırmak.

Worldcoin, şimdilik ABD’de piyasaya sürülmeyen tüm tokenlerinin yaklaşık yüzde 20’sini elinde tutuyor. İlk 15 yıl için, başlangıç toplam arzı 10 milyar “WLD” token ile sınırlandırıyor. Pazartesi günü piyasaya sürülen ERC-20 tabanlı tokenin maksimum dolaşım arzının 143 milyon olduğunu belirtiliyor.

Vitalik Buterin, Worldcoin İle İlgili ‘Dört Büyük Riski’ Özetledi

Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin, WLD tokenini piyasaya süren Worldcoin’in iris taramalı kimlik doğrulama çözümünün dört potansiyel tuzağını vurguladı.

Buterin, Worldcoin’in Proof-of-Personhood (PoP) yapısıyla ilişkili başlıca riskler olarak gizlilik, erişilebilirlik, merkezileşme ve güvenliği işaret etti.

Buterin’e göre Worldcoin projesi iris taramasını içerdiğinden, önemli gizlilik endişelerini de beraberinde getirmektedir. Buterin, sistem şu anda gerçek görüntüleri değil, yalnızca iris taramalarının karma sürümlerini saklasa ve kullanıcı kimliğini ZK-SNARK’lar ve diğer kriptografik tekniklerle korumayı amaçlasa da kimlikle ilgili bilgilerin kötüye kullanılması veya sızdırılması riskinin doğal olduğunu söyledi.

Buterin’in Önerdiği Çözüm

Buterin, bu riskleri ele almak için “ideal bir kişilik kanıtı biçimi” olmadığını söylerken, mevcut üç yaklaşımı birleştirmeyi önerdi: sosyal grafik tabanlı, genel donanım biyometrik ve özel donanım biyometrik teknikleri. Böyle bir çözümün sahte kimliklere karşı güvenli, merkeziyetsiz, ölçeklenebilir ve gizlilik bilincine sahip bir sistem sağlayabileceğini de sözlerine ekledi.

Wall Street Memes (WSM) - En Yeni Meme Coin

Puanımız

wall street memes
  • 1 Milyon Takipçili Topluluk
  • Deneyimli NFT Proje Sahipleri
  • Ön Satış Başladı - wallstmemes.com
  • Çıktığı Gün $300,000 Toplandı
wall street memes
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.