Kripto topluluğunun sıklıkla duyacağı bir terim olan kriptoda slippage nedir? Slippage kaç olmalı?

Blok zinciri teknolojisinin potansiyelinin bir sınırı yoktur. Bununla birlikte yeni yatırımcılar için blok zinciri teknolojisini anlamak ve terimlerine aşina olmak göz korkutucu olabilir.

Slippage yani slipaj, kullanıcıların işlem yaparken karşılaşabileceği durumlardan biridir. Ancak slippage nedir ve slippage kaç olmalıdır gibi temel kavramlara hakim olduktan sonra yatırımcıların potansiyel kayıpları azaltmasının önüne geçilebilir.

Kriptoda Slippage Nedir?

Basitçe açıklamak gerekirse slippage, başlangıçta beklenen fiyat ile gerçek işlem anındaki fiyat arasındaki fark olarak tanımlanabilir.

Slippage, emrin piyasaya girdiği zaman ile işlemin gerçekleşmesi arasındaki sürede gerçeklerin fiyat hareketleri sonucu ortaya çıkar ve yatırımcıların ilk istediklerinden farklı bir fiyatla işlem yapmasına yol açar.

Slippage tüm piyasalarda gerçekleşebilecek bir durum olsa da fiyat oynaklığının daha yüksek olması sebebiyle özellikle merkeziyetsiz borsalarda daha sık ve büyük oranlarda görülür.

Piyasa koşullarına, likiditeye ve diğer bir dizi faktöre bağlı olarak yaşanan yukarı veya aşağı yönlü fiyat hareketleri sebebiyle slippage, olumlu veya olumsuz yönde olabilir.

Bir örnekle açıklayalım. Ethereum’un şu anki fiyatının bin 500 dolar olduğunu kabul edelim. Bir yatırımcı 1 ETH satın almak istiyor ve merkeziyetsiz bir borsada satın alma emri vermeye başlıyor. Bu esnada yaşanan gelişmeler neticesinde Ethereum’un fiyatı bin 600 dolara yükseliyor ve arada 100 dolarlık bir fark oluşuyor. Bu durum kullanıcının fiyat artışı sebebiyle yatırım marjını kaybettiği negatif yani olumsuz slippage için bir örnek olarak gösterilebilir.

Diğer taraftan slippage yalnızca DEX’lerde yaşanmaz, merkezi borsalarda da söz konusudur ancak CEX’lerde çoğu zaman son kullanıcı için slippage azaltan teknolojiler kullanılır. Binance’in dönüştürme özelliği buna en iyi örneklerden biridir.

Slippage, her iki yönde de gerçekleşebilir. Az önceki örnek üzerinden gidersek yatırımcı ETH satın alma emri verdikten sonra fiyat 1500 dolardan 1450 dolara düşerse işlem daha düşük fiyattan yürütülür ve bu durumda pozitif yani olumlu slippage söz konusu olur.

Slippage Kaç Olmalı? Slippage Toleransı Nedir?

Slippage toleransı adından da anlaşılabileceği üzere bir yatırımcının tolere edebileceği slippage miktarını ifade eder. Yatırımcının aşağı veya yukarı yönlü olarak ne kadar miktar ödemeye hazır olduğunu gösterir ve bir yüzde ile ifade edilir.

Bazı borsalarda slippage oranını azaltmak için bir tolerans seviyesi belirlenebilir. PancakeSwap ve UniSwap bu özelliğin kullanılabileceği borsalara örnektir.

Slippage kaç olmalı sorusunun yanıtı ise yatırımcının tolerans miktarı ile orantılıdır.

Normalde slippage toleransı yüzde 0,1 ila yüzde 5 arasında tutulur.

Nitekim slippage toleransı bu seviyelerden daha düşük tutulursa işlemin hiç gerçekleşmemesi ve fırsatların kaçırılmasının söz konusu olabileceği unutulmamalıdır.

Bu sebeple slippage, tecrübesiz yatırımcılar için talihsiz sonuçlar doğurabilir.

İlgili Haberler ve İçerikler

Meta Masters Guild - Geleceğin Kripto Oyunu

Puanımız

memag token
  • Popüler Oyun Stüdyoları Tarafından Destekleniyor
  • Erken Ön Satış Turu Başladı
  • Düşük Üst Limit, Vesting Yok
  • Oynanabilir NFT'ler, Ödüller, Staking
  • Solid Proof & CoinSniper Onaylı
memag token
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.