Metaverse uzun zamandır gündemdeki yerini koruyor. Geçen yıl dünyanın en büyük sosyal medya ağlarından Facebook, şirketinin adını “Meta” olarak değiştirdi ve Metaverse için ayrı bir birim kurdu. Şirket bu birim için 10 milyar dolardan fazla bir bütçe ayırdığını da duyurdu.

Metaverse’ye olan ilginin farkında olan yatırım şirketleri ve dev firmalar ürettikleri yeni projelere veya var olan sistemlerine Metaverse entegrasyonunu getiriyor. Şu an kripto dünyasında da Metaverse’ye entegre olmuş ya da olmak isteyen birçok proje bulunuyor. Çeşitli Metaverse evrenlerinin adlarını duymaya devam ediyoruz ve yatırımcıların bu evrenlerden arsa almaya çalıştıklarını biliyoruz. Peki Metaverse nedir ve bu evrende kullanılan Metaverse coin nedir? Metaverse coinler nasıl satın alınır? Bu yazımızda sizlere, Metaverse’yi açıklayıp Metaverse blok zincirinin ve coininin ne demek olduğunu ve bunların nasıl alınıp satıldığını açıklayacağız.

Metaverse Nedir?

Metaverse kavramı ilk defa bilimkurgu alanında kullanıldı. “Meta” ve “universe” (evren) isimlerinin birleşmesinden oluşuyor ve evren ötesi anlamına geliyor. Sanal gerçeklik teknolojisinin geliştirilmiş hali olarak görülen Metaverse kavramı kurgusal evren olarak da tarif ediliyor.

Metaverse, kullanıcılarına farklı dijital teknolojilerin bir araya geldiği 3D ve artırılmış gerçeklikle (AR) oluşturulan sanal bir ortam sunuyor. Metaverse bilgi ve iletişim araçlarının birlikte çalıştığı üç boyutlu internet sunucu ağlarına da benzetilebilir.

Kullanıcılar Metaverse’de kendi avatarlarını oluşturup bu avatarlar ile evrendeki binaları ziyaret edebilir, arkadaşları ile vakit geçirebilir, oyun oynayabilir, alım-satım yapabilir veya çeşitli etkinliklere katılabilir. Bunları yapabilmek için kripto para birimlerine ihtiyaç bulunuyor.

Metaverse Coin Nedir?

Geçtiğimiz yıl Ethereum, Litecoin ve diğer büyük kripto para birimleri sert bir “kripto kışı” yaşadı. Bu dijital varlıklar tüm zamanların en yüksek seviyelerinden hızlı bir şekilde düştü. En yaygın kripto para birimi olarak kabul edilen Bitcoin, çok çeşitli kullanım durumlarına rağmen zirve noktasından yaklaşık yüzde 75 oranında keskin bir düşüş yaşadı. Yine de Bitcoin satın almak cazibesini koruyor.

Ancak kripto para piyasasında yaşanan bu sert kıştan etkilenmeyen bazı kripto paralar da var: Metaverse coinleri. Merkeziyetsiz bir para birimi olarak tasarlanan Bitcoin veya merkeziyetsiz uygulamalar için bir platform olması amaçlanan Ethereum’un aksine, Metaverse bir “akıllı ekonomi” platformu olmaya odaklanıyor.

Metaverse coinleri kullanıcıların Metaverse ekosistemi içinde alım satım yapmalarına olanak tanıyan bir tür dijital para birimleri olarak geçiyor. Bir ekosistemde her Metaverse coininin farklı bir amacı bulunuyot ve coinler ekosistem içinde farklı ürün veya hizmetler satın almak için kullanılabiliyor. Yani Metaverse platformlarında kullanıcılar bir sanal araziye ya da öğeye sahip olabiliyor.

Metaverse Blok Zinciri Ne Demek?

Metaverse blok zinciri, dijital varlıkların ve dijital kimliklerin oluşturulmasını sağlayan merkeziyetsiz bir platform. Bitcoin blok zincirinin bir çatalına dayanıyor ve aynı iş kanıtı (proof-of-work) mutabakat mekanizmasını kullanır.

Metaverse blok zinciri, kullanıcılarına bir dizi benzersiz özellik ve avantaj sunuyor. İlk olarak, hızlı işleme ve onaylamaya izin veren yetkilendirilmiş hisse kanıtı (delegated proof-of-dtake: DPoS) olarak bilinen verimli bir mutabakat mekanizması (consensus mechanism) kullanıyor.

Metaverse blok zinciri aynı zamanda kimlik doğrulama ve varlık yönetimi desteğine sahip. Bu özellikler Metaverse’yi merkeziyetsiz uygulamalar (DApp’ler) geliştirmek için çekici bir platform haline getiriyor.

Son olarak Metaverse, Ethereum gibi diğer blok zincirleriyle birlikte çalışmasına izin veren benzersiz bir “çapraz zincir” (cross-chain) protokolü geliştirdi. Bu özellik Metaverse kullanıcılarının varlık ve hizmetlere daha geniş bir yelpazede erişmelerine olanak tanıyor.

Metaverse Coinlerin Faydaları Nelerdir?

Dijital para birimi söz konusu olduğunda, birçok farklı seçenek mevcut. Ancak, bu kripto para birimleri arasından Metaverse coinlerinin yatırımcılara sunacak çok şeyi var. İşte bu coinlerin faydalarından bazıları…

İlk olarak, Metaverse coinleri, bilgisayar korsanlarının coinlerinizi çalmasını zorlaştıran gelişmiş bir güvenlik mekanizmasıyla birlikte geliyor. Ek olarak bu coinler merkeziyetsiz borsalarda alınıp satılabiliyor. Bu durum size coinleriniz üzerinde daha fazla kontrol sağlıyor ve aynı zamanda alım satım maliyetini düşürmenize yardımcı olabiliyor.

Ayrıca Metaverse coinleri kullanılarak yapılan işlemlerin hızlı ve verimli olduğu biliniyor. Bunun nedeni ise, coinlerin temelini oluşturan blok zinciri teknolojisinin, yüksek hacimli işlemleri hızlı ve verimli bir şekilde işlemek için tasarlanmış olması.

Son olarak, Metaverse coin alım satımı yaptığınızda, dilerseniz bunu anonim olarak da yapabilirsiniz. Bu, Metaverse coinlerinin alım satım yaparken kimliklerini gizli tutmak isteyen kullanıcılar için ekstra bir gizlilik ve güvenlik katmanına sahip olduğu anlamına geliyor.

Metaverse Coinleri Nasıl Alınıp Satılır?

Metaverse coin alım sartımı yapmak istiyorsanız, bilmeniz gereken birkaç şey var. Metaverse coinleri, Binance, Huobi ve KuCoin gibi büyük kripto para borsalarında alınıp satılabiliyor. Bu borsalardan herhangi birinde işlem yapmaya başlamak için önce bir hesap oluşturmanız ve bu hesaba para yatırmanız gerekiyor.

Hesabınız finanse edildikten sonra, Metaverse coinleri alıp satmaya başlayabilirsiniz. Metaverse coinleri satın alma ve satma süreci, diğer herhangi bir kripto para biriminin alım satımına benziyor. Limit emirleri veya piyasa emirleri verebilirsiniz. Limit emirleri, Metaverse coinleri almak veya satmak istediğiniz fiyatı belirlemenizi sağlıyor.

Piyasa emirleri cari piyasa fiyatı üzerinden gerçekleştiriliyor (Cari piyasa fiyatı, belirli bir anda piyasada geçerli olan, enflasyonun etkisine göre değişen fiyat olarak biliniyor). Alım satım yapmadan önce Metaverse coin miktarını belirtmeniz gerekiyor.

Ayrıca fiyat belirli bir seviyeye ulaştığında Metaverse coinlerinizi otomatik bir şekilde satacak bir emir olan stop-loss (zararı durdurma) emri de belirleyebilirsiniz. Bu, Metaverse coininizin fiyatı sert bir şekilde düşerse kayıplarınızı sınırlamanıza yardımcı olabilir.

Piyasa emriniz tamamlandığında, Metaverse coini almış veya satmış oluyorsunuz ve hangi para birimini aldıysanız o, borsa hesabınıza yatırılıyor. Daha sonra bunları kendi kişisel cüzdanınıza çekebilir veya başka bir emir için borsada tutabilirsiniz.

Sonuç

Metaverse, sanal bir evren sunuyor ve bu 3D evrende alım satım yapabilmek için kullanıcılar Metaverse coinleri ihtiyaç duyuyor. Diğer kripto paralara göre bir takım avantajlar sunan ve yeni bir kripto para birimi olarak bilinen Metaverse coinlerini, Metaverse ekosisteminde ürün ve hizmet satın almak için kullanılıyor.

Metaverse’nin nispeten yeni olduğunu akılda tutmak önemli. Bu nedenle, hakkındaki bilgiler de sınırlı. Metaverse coinlerine para yatırmadan önce, yatırımcılar coinleri iyi bir şekilde araştırmalı. Ancak dikkatli bir planlama ve güvenli bir yol haritası ile Metaverse evrenine yatırım yapma konusunda önemli adımlar atılabilir.

İlgili Haberler ve İçerikler

FightOut - Geleceğin 100x Hareket-Et-Kazan Projesi

Puanımız

FightOut
  • LBank Labs ve Transak Destekli
  • Spor Yaparak Ödüller Kazan
  • Seviye Atla ve Metaverse'de Mücadele Et
  • Ön Satış Başladı - $1M+ Toplandı
  • Gerçek-Dünya Topluluğu - Spor Salonu Zinciri
FightOut
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.