Kripto para birimleri ile hayatımıza giren merkeziyetsizlik kavramı, karar verme ve kontrol mekanizmalarının bir ağa dağıtılması anlamına gelir. Böylece kripto ağı kullanıcılarının gerçekleştirdiği işlemler üzerinde yetki veya kontrole sahip olan merkezi bir otorite veya unsur bulunmaz. Bu noktada aklınıza merkeziyetsiz bir yapı üzerinde “Bitcoin adres takibi yapılabilir mi?” sorusu geliyor olabilir.

Bitcoin adreslerini çeşitli yöntemlerle izlemek mümkündür. Makalemiz içerisinde Bitcoin adres takibi yapmak için yaygın olarak kullanılan 5 farklı yöntemi açıklayacağız. Bu konu hakkında bilinmesi gereken teknik bilgileri paylaşacağız. Bitcoin ve anonimlik kavramları arasındaki ilişkiyi inceleyerek yazımıza giriş yapalım.

Bitcoin İşlemleri ve Anonimlik Kavramı

Bitcoin’in günümüzde bu kadar popüler olmasını sağlayan önemli bir özelliği de anonimliği desteklemesidir. Çeşitli şifreleme ve kodlama yöntemleri ile çalışan yeni kripto para teknolojisi olması sebebiyle Bitcoin, anonim kimliği ile ön plana çıkar. Kullanıcılar gerçek kimlikleri ortaya çıkmadan dijital varlık transfer işlemleri yapabilir. Hatta Bitcoin’inin yaratıcısı olarak bilinen Satoshi Nakamoto’nun bile anonim bir kişi olduğu bilinmektedir.

Bitcoin teknolojisi kişisel kimliklerle doğrudan bağlantısı olmayan tüm işlemlerin görülebildiği halka açık bir defter olan blok zinciri üzerinde çalışır. Blok zinciri üzerinde herhangi bir işlem yapılabilmesi için öncelikle Bitcoin hesabına sahip olmak gerekir ve hesaplar kullanıcılar tarafından belirlenen herhangi bir isimle oluşturulabilir. Oluşturulan her hesap yapılacak işlemlerde kullanılan adresleri içerisinde bulundurur. Bu sebeple Bitcoin adres takibi yaparken ulaşılan adreslerdeki kullanıcı bilgilerinin anonim olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca bkz: Anonim Bitcoin Satın Alma

Nitekim Bitcoin adres takibi yapılmak istenen kullanıcı anonim bir hesabı kullanıyor olsa bile, çeşitli analiz teknikleri Bitcoin adresindeki dijital varlıkların FIAT para birimlerine dönüştürülmesi ve transfer edilmesi sırasında kullanılan kamuya açık bilgileri ve kimlikleri ilişkilendirebilir. Dolayısıyla doğru araçları etkili şekilde kullanan kişiler, Bitcoin aracılığı ile gerçekleştirilen işlemlerin geçmişini analiz ederek kimlik ve adres tespiti yapabilir.

Bir Bitcoin Adresi Kullanıcıya Kadar İzlenebilir Mi?

Yukarıda ifade ettiğimiz bilgilerin hemen ardından başlığımızdaki soruyu “evet” olarak yanıtlayabilirsiniz ve bu cevap kısmen doğrudur. Bununla birlikte bu soruyu “evet” veya “hayır” olarak yanıtlamak o kadar basit değildir. Çünkü adres takibini zorlaştıran çeşitli durumlar bulunur. Bu konuya yazımızın sonlarına doğru daha detaylı bir şekilde değineceğiz. 

Bitcoin teknolojisi doğrultusunda ağ üzerinde gerçekleştirilen işlemler herkese açıktır ve bu işlemler Bitcoin ağı üzerinde kalıcı olarak saklanır. Ağ üzerinde yapılan işlemlerin geçmişini görüntülemek mümkündür. Böylece herhangi bir işlemi gerçekleştiren gönderici ve alıcı adresleri, gönderilen kripto miktarı, transfer tarihi, tahsil edilen ücretler ve onay bilgisine ulaşılabilir. 

Nitekim bu bilgileri elde etmek, hesap sahibinin gerçek kimliğine ulaşmak için her zaman yeterli değildir. Fakat bu bilgiler Bitcoin adres takibi yapılırken kullanıcı kimliğine ulaşmak için kullanılabilir.

Bitcoin Adres Takibi

Bitcoin Adres Takibi Nasıl Yapılır?

Bitcoin adres sahiplerini izlemek ve gerçek kullanıcı kimliklerine ulaşmak için yaygın olarak algoritmalar, uygulama ve araçlar kullanılır. Bitcoin adres takibini yapmak için tek bir yöntemin kullanılması bazen sonuca ulaşmak için yeterli olmayabilir. Bu durumlarda birkaç farklı yöntemden elde edilen bilgiler birlikte kullanılır.

Bitcoin adres takibi için yaygın olarak kullanılan 5 farklı yöntemi ayrı başlıklar altında açıklayarak yazımıza devam edelim.

1. Blok Zinciri Uygulamaları

Blok zinciri uygulamaları kullanıcıların blok zincirleri üzerinde arama yapmasını sağlayan çevrimiçi araçlardır. Bu araçlar kullanılarak ayrıntılı ve kapsamlı işlem verilerine kısa bir sürede ulaşılabilir. Kullanıcıların blok zinciri üzerinde meydana gelen tüm işlemleri incelemesini kolaylaştıran bu araçlar, genellikle şu özelliklere sahiptir:

  • İşlem takibini destekler: Belirli bir cüzdan adresinde yapılan işlemlerin izlenmesini sağlar. Genellikle kullanıcı dostu bir arayüze sahip olan bu araçlar, adres üzerinde gerçekleştirilen işlemleri miktar, tarih ve ilgili adresler gibi seçenekler üzerinden filtreleyebilir.
  • Blokların incelenmesini sağlar: Kripto zincirleri blok katmanlarından oluşan bir ağ yapısı üzerine kuruludur. Çeşitli uygulamalar bloklar üzerinde gerçekleştirilen işlemler ile birlikte blok ödüllerine ulaşan madenci ve zaman skalası gibi bilgilere de ulaşılmasını sağlar.
  • İstatistik ve grafikler sunar: Ağ durumu hakkında istatistik ve grafik sunan bazı blok zinciri uygulamaları bulunur. Bu uygulamalar toplam işlem sayısı ve işlem hacmi gibi verilere ulaşılmasını sağlar.

Bu özellikleri ile blok zinciri uygulamaları, Bitcoin adresi sorgulama işlemlerinde yaygın olarak kullanılan araçlar olarak ön plana çıkar. Hızlı bir şekilde sonuç veren bu uygulamalar aynı zamanda blok zincirinin şeffaflığının ve güvenliğinin pratik bir şekilde kontrol edilmesine olanak tanır.

2. İşlem/Faaliyet Analiz Araçları

İşlem ve faaliyet analiz araçlarından faydalanmak Bitcoin adresi kime ait sorusunu yanıtlamak için kullanılan bir diğer yöntemdir. Bu araçlar genellikle gerçekleştirilen finansal işlemleri izlemek, şüpheli işlemleri tespit etmek, faaliyetleri analiz etmek ve işlemleri çeşitli kategorilerde raporlamak için kullanılan yazılım ve platformlardır. İşlem analiz araçlarının kullanım yelpazesi oldukça geniştir. İlgili araçlar finansal bir kuruluşun mali performansını izlemek için kullanabileceği gibi Bitcoin adres takibi yapmak için de tercih edilir.

Genel anlamda işlem ve faaliyet analiz araçlarının kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:

  • Gerçek zamanlı işlem ve faaliyetleri izleme
  • Elde edilen verileri görselleştirme
  • Raporlama ve analiz tablosu oluşturma
  • Uyarı ve bildirim verme
  • Örüntü tanıma ile yapay zeka ve makine öğrenimi gerçekleştirme
  • Elde edilen verileri başka uygulamalarla entegre etme

Bu araçlar Bitcoin adres takibi yapmak için kullanıcı adreslerine bağlı giriş ve çıkış işlemlerinin incelenmesini sağlar. Yapılan inceleme kapsamında gerçekleştirilen işlemlerin sıklığı, zamanlaması ve hacmi gibi bileşenler hakkında somut bilgiler elde edilir. İlgili bilgiler genellikle hesap sahibi hakkında çeşitli ipuçlarını elde etme amacıyla kullanılır.

3. IP Adres Takibi

İnternet bağlantısı ile gerçekleştirilen her işlem veri akışı oluşturur. Sosyal bir platforma giriş yapma, internet üzerinde bir bilgi arama veya bankacılık hesabı üzerinden para transfer işlemi gerçekleştirme gibi aklınıza gelebilecek her işlem, kullanıcının IP adresi ile başlar ve veri sağlayıcısının adresinde sona erer. Yapılmak istenen her Bitcoin işlemi ise talebi yetkilendirmek için benzersiz cihaz tanımlayıcısı olan IP adresine bağlanır.

Aynı IP adresinden sürekli olarak bir veya daha fazla hesap aracılığı ile yapılan işlemlerin kapsamlı bir şekilde incelenmesi ve birbirlerine bağlanması, Bitcoin hesap takibi için önemli bilgileri sunabilir. Bu bilgiler hesap sahibinin kullandığı ağ ve fiziksel konumu ile ilgili kritik detayları içerisinde bulundurabilir. Bitcoin adres takibi için IP bilgilerinin incelenmesi, genellikle listemizde yer alan diğer takip yöntemleri ile birlikte kullanılır.

Bitcoin Adres Takibi

4. Bitcoin Borsalarının İncelenmesi

Kripto para borsaları dijital varlıkların alım satım işlemlerinin gerçekleştirildiği platformlardır. Şüpheli işlemleri engellemek isteyen saygın kripto platformları çeşitli güvenlik önlemleri ile birlikte hizmetlerini sunar. Bu kapsamda platformun sunduğu hizmetleri kullanmak isteyen kişilerin isim, soy isim, adres ve doğum tarihi gibi kişisel bilgilerini paylaşarak hesap oluşturması ve KYC (Müşteri Tanıma Yönergeleri) işlemleri ile kimliklerini doğrulaması istenir.

KYC işlemleri hizmet sağlayıcılarına göre farklı adımları kapsar ve genel olarak müşterilerin gerçek kimliğini doğrulamak için şu üç yaygın yöntemi içerir:

  • Kimlik belgesi doğrulama: Kimlik kartı, pasaport ve ehliyet gibi belgeler aracılığı ile yapılan doğrulama işlemidir.
  • Adres doğrulama: Son üç veya altı ay içerisinde düzenlenmiş olan fatura (elektrik, su, doğal gaz) örneklerinin doğrulanmasıdır.
  • Biyometrik doğrulama: Yüz tanıma, parmak izi ve ses tanıma gibi işlemlerin çevrimiçi olarak yapılması ile gerçekleştirilen doğrulama işlemidir.

KYC işlemleri yasal düzenlemelere uyum sağlamak ve mali suçları önlemek amacıyla sürekli güncellenen ve geliştirilen güvenlik önlemleridir. Bitcoin adres takibi kapsamında kripto borsaları ile birlikte çalışmak, hesap sahipleri hakkındaki kişisel bilgilere hızlı ve pratik bir şekilde ulaşılmasını sağlayabilir.

5. Kümeleme Algoritmaları

Bitcoin takip edilebilir mi sorusu kapsamında sıklıkla kullanılan bir diğer yöntem ise kümeleme algoritmalarıdır. Kümeleme algoritmaları belirli özelliklere sahip olan verileri belirlenen özelliklere göre sınıflandırma işlemine verilen isimdir. Kümeleme işleminin temelinde, birkaç farklı Bitcoin adresine sahip olan kişilerin yaptıkları işlemlerin analiz edilmesi ve bağlantılı hesapların aynı varlıkları kullandığını ortaya çıkarabilme fikri yatar.

Kümeleme algoritmaları hesaplar arasında yapılan transfer işlemlerini belirli kategorilere ayırarak sınıflandırır. Bu sınıflandırma çeşitli adresler aracılığı ile Bitcoin transferi yapan kullanıcıların bağlantılı olan hesaplarının tespit edilmesini sağlar. Bununla birlikte aynı iki adres arasında sürekli olarak gerçekleşen varlık akışının, aynı kişinin adresleri arasında gerçekleştirdiği transfer olarak yorumlanması her zaman doğru değildir.

Kümeleme algoritmalarını kullanmak bir kullanıcının çeşitli hesaplara sahip olduğunu ve transfer işlemleri gerçekleştirdiğini gösterse bile kullanıcı kimliğini ortaya çıkarmak için zayıf bir yöntem olarak kabul edilir. Kümeleme algoritmalarını kullanarak Bitcoin adres takibi yapılmak isteniyorsa, kümelenen kullanıcı hesaplarının KYC uyumlu bir borsa üzerindeki verilerinin incelenmesi gerekebilir.

Bitcoin Adres Takibi ve Etik Hususlar

Bulunduğumuz dijital çağ içerisinde sosyal platformları kullanmak, online banka işlemlerini gerçekleştirmek ve Bitcoin hesaplarına erişim sağlamak için çeşitli kişisel bilgilerimizi internet üzerinde paylaşmamız gerekir. Paylaşılan bu bilgilerin ve kişisel adreslerin herhangi bir yasal gerekçe olmadan üçüncü kişiler tarafından izlenmesi, gizliliğin ihlal edilmesi anlamına gelir.

Etik olarak uygun olmayan bu durum aynı zamanda ahlaki olarak da kabul edilebilir değildir. Kişisel güvenliği ve gizliliği tehlikeye atan kişilerin bir suç işlediğini belirtmek ve bu durumun altını çizmek oldukça önemlidir.

Bitcoin Adres Takibini Zorlaştıran Durumlar

Bitcoin adres takibinin yapılabilmesi için kullanılan araçlar genel olarak gerçekleştirilen işlemleri ve bağlantılı hesapları incelemeyi ve IP adresi üzerindeki bilgilerin analiz edilmesi aşamalarını kapsar. Bitcoin adres takibinin yapılmasını sağlayan çeşitli yöntemler olsa da çeşitli teknik durumlar adres takibinin yapılmasını zorlaştırır. 

Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • KYC doğrulaması istemeyen platformların kullanılması
  • Yapılan işlemlerde farklı blok zinciri adreslerinin kullanılması
  • VPN ve proxy kullanarak IP adresinin gizlenmesi
  • Gizlilik özellikleri ile ön plana çıkan Monero (XMR) gibi kripto para birimlerinin kullanılması

KYC doğrulaması gibi temel güvenlik önlemleri sunmayan platformları kullanarak kripto alım satım işlemleri gerçekleştirmek, çeşitli potansiyel güvenlik riskleri oluşturur. Bununla birlikte kişisel güvenliği artırmak için 2 aşamalı doğrulama ve Google Authenticator gibi ekstra güvenlik seçeneklerinin kullanılması ve önerilir.

Sonuç

Anonim olması ve merkeziyetsiz bir yapı üzerinde çalışması sebebiyle Bitcoin satın alma ve diğer işlemlerin takip edilip edilemeyeceği merak edilir. Kullanıcılar tarafından yapılan bütün Bitcoin işlemleri adresler aracılığı ile gerçekleştirilir. Ağ üzerindeki tüm işlemler halka açık bir defter olan blok zinciri üzerinde kayıt altına alınır. Bu durum yapılan işlemlerin üçüncü kişiler tarafından şeffaf bir şekilde görüntülenmesini sağlar.

Bitcoin adres takibi ise blok zinciri üzerinde kayıt altına alınan işlemlerin incelenmesi, işlem yapan kullanıcı hesaplarına ulaşılması ve bu işlemlerin analiz edilmesi gibi çeşitli aşamalarda çalışan yazılımlar tarafından gerçekleştirilebilir. Bu kapsamda yaygın olarak blok zinciri uygulamaları, kümeleme algoritmaları ve işlem analiz araçları kullanılır. Ayrıca IP adres takibi ve Bitcoin borsalarının incelenmesi de adres takibi için tercih edilen yöntemler arasındadır.

Bitcoin Adres Takibi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bitcoin takip edilebilir mi?

Bitcoin adresi sorgulama işlemi için hangi yöntemler kullanılır?

Bitcoin adresini izleyen işlem ve faaliyet analiz araçları ne işe yarar?