Facebook’un çatı şirketi Meta’nın ikinci çeyrek bilançosu açıklandı. Şirket gelirlerinde, kuruluştan bu yana ilk kez bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla düşüş gözlenirken Meta’nın Metaverse departmanı 2022’nin ikinci çeyreğinde 2.8 milyar dolar zarar etti.
Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın sahibi Meta, nisan-haziran 2022 dönemine ait bilançosunu açıkladı.
Meta’nın bu yılın ikinci çeyreğinde elde ettiği gelir, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1 azalarak 28.8 milyar dolara geriledi ve şirket tarihinde ilk kez düşüş kaydedildi.
Meta’nın büyük yatırımlar yaptığı Metaverse departmanı Facebook Reality Labs ise yine zarar etti.
Facebook Reality Labs (FRL) 2.8 Milyar Dolar Zarar Etti
Meta’nın yayınladığı gelir raporuna göre artırılmış ve sanal gerçeklik operasyonlarının yürütüldüğü Facebook Reality Labs (FRL) departmanında ikinci çeyrekte 452 milyon dolar gelir elde edilirken 2.81 milyar dolar zarar kaydedildi.
Facebook Reality Labs departmanı için 2.81 milyar dolarlık zararın açıklanması ile ilk çeyreğe kıyasla ufak da olsa bir iyileşme söz konusu olsa da departman geliri 452 milyon dolara geriledi.
Facebook Reality Labs 2022 ilk çeyrekte 695 milyon dolar gelir elde etmiş ve 2.96 milyar dolar zarar açıklamıştı.
Analistler bu çeyrek için 3.67 milyar dolarlık zarar tahmininde bulunmuştu.
Sanal ve Artırılmış Gerçeklik ArGe’si için 10 Milyar Dolarlık Bütçe
İkinci çeyrek bilançolarının açıklanması ile ortaya çıkan harcamalar, CEO Mark Zuckerberg’in sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik ürünleri ile Metaverse evrenini geliştirmeye yönelik ne kadar yoğun çaba sarf ettiğini gösteriyor.
Meta, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik alanlarında Apple, Google ve Microsoft ile rekabet edebilmek için büyük bütçeler ayırıyor.
Zuckerberg şubat ayında yaptığı açıklamada prototip başlıkları göstermiş; sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinin araştırma ve geliştirmesi için bu yıl içerisinde en az 10 milyar dolar harcayı planladıklarını dile getirmişti.
Toplam pazar oldukça sınırlı olsa da Meta’nın 299 dolardan satılan ve yakın zamanda fiyatı 399 dolara yükselecek Quest 2 başlıkları, an itibarıyla piyasadaki en iyi sanal gerçeklik başlığı olarak kabul ediliyor.
Bu yılın sonlarında daha gelişmiş yeni bir başlık çıkarmayı planlayan Meta, bu yeni başlıkta cihazın önünde bulunan kameraları kullanarak sanal gerçeklik deneyimini bir seviye yukarı taşımayı hedefliyor.
Şirket Tarihinde İlk Kez Düşüş Kaydedildi
Şirket tarihinde ilk kez geçen yılın aynı dönemine kıyasla düşüş kaydedildi, yüzde 1’lik azalma ile ikinci çeyrek gelirleri 28.8 milyar dolara geriledi.
Şirket 2021’in ikinci çeyreğinde 29.1 milyar dolar gelir elde etmişti.
Açıklanan bilgilere göre şirketin net karı ikinci çeyrekte yüzde 36 azalma ile 6.7 milyar dolara düştü.
Şirketin ilk çeyreğinde 3.61 dolar olan hisse başı kar 2.46 dolara inerken kapanış sonrası piyasalarda Meta Platforms hisseleri gelir raporunun açıklanmasının ardından yüzde 1.70 düştü ve 166.70 seviyesinden işlem gördü.
Meta Platforms hisseleri yıl içerisinde değerlerinin yarısından fazlasını kaybederek yüzde 60.04 oranında düştü ve hissenin işlem gördüğü NASDAQ 100 endeksi yüzde 22 düşüş kaydetti.
Şirket COO’su Sheryl Sandberg gelir kaybını, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, koronavirüs salgını döneminde artan e-ticaret gelirlerinin pandeminin etkileri azalırken normale dönmesi, yükselen enflasyon ve resesyon beklentisi gibi global ekonomide yaşanan belirsizliklere ve dalgalanmalara bağladı.
Şirkete kurucu Zuckerberg’ten sonra katılan ilk kişi olan Sandberg, Haziran ayında yaptığı açıklama ile 14 yılın ardından COO yani günlük operasyonlardan sorumlu üst yönetici pozisyonundan ayrılacağını duyurmuştu.
Sandberg’ün ayrılması ile boşalan COO koltuğuna Meta’da büyümende sorumlu 15 yıllık Facebook emektarı olan Javier Olivian oturacak.
Üçüncü Çeyrekte De Düşüş Bekleniyor
Üçüncü çeyrek öngörülerini de açıklayan dev şirket, bu dönemi takip eden temmuz-eylül 2022 için iyimser bir tablo çizmedi.
Şirket, ‘makro ekonomik belirsizlik sebebiyle ikinci çeyrek boyunca devam eden zayıf reklam talebini’ gerekçe göstererek üçüncü çeyrekte düşüşün artabileceğini belirtti.
Meta CEO’su Zuckerberg analistlerle yaptığı görüşmelerde şirketin ekonomik yavaşlamaya ayak uydurabilmek için kemer sıkma politikası kapsamında gelecek yıl personel sayısında azalmaya gidebileceğini söyledi.
Zuckerberg görüşmede, “Daha az kaynak ile daha fazlasını yapabileceğimizi umuyorum.” dedi.
Meta 2022 üçüncü çeyrek gelirlerinin 26 milyar dolar ila 28.5 milyar dolar arasında olacağı tahmin ediliyor.
Reels Videoları Beklentiyi Karşılamıyor
Facebook’un çatı şirketi Meta’nın karşılaştığı zorluklardan biri de video platformu TikTok ile girdiği rekabet.
Reklam pastasından büyük dilimi alan Tiktok’a karşı Facebook’un Instagram Reels videoları beklenen gelir büyümesini gösteremiyor.
Yapılan yatırımlara rağmen yıllık sadece 1 milyar dolara ulaşan Instagram Reels gelirleri, Hikayeler ve ana ekran gelirleri ile baş edemiyor.
Facebook’un 2012’de 1 milyar dolara satın aldığı Instagram’ı, Tiktok ile girdiği rekabet sebebiyle video platforma dönüştürme çabaları başta fotoğrafçılar olmak üzere sık sık eleştiriliyor.
Instagram hates photographers I’m convinced
— Inari NOT Briana . (@inaribriana) July 12, 2022
İsmini “Meta” Olarak Değiştirmişti
Geçen yıl büyük bir marka yenilenmesine giden şirket 2008’deki kuruluşundan bu yana “Facebook” olan kurumsal adını 2021’de “Meta” olarak değiştirmiş, çalıştığı alanları sosyal medyadan sanal gerçekliğe genişletmişti.
Şirketin kurucusu ve CEO Mark Zuckerberg tarafından canlı yayınlanan bir artırılmış gerçeklik konferansı ile duyurulan isim değişikliğinde ünlü CEO, yalnızca sosyal medya platformu olarak anılmak istemediklerini ve ‘Metaverse’ yani Türkçe karşılığıyla ‘sanal evren’ şirketi haline gelme hedefinde olduğunu söylemişti.
Zuckerberg, ‘Facebook adının yapılan her şeyi temsil etmediği’ ifadelerine yer vermişti.
İlk kez Neal Stephenson’ın 1992 tarihli bilim kurgu romanı Snow Crash ile karşımıza çıkan ‘Metaverse’ terimi, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanılarak kullanıcının internet üzerinden var olan bir ‘öte’ bir dünyaya bağlanmasını sağlıyor.
Zuckerberg’in Metaverse Evreninde En Büyük Rakibi Apple
Şirketin ismini değiştirdiği günden bu yana Metaverse projelerine daha çok bütçe ayıran ve büyük yatırımlar yapan Meta CEO’su Zuckerberg, şirket çalışanları ile gerçekleştirdiği bir toplantıda, Meta’nın artırılmış gerçeklik ( AR) ve sanal gerçeklik (VR) platformları konusunda rakibinin doğrudan Apple olduğunu söyledi.
Zuckerberg, Meta ve Apple’ın internetin hangi yöne gideceği konusunda rekabet edeceğini belirtti.
Apple’ın uzun süredir AR ve VR cihazlar geliştirdiği ve iPhone ile birlikte kullanılabilecek daha ufak ve hafif bir ‘Apple Glass’ giyilebilir teknolojisi üzerinde çalıştığı iddia ediliyor.
İlgili Haberler ve İçerikler
- Avrupa Bankacılık Otoritesi 2025’e kadar Kripto Mevzuatını Hayata Geçiremeyebilir
- En İyi Metaverse Coinleri – 2022
- En Ucuz Kripto Paralar – 2022 Listesi
Battle Infinity - Yeni Metaverse Oyunu
- PancakeSwap and LBank'ta Listelendi - battleinfinity.io
- Fantezi Sporları Metaverse Oyunu
- Oyna-Kazan Oyunu - IBAT Token
- Unreal Engine ile Geliştirildi
- Solidproof ve CoinSniper Onaylı