Nasdaq borsası, BlackRock yönetiminde bir spot Bitcoin ETF’si olan iShares Bitcoin Trust için başvuru dosyasını güncelleyerek yeniden ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) iletti.

Varlık yönetim şirketi BlackRock’un ardından Fidelity, VanEck, Invesco ve WisdomTree’nin de spot Bitcoin ETF başvurusu yapması sonrasında geçtiğimiz günlerde SEC’in başvuruları “yetersiz” bulduğu gündeme gelmişti.

Wall Street Journal kaynaklı habere göre SEC’in, gözetim-paylaşım ortaklığı (SSA) planlarının yeterli ve kapsamlı olmayışı sebebiyle spot Bitcoin ETF başvurularını geri çevirmesi bilgisi üzerine şirketler, dosyalarında güncelleme yaparak yeniden başvuruda bulundu.

BlackRock’un spot Bitcoin ETF başvurusu için 19b-4 formunu yeniden dolduran Nasdaq, gözetim-paylaşım ortaklığı kapsamında kripto para borsası Coinbase ile iş birliği yaptığını söyledi. Başvuru dosyasında Coinbase ile 8 Haziran tarihinde bir gözetim-paylaşım anlaşmasının imzalandığı bilgisine yer verildi.

BlackRock’un 15 Haziran tarihli ilk başvurusunda bir gözetim-paylaşım anlaşması olduğu belirtilmiş ancak hangi borsa ile ortaklık yapılacağı açıkça paylaşılmamıştı.

Güncellenen Başvurular Sonrası Coinbase Hisseleri Yükseldi

SEC’in yeterince kapsamlı bulmadığı spot Bitcoin ETF başvurularını geçtiğimiz cuma günü güncelleyen Cboe’nin BZX borsası da Coinbase’i gözetim-paylaşım ortağı olarak duyurdu.

Fidelity, WisdomTree, VanEck, ARK Invest ve Galaxy/Invesco ile çalışan Cboe’nin ve ardından Nasdaq’ın Coinbase ismini işaret etmesi sonrası fonlarda önemli bir rol oynayacağı öğrenilen kripto para borsasının hisseleri, pazartesi günkü seansta yükselişe geçti.

Nasdaq’ta işlem gören Coinbase hisseleri, yüzde 12 oranında artışla günü yaklaşık 80 dolardan kapadı.

SEC, Spot Bitcoin ETF Başvurularını Onaylayacak Mı?

SEC’in, daha önce Bitcoin vadeli işlem ETF’lerine izin vermiş olmasına rağmen piyasa manipülasyonu ihtimalini öne sürerek spot Bitcoin ETF’leri için bugüne kadar herhangi bir şirkete onay vermediği biliniyor.

Menkul kıymetler düzenleyicisinin gözetim-paylaşım ortaklığı ile ilgili ayrıntı talep etmesinin ardından Coinbase ile yapıldığı belirtilen anlaşmaların, dolandırıcılık ve piyasa manipülasyonunun tespit edilmesi, araştırılması ve caydırılmasında yardımcı olacak bilgileri elde etme yeteneğini destekleyeceği ifade ediliyor.

Bu bilgiler göz önünde bulundurulduğunda SEC’in spot Bitcoin ETF başvurularına onay verme ihtimalinin arttığı düşünülüyor.

Kripto topluluğu ve varlık yöneticileri, SEC’ten gelecek kararı büyük bir heyecanla bekliyor.

İlgili Haberler ve İçerikler