Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Merkez Bankası İdare Merkezi’nde düzenlenen 91. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın açılışında konuştu. Kavcıoğlu, dijital lira ile ilgili çalışmalardan bahsetti. Ek olarak TCMB 2022 faaliyet raporu yayımlandı.

TCMB 91. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, fiyatlama davranışlarında ve enflasyon beklentilerinde iyileşmeyle enflasyonda kalıcı düşüşün sağlanacağını bildirdi.

“Rusya-Ukrayna Savaşı Arz Kısıtlamasını Yeniden Belirginleştirdi”

Geçen yıl COVID-19 salgınının olumsuz etkileri henüz tam giderilememişken Rusya-Ukrayna Savaşı sonucu arz kısıtlarının tekrar belirginleştiğini belirtti. Başta enerji olmak üzere küresel emtia ve gıda fiyatlarında hızlı artışlar yaşandığını ifade eden Kavcıoğlu, küresel finansal koşulların da sıkılaşması sonucunda 2022’nin gerek jeopolitik gerekse ekonomik ve finansal belirsizliklerin olağanüstü düzeyde yüksek seyrettiği bir yıl olarak kayıtlara geçtiğini söyledi.

TCMB Faaliyet Raporunda Kripto Paralar Da Var

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu dijital lira ile ilgili çalışmalardan da söz etti. TCMB Başkanı, ihtiyaç duyulan teknolojik çözüm ve sistemlerin meydana getirilmesi için çalışmaların büyük bir hızla ilerlediğini söyledi.

Ayrıca TCMB’nin, 2022 Yılı Yıllık Faaliyet Raporu’nda, kripto varlıklarla ilgili düzenleme konularının ele alındığına dikkat çekildi.

Faaliyet raporunda “TCMB’nin Liralaşma Stratejisi adımlarına ilişkin altyapı uygulamaları hayata geçirilmiştir. Bu kapsamda Kur Korumalı Mevduat (KKM), YUVAM (Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi), FATSİ (Fiziki Altından Dönen Kur Korumalı Hesap) ve Zorunlu Karşılık projelerinin bilişim altyapısı tamamlanmıştır.” ifadeleri yer aldı.

Rapora göre, 2022 yılında uluslararası finansal istikrarı destekleyen Finansal İstikrar Kurulu’nun (FSB) toplantılarına katılımlarda kripto varlıklara ilişkin düzenlemelerle ilgili görüşmeler gerçekleştirildi.

FSB, Orta Doğu ve Kuzey Afrika çalışma grubunun 2022 yılı çalışma programına ilişkin son gelişmeler, küresel ve bölgesel makroekonomik gelişmeler, finansal piyasa gelişmeleri, bu gelişmelerin bölge ekonomisine yansımaları ile kripto varlıklara ilişkin düzenleme ve denetleme hususlarının ele alındığı belirtildi. Raporda sınır ötesi ödemeler hususunda bölge ülkeleri ve FSB’nin çalışmalarının görüşüldüğü de yer aldı.

Dijital Türk Lirası ile FAST Sistemi Entegrasyonu Detayı

Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme Projesi kapsamında, Dijital Türk lirasının kullanım senaryolarına dair gereksinimler belirlenerek proje çalışma ortamı hazırlandığı belirtildi. İlgili sistemler ile uygulamaların geliştirildiği ve simülasyonlarla testlerin gerçekleştirildiği kaydedildi. Ayrıca, pilot test çalışmalarıyla sistem performansı ve kullanıcı deneyiminin ölçüldüğü, analiz çalışmaları yapılarak birinci faz çalışmalarının sürdürüldüğü de eklendi.

Merkez Bankası geçtiğimiz aralık ayında birinci faz çalışmaları kapsamında Dijital Türk Lirası ile ilk ödemenin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini açıklamıştı. Ayrıca kapalı devre pilot uygulama testlerinin 2023’ün ilk çeyreğinde devam edeceğini bildirmişti.

Raporda da buna atıfta bulunularak, Dijital Türk Lirası ve FAST sistemlerinin entegrasyonuna yönelik alternatif kurguların değerlendirildiği belirtildi.

İlgili Haberler ve İçerikler