Sosyal medya devi Facebook’un sahibi Meta, Metaverse bölümü Reality Labs’in bu yılın üçüncü çeyreğinde 3,7 milyar dolar zarar ettiğini bildirdi. Böylelikle Reality Labs’ın 2022’deki toplam zararı 9.4 milyar doları aşmış oldu.

Meta, Reality Labs Metaverse departmanının geçen yılın aynı dönemindeki 2,63 milyar dolara kıyasla 2022’nin üçüncü çeyreğinde 3,6 milyar doların üzerinde zarar ettiğini açıkladı. Meta’nın üçüncü çeyrekteki toplam zararının, beklenenden 600 milyon dolar daha fazla olduğu görülüyor.

Meta’nın bu yılki Metaverse için belirlediği hedeflerine ulaşması halen zor görülüyor. Proje, 2022’nin ikinci çeyreğinde 2,8 milyar dolar kaybettiğini bildirdi. Üç aylık rapora göre, Meta’nın Reality Labs’i yılbaşından bugüne kadar 9,43 milyar doların üzerinde zarar etti.

Meta Gelecek İçin Umutlu

Meta’ya göre, Reality Labs’in faaliyet zararlarında önümüzdeki yıl önemli ölçüde bir artış olmayacak.

Şirket yaptığı açıklamada, “Reality Labs’in 2023 yılındaki faaliyet zararlarının yıldan yıla önemli ölçüde artacağını tahmin ediyoruz. Reality Labs yatırımlarını, uzun vadede genel şirket işletme gelirini artırma hedefimize ulaşabileceğimizi öngörüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Meta ayrıca, Reality Labs’in bir önceki yıl 558 milyon dolar olan gelirinin bu çeyrekte 285 milyon dolara gerilediğini açıkladı. Şirketin Facebook ve Instagram’ı da içeren “Family of Apps” faaliyet alanı ise 27,4 milyar dolar gelir elde etti.

Reality Labs dışında Meta, ana uygulama işletmeleri olan Facebook ve Instagram ile her çeyrekte güçlü reklam gelirleri elde etmeye devam ediyor. Ancak geçen yıl 1 trilyon doları aşan Meta’nın piyasa değeri 350 milyon doların altına düşmüş durumda.

Meta’nın Metaverse hedeflerine ana faaliyetlerinden daha fazla öncelik verdiği görüldüğünden, konuyla ilgili tartışmalar tüm yıl boyunca giderek artmaya devam etti.

Meta’nın hissedarlarından Altimeter Capital Management’ın CEO’su da geçtiğimiz günlerde, şirket personelinin en az yüzde 20’sinin işten çıkarılmasını ve Reality Labs’in yıllık harcamalarının 5 milyar dolarla sınırlandırılarak yatırımların azaltılmasını önerdi. Zuckerberg, maliyetleri düşürmek için bir aydan kısa bir süre önce çalışanlara Meta’nın işe alımları durdurduğunu ve ekipleri yeniden organize ettiğini bildirmişti.

Bu arada, milyarder CEO Mark Zuckerberg analistlerle yaptığı bir kazanç raporu görüşmeleri sırasında, Metaverse stratejisinin şirketin sanal gerçeklik işini geliştirme çabalarından çok daha fazlasını içerdiğini söylemişti. Meta’nın hedefleri arasında artırılmış gerçeklik (AR) ve nöral arayüz teknolojileri geliştirmeye yönelik araştırma ve geliştirme girişimlerinin de yer aldığını bildirmişti.

Zuckerberg Metaverse Hayallerinden Vazgeçmiyor

Zuckerberg bir yılı aşkın bir süredir Meta’nın geleceğine ilişkin vizyonunu anlatmaktan vazgeçmiyor. Bunun, şirketin insanların çalışabileceği, oyun oynayabileceği ve sosyalleşebileceği sürükleyici bir dijital ortam olan Metaverse’in kendi versiyonunu yaratma kapasitesine nasıl bağlı olduğunu özenle bildiriyor.

Zuckerberg, Meta Connect şirket tanıtımı sırasında yaptığı konuşmada, Metaverse inşası için kilit bir rol oynama isteğini yinelemişti. Meta’nın başındaki isim, Metaverse’e daha fazla kullanıcı çekmek adına da yeni ve daha sofistike bir sanal gerçeklik başlığı tanıtmıştı.

Bu arada Metaverse çabalarının, pek çok kişinin tam olarak geliştirilmesinin yıllar alacağına inandığı bir iş konsepti olduğu görülüyor.

Meta kurucusu, “Çoğunluğu iş için olmak üzere her yıl yeni bilgisayar alan 200 milyon insan var ve önümüzdeki birkaç yıl içinde Quest Pro serisi için hedefimiz, bu insanların giderek daha fazlasının işlerini sanal ve karma gerçeklikte yapmalarını sağlamak” dedi. Meta’nın yeni Quest Pro VR cihazının fiyatının bin 499 dolar olacağı öğrenildi.

Meta’nın stratejisine yönelik pek çok eleştiriye rağmen analistler Metaverse’in gelecekte trilyonlarca dolar değerinde olacağını öngörüyor.

Türkiye’den Facebook, Instagram Ve WhatsApp’a Rekor Ceza

Strateji konusundaki anlaşmazlıkların yanı sıra, Meta’nın düzenleyicilerle yaşadığı sorunlar da devam ediyor. Kısa bir süre önce şirket kendisini Federal Ticaret Komisyonu’nun hedefinde bulmuştu. Komisyon temmuz ayında Facebook’a karşı bir dava açtı. Firmanın Metaverse üzerinde tekel kontrolü sağlamaya çalıştığını ileri sürdü.

Ayrıca Türkiye’den de bir ceza haberi geldi. Rekabet Kurulu, ihlaller nedeniyle onlarca ülkede soruşturma altında kalan Meta’nın 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesini ihlal ettikleri iddiasına yönelik olarak yürütülen soruşturmayı tamamladı. Rekabet Kurulu’nun ABD merkezli WhatsApp, Instagram ve Facebook’un ana şirketi Meta ile ilgili soruşturması karara bağlandı. Kurul, Meta’ya rakiplerini engellediği için üç şirkete toplam 346 milyon 717 bin 193 lira idari para cezası verdi.

Metaverse ve Horizon Worlds Nedir?

“Metaverse” terimi sıklıkla internetin bir sonraki alacağı hale atıfta bulunmak için kullanılan bir sözcük olarak biliniyor. Metaverse, insanların büyük ölçüde 3D avatarlar olarak etkileşime girdiği kalıcı, paylaşılan sanal dünyalarla karakterize ediliyor.

Meta’nın amiral gemisi sanal gerçeklik platformunun adı ise Horizon Worlds. Platform, şimdiye kadar büyük kalabalıklar çekmekte zorlandı. The Wall Street Journal’da yakın zamanda yayınlanan bir makaleye göre, Horizons’ı her ay 200 binden az ziyaretçi ziyaret ediyor.

Platform bir yıldan biraz daha eski olmasına rağmen, aralarında yaklaşık 4 milyar kullanıcıya sahip olan Facebook ve Instagram ile karşılaştırıldığında bu rakamlar önemsiz kalıyor.

Horizon World Metaverse ve Oculus sanal gerçeklik başlığı da dahil olmak üzere sanal ile artırılmış gerçeklik projeleri için donanım ve yazılım tasarlayan Meta’nın Reality Labs departmanı Ağustos 2020’de faaliyete geçmişti.

İlgili Haberler ve İçerikler

Dash 2 Trade - Ön Satış Sona Erdi, Şimdi Borsalarda!

Puanımız

dash2trade-site
  • Ön Satış Sona Erdi - Borsalarda Listelendi!
  • Cointelegraph'ta Çıktı
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
  • 70,000+ Alım-Satım Topluluğu
  • Bitmart, Changelly, Gate.io, LBank CEX Listelemesi
dash2trade-site
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.