Sağlık durumu sır gibi saklanan Michael Schumacher ile Yapay Zeka (AI) tarafından üretilen bir “röportajı” yayımlayan Alman editör Anne Hoffmann’ın işine son verildi. Medya şirketi Formula 1 (F1) şampiyonunun ailesinden özür diledi.

Funke medya grubunun sahibi olduğu Alman dergisi Die Aktuelle’nin genel yayın yönetmeni, yedi kez F1 şampiyonu olan Michael Schumacher ile yapay zeka tarafından oluşturulan bir röportajın yayımlanmasının ardından görevinden alındı. Röportajda Schumacher’in ailesi ve sağlığıyla ilgili iddialar yer alıyordu.

Alman dergisi ilk sayfadan şampiyonun gülümseyen bir ifadeyle çekilmiş fotoğrafının yanında “Michael Schumacher, ilk röportaj” şeklinde bir manşetle çıktı. Buna ek olarak, fotoğrafının yanında “aldatıcı bir şekilde gerçek gibiydi” ifadeleri yer aldı.

Gerçek, Sayfanın Derinliklerinde Yer Aldı

Eski yarış şampiyonuna atfedilen ifadelerin bir yapay zekâ yazılımı tarafından üretildiği gerçeğinin sayfaların derinliklerine kadar açıklanmaması okuyucular arasında tartışmalara yol açarken Schumacher’in destekçileri ve yakınlarının öfkesine neden oldu. Daha sonra, söz konusu yazının character.ai olarak bilinen bir bilgisayar programı kullanılarak üretildiği ortaya çıktı.

Daily Mail’in haberine göre, F1 efsanesi Aralık 2013’te geçirdiği bir kayak kazasında başından ciddi şekilde yaralandıktan sonra ailesi tıbbi durumunu gizli tutmayı tercih ettiğinden bu yana kamuoyunun karşısına çıkmadı.

Die Aktuelle’de yer alan haberde “Ekibimin yardımıyla tek başıma ayakta durabiliyorum ve hatta yavaşça birkaç adım yürüyebiliyorum”, “Eşim ve çocuklarım benim için bir nimetti ve onlar olmasaydı bunu başaramazdım” gibi ifadeler yer aldı.

Röportajda, “Tüm olanlar karşısında doğal olarak onlar da çok üzgünler”, “Beni destekliyorlar ve yanımda dimdik duruyorlar” gibi başka konuşmalar da yapıldı.

Schumacher’in Ailesi Dergiyi Dava Edecek

Sonuç olarak Schumacher’in ailesi dergiyi dava etme niyetinde olduklarını açıklarken hafta sonu derginin yayıncısı özür diledi.

Funke medya grubu genel müdürü Bianca Pohlmann, “Bu zevksiz ve yanıltıcı makale asla yayımlanmamalıydı. Bizim ve okuyucularımızın Funke gibi bir yayıncıdan beklediği gazetecilik standartlarına hiçbir şekilde uymamaktadır.” dedi.

Pohlmann, GYY’nin kovulduğunu da şu sözlerle duyurdu;

“Bu makalenin yayımlanmasının acilen kişisel sonuçları olacak. Die Aktuelle dergisinin 2009 yılından bu yana Genel Yayın Yönetmenliği sorumluluğunu üstlenen Anne Hoffmann bugün itibarıyla görevinden alınacaktır.”

Schumacher’in Ailesi Gizliliğini Koruyor:

Schumacher’in eşi Corinna, 2021 yılında “Schumacher” adlı bir Netflix belgeselinde sağlık durumuyla ilgili olarak ilk kez konuşmuştu.

Corinna Schumacher, “Evde birlikte yaşıyoruz. Terapi yapıyoruz. Michael’ı daha iyi hale getirmek, rahat olduğundan emin olmak, ona ailemizi, bağımızı hissettirmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Michael’ın sevdiği ve hâlâ sevdiği şekilde bir aile olarak hayatımıza devam etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Ayrıca ailenin mahremiyetine vurgu yapar şekilde, “Her zaman söylediği gibi ‘özel olan özeldir'” demişti.

İlgili Haberler ve İçerikler