ABD’li yazılım devi Microsoft dün, 10 bin çalışanı etkileyecek büyük işten çıkarmalar yapacağını duyurdu. Şirketin CEO’su Satya Nadella paylaştığı bir notta şirketin “2023 mali yılının 3. çeyreğinin sonuna kadar toplam işgücünün 10 bin kişi azaltılacağını” söyledi.

Microsoft’ta dün, 800’den fazla çalışana bildirimde bulunuldu, ancak 10 bin kişiyi işten çıkarmanın tamamının mart ayı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Microsoft kesintiler yaparken, CEO Nadella şirketin “kilit stratejik alanlarda işe alım yapmaya devam edeceğini” söylüyor.

Etkilenen ABD çalışanları “piyasanın üzerinde kıdem tazminatı”, altı ay boyunca sağlık sigortası, altı ay boyunca hisse senetlerinin devam eden hak edişi, kariyer geçiş hizmetleri ve işten çıkarılmadan önce 60 gün önceden bildirim alacaklar.

Microsoft Çalışanlara Sınırsız İzin Hakkı Tanımıştı

İşten çıkarma haberleri, Microsoft’un ABD’deki çalışanlarına sınırsız izin hakkı vermesinin hemen ardından geldi. Sınırsız tatil hakkı, Microsoft’un insan kaynakları müdürü Kathleen Hogan tarafından çalışanlara gönderilen bir e-posta ile geçen hafta duyurulmuştu. Microsoft, sınırsız izni “İsteğe bağlı izin” olarak adlandırırken ve tüm maaşlı ABD çalışanları için geçerli olacağını bildirdi.

Değişikliklerin 16 Ocak’ta başlayacağı kaydedilmişti. Böylelikle yeni Microsoft çalışanlarının bile artık tatil süresi kazanmak için beklemelerine gerek kalmayacağı söylenmişti. Microsoft, bu yeni sınırsız izin politikasının yanı sıra 10 kurumsal tatil, izin, hastalık, zihinsel sağlık izni veya yas için izin süresi sunacak. Kullanılmamış tatil bakiyesi olan çalışanların ise nisan ayında bir kerelik ödeme alacakları aktarılmıştı.

Microsoft’taki saatlik çalışanlara ve ABD dışındaki çalışanlara ise sınırsız izin hakkının verilmeyeceği bildirilmişti. Microsoft, eyalet ücret ve çalışma saatleri yasalarının saatlik çalışanlara sınırsız izin sunmayı zorlaştırdığını ve ABD dışındaki çalışanların diğer ülkelerdeki farklı düzenlemeler nedeniyle mevcut tatil haklarını koruyacaklarını söylüyor.

Microsoft’taki İşten Çıkarmalar İş Gücünün Yüzde 5’ini Etkiliyor

Microsoft’un şu anda 220 binden fazla çalışanı bulunuyor. Bu son işten çıkarma turu iş gücünün yaklaşık yüzde 5’ini etkiliyor. Bu kesintiler, Microsoft’un geçen yıl personelinde yaptığı yüzde 1’lik tasarruftan da önemli ölçüde daha büyük. Microsoft’un işten çıkarmalarıyla ilgili bilgi sahibi olan kaynaklar, bugünkü işten çıkarmaların HoloLens ve Microsoft Edge üzerinde çalışanları etkilediğini, ayrıca Microsoft’un pazarlama ekipleri ile 343 Industries ve Bethesda’daki çalışanları da etkilediğini söyledi.

Şirket tazminatlar, kira bedellerinin konsolidasyonları ve cihaz kadrosunda yapılacak belirtilmemiş değişiklikler için 1,2 milyar dolar bütçe ayırdı.

Microsoft’un 2023 mali yılı ikinci çeyrek gelirlerini 25 Ocak’ta açıklaması bekleniyor. Kesintiler ve 1,2 milyar dolarlık ücret, Microsoft’un işinin bazı bölümlerinde kaçırılan gelir hedeflerinin habercisi olarak görülüyor. Bu işten çıkarmalar, Microsoft’un şimdiye kadarki en büyük kesintilerinden biri olup, 2009’daki 5 bin 800 kişilik azaltmayı geride bırakarak 2014’te kesilen 18 bin pozisyondan sonra ikinci sırada yer aldı.

İlgili Haberler ve İçerikler

Meta Masters Guild - Geleceğin Kripto Oyunu

Puanımız

memag token
  • Popüler Oyun Stüdyoları Tarafından Destekleniyor
  • Erken Ön Satış Turu Başladı
  • Düşük Üst Limit, Vesting Yok
  • Oynanabilir NFT'ler, Ödüller, Staking
  • Solid Proof & CoinSniper Onaylı
memag token
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.