Divly’nin yaptığı son araştırmaya göre 2022 yılında kripto yatırımcılarının yalnızca yüzde 0,53’ünün vergi ödediği ortaya çıktı.

İsveç merkezli kripto vergi otomasyon platformu Divly’nin yayımladığı son rapor, kripto yatırımcılarının ilgili makamlara vergi bildirme oranını gözler önüne serdi.

Divly, küresel kripto vergi ödeme oranının yüzde 0,03 ila yüzde 4,09 arasında değiştiğini tespit ettiğini bildirdi.

Vergi ödeme oranlarını tespit etmek amacıyla yapılan araştırmada, sınırlı sayıda katılımcıdan elde edilen bilgiler yerine yerine resmi hükümet rakamları, arama hacmi verileri ve küresel kripto mülkiyet istatistiklerinin bir kombinasyonunun kullanıldığı belirtildi.

En Yüksek Kripto Vergi Beyanı Finlandiya’da

2022 yılı verilerine göre en yüksek vergi ödeme oranının yüzde 4’ten fazla olmak kaydıyla Finlandiya’da kaydedildiği aktarıldı.

Finlandiya’yı yüzde 3,65 oranla Avustralya’nın takip ettiği kaydedildi.

Araştırmada Avusturya, Almanya, Birleşik Krallık ve Norveç’teki yatırımcıların yüzde 2,43 ila 2,75’inin kripto varlıklarını beyan ettiğini görüldü.

Dünyanın en fazla sayıda kripto para birimi kullanıcısına sahip olan ABD’de ise yalnızca yüzde 1,62’lik bir kripto vergisi ödeme oranı gördü. ABD, yatırımcıların yüzde 1,65’inin kripto vergisini ödediği Kanada’nın hemen altında yer aldı.

Yayımlanan raporda Türkiye’nin de olduğu görülürken Türkiye’deki kripto yatırımcısının vergi ödeme oranının yüzde 0,18 olduğu aktarıldı. Listenin en altında yer alan isim ise yüzde 0,03 ile Filipinler oldu.

Kripto Vergi Ödemeleri Neden Bu Kadar Düşük?

Dünya çapında bu kadar düşük bir oranda kripto vergi ödemesi olmasının birden fazla sebebi olabileceği aktarıldı.

Divly ilk olarak, kripto para birimi raporlama gerekliliklerine ilişkin kamuoyu farkındalığının ülkeler arasında değiştiğini ve pek çok kullanıcı için genellikle belirsiz olduğunu öne sürdü.

Şirket ayrıca Japonya ve Almanya’da kaydedilen daha yüksek verdi ödeme oranlarının, artan hükümet uygulamalarının bir sonucu olabileceğini kaydetti. Artan uygulamaların, vergi hesaplayıcılarının ve diğer vergi hizmetlerinin daha fazla kullanılabilir olmasına yol açarak vergi ödemelerini kullanıcılar için daha erişilebilir hale getirdiği yorumu yapıldı.

Küresel Kripto Vergi Düzenlemeleri Ne Durumda?

Daha net vergi düzenlemeleri getirmek için devam eden küresel baskının, 2023’teki kripto vergi ödemelerinde önemli bir artışa yol açabileceği belirtiliyor.

Aralık 2022’de Avrupa Birliği İdari İşbirliği Direktifi’nde (DAC) önerilen değişikliklerin, kullanıcı verilerinin yerel yönetimlerle paylaşılmasını gerektireceği ifade edilirken bu değişikliklerin kabul edilmesi durumunda AB’deki yerel vergi makamlarının kripto para yatırımcıları için vergi ödemelerini uygulayabileceği aktarılıyor.

Birleşik Krallık’ın ise gelecek yıldan itibaren Öz Değerlendirme vergi beyannamesi formlarında kripto varlıkların beyanını zorunlu kılmak istediği biliniyor.

ABD’de de bu yılki kripto para birimi vergilerinde bir artış görülebileceği ifade ediliyor. Başkan Joe Biden’ın 2024 için yeni bütçe planında kripto vergilendirmesinde değişiklikler önermeye hazırlandığı belirtiliyor.

İlgili Haberler ve İçerikler