Teknoloji devi Microsoft, ChatGPT’nin ana şirketi olan OpenAI’a milyarlarca dolarlık bir yatırım yaptığını doğruladı. Duyuru, şirketin 10 bin kişiyi işten çıkaracağını açıklamasından günler sonra geldi.

Microsoft belirli bir meblağ açıklamasa da bunun “yapay zekâ atılımlarını hızlandırmak ve bu faydaların dünya ile geniş çapta paylaşılmasını sağlamak için çok yıllı, milyarlarca dolarlık bir yatırım” olacağını söyledi. Semafor tarafından yatırımın 10 milyar dolara ulaşabileceği bildirildi.

Microsoft, anlaşmanın şirkete yaptığı 2019 ve 2021 yatırımlarını takip ettiğini belirtti. Microsoft’un bu iş birliğini önemli bir stratejik gelişim motoru olarak görmesi, işlemle ilgili yaygın spekülasyonlara yol açtı.

“Daha Güvenli, Kullanışlı ve Güçlü”

Microsoft CEO’su Satya Nadella, genişletilen iş birliği hakkında, “İlişkimizin bu sonraki bölümünde, sektörlerdeki geliştiriciler ile işletmeler, uygulamalarını oluşturmak, yürütmek için Azure ile en büyük yapay zekâ altyapısına, modellerine ve araç zincirine erişebilecek.” şeklinde konuştu.

Microsoft’un, OpenAI’nin bağımsız araştırmalarını hızlandırmak için bu sistemlere yaptığı yatırımı artıracağı Azure’un araştırma, API ve ürünlerindeki tüm OpenAI iş yükleri için özel bulut sağlayıcısı olmaya devam edeceği belirtiliyor.

Yatırım, OpenAI’ın “bağımsız araştırmalarını sürdürmesine ve giderek daha güvenli, kullanışlı ve güçlü olan yapay zekayı geliştirmesine” olanak tanıyacak.

Birçok Girişim Nakit Sıkıntısı Yaşıyor

Yeni kurulan şirketler için bir finansman kışı yaşanmış ve birçoğu kapanmıştı. Buna Ford ve Volkswagen tarafından desteklenen Argo AI da dahil. Diğer pek çok şirket ise yatırımcılardan gelen zararlarını azaltma baskısı nedeniyle toplu işten çıkarmalara başvurmuştu.

TikTok’un ana şirketi ByteDance gibi kamu piyasalarındaki çalkantılar nedeniyle özel girişim şirketlerinin değerlemeleri de düştü. Ancak ByteDance geçen yıl milyarlarca dolar kaybetmesine rağmen hâlâ en değerli start-up şirketi konumunda.

Aralarında Instacart ve Kurly’nin de bulunduğu pek çok start-up şirketi, piyasanın özellikle yüksek değerli teknoloji girişimleri olmak üzere yeni listelemelere soğuk bakması nedeniyle halka arz planlarını ertelemişti.

Bu arada, ABD’li yatırım bankası D.A. Davidson, Microsoft’un OpenAI’a yaptığı yatırımın Google’ın hakimiyetine meydan okumasına yardımcı olacağına inanıyor.

Microsoft 10 Bin Çalışanını İşten Çıkaracak

Geçtiğimiz günlerde Microsoft, işgücünün yaklaşık yüzde 5’ine denk gelen 10 bin kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Şirket ayrıca yeniden yapılanma nedeniyle 1,2 milyar dolarlık bir masrafı da üstlenecek.

Nadella, işten çıkarmaları duyururken “geleceğimiz için stratejik alanlara yatırım yapmaya devam edeceğiz, yani hem sermayemizi hem de yeteneklerimizi şirket için seküler büyüme ve uzun vadeli rekabet gücü alanlarına tahsis ederken diğer alanlarda elden çıkarıyoruz.” dedi.

Bu arada, Microsoft toplu işten çıkarma duyurusu yapan tek teknoloji şirketi değil. Geçen hafta sonunda Alphabet de 12 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurmuştu.

Bu arada, Microsoft bu hafta kazanç raporunu açıklayacak. Analistler tek haneli bir gelir artışı öngörüyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Meta Masters Guild - Geleceğin Kripto Oyunu

Puanımız

memag token
  • Popüler Oyun Stüdyoları Tarafından Destekleniyor
  • Erken Ön Satış Turu Başladı
  • Düşük Üst Limit, Vesting Yok
  • Oynanabilir NFT'ler, Ödüller, Staking
  • Solid Proof & CoinSniper Onaylı
memag token
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.