Mark Zuckerberg’in şirketi Meta, açıklık ve şeffaflık ilkeleri kapsamında Instagram ve Facebook’taki algoritmaların yapay zeka tarafından nasıl şekillendirildiğine dair kapsamlı bir yazı paylaştı.

29 Haziran tarihinde Facebook Basın Odası sayfasında paylaşılan “Yapay Zeka Facebook ve Instagram’da Gördüklerinizi Nasıl Etkiliyor?” başlıklı yazıda Meta’nın Küresel İlişkiler Başkanı Nick Clegg, yapay zekanın sosyal platformlardaki ne şekilde konumlandığına ve kullanıcı deneyimini nasıl etkilediğine dair detaylar verdi.

Clegg blog gönderisinde, “Üretken yapay zeka gibi güçlü teknolojilerde meydana gelen hızlı ilerlemelerle, insanların hem olasılıklarla ilgili heyecan hem de riskler konusunda endişe duyması anlaşılabilir. Bu endişelere yanıt vermenin en iyi yolunun açıklık olduğuna inanıyoruz.” dedi.

Açıklama kullanıcılar arasında heyecan yaratırken Meta’nın, bireylerin platformların algoritmalarıyla ilgili olarak mahremiyetlerine ilişkin endişelerinin bir kısmını dağıtmayı umduğu yorumu yapıldı.

Yapay Zeka, Facebook ve Instagram Algoritmasını Nasıl Etkiliyor?

Yazıda bilgilerin çoğunun Feed (Akış), Stories (Hikayeler), Reels ve Meta’nın sosyal medya platformlarındaki içerikleri keşfetme ve tüketme yollarını kapsayan 22 sistem kartı içerisinde yer aldığı ifade edildi.

Bu kartlarından her birinin, bu özellikleri destekleyen yapay zeka sistemlerinin içeriği nasıl sıraladığı ve önerdiği konusunda kapsamlı ancak anlaşılır ayrıntılar sunduğu bilgisi paylaşıldı.

Bir gönderiyi beğenmek ve paylaşmak gibi sinyaller ve bu girdilerin bir kullanıcının önerilerini nasıl etkilediği hakkında açıklamalara da yer verilen metinde, şirketin yalnızca bazı sinyalleri açıklayacağı belirtildi.

Clegg, “Kötü içeriği bireylerin Akış sayfasından nasıl uzak tutmaya çalıştığımız konusunda şeffaf olmak istesek de insanların savunmamızı atlatmasını kolaylaştırabilecek sinyalleri ifşa etmemeye de dikkat etmeliyiz” dedi.

Meta yöneticisi, bahsi geçen sinyallerin Meta Şeffaflık Merkezi üzerinden incelenebileceğini de açıklamasına ekledi.

Meta: “Kullanıcılar Daha Fazla Kontrol Sahibi Olacak”

Bu açıklama, Meta’nın kullanıcıları algoritmanın iç işleyişine dahil etmek için attığı ilk hamle değil. 2019 yılında şirket, “Bunu neden görüyorum?” isimli bir özellik devreye almış ve kullanıcıların kendilerine neden belirli içeriklerin sunulduğunu anlamalarına yardımcı olmak istemişti. Bu özellik ayrıca kullanıcıların, önerilen içerikleri kontrol etmelerini sağlıyordu.

Yeni şeffaflık atılımında Meta’nın bu özelliği genişletme kararı aldığı görüldü. Şirket, şu an için yalnızca gönderilerde ve reklamlarda aktif olan özelliği, önümüzdeki haftalarda Reels sekmesi ve Keşfet sayfası ile Facebook Reels’e genişleteceğini söyledi.

Ayrıca Instagram’daki Reels içerikleri için devreye alınması planlanan bir “İlgileniyorum” özelliğinin test edildiği bilgisi paylaşıldı. Instagram’da kullanıcının görmek istemediği içeriklerle ilgili fikir beyan etmesini sağlayan “İlgilenmiyorum” özelliği ise 2021 yılından beri kullanılıyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Wall Street Memes (WSM) - En Yeni Meme Coin

Puanımız

wall street memes
  • 1 Milyon Takipçili Topluluk
  • Deneyimli NFT Proje Sahipleri
  • Ön Satış Başladı - wallstmemes.com
  • Çıktığı Gün $300,000 Toplandı
wall street memes
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.