Küreseler piyasalar merakla ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’in açıklayacağı FED faiz kararını bekliyor. New York Times gazetesi mart ayından bu yana her toplantıda faiz artırımı açıklayan FED’in faiz artırımında şahin tutumunu sürdüreceğini iddia etti.

ABD merkez bankası yetkililerinin faiz ayarlamasında ne zaman geri adım atabilecekleri konusunda belirsiz kaldığı bir dönem yaşanıyor. FED’in Aralık ayındaki toplantı öncesinde bir kez daha faiz artırımına gideceği düşünülüyor. Beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verilerinin ardından oynaklığın artması ve merkez bankası yetkililerinin şahin açıklamaları da FED’in yeniden faiz artırımına gideceği yorumlarını güçlendiriyor.

Merakla beklenen FED faiz kararı öncesinde önemli bir iddia ise New York Times gazetesinden geldi. Ülkenin önde gelen haber kuruluşlarından olan New York Times, “FED yetkilileri gelecek ay faiz oranlarını dörtte üç oranında artırma planı etrafında birleşti.” ifadelerine yer verdi. Haberde, piyasalardaki bu eğilimin en azından Aralık ayına kadar süreceği veya ekonomik tahminlere, FED açıklamasına ve FED başkanının koşmasına bakıldığında Kasım ayında yapılacak toplantıya kadar şahin tutumun devam edeceği iddia edildi.

FED, 21 Eylül’de düzenlenen son toplantıda 75 baz puan faiz artırımı kararı almış ve politika faizini 3,00-3,25 aralığına çekmişti.

FED Başkan Yardımcısı: “Kısıtlayıcı Para Politikaları Devam Edecek”

10 Ekim’de yaptığı bir konuşmada yükselen enflasyon konusuna değinen FED Başkan Yardımcısı Lael Brainard, tüm dünyayı etkileyen pandemi süreci ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile etkilenen tedarik zincirleri de dahil olmak üzere bir dizi olumsuz gelişmeye atıfta bulundu. Brainard, mevcut koşullar göz önüne alındığında FED’in kısıtlayıcı para politikalarının devam edeceğini belirtti.

FED’in faiz artırımında şahin tutumunu devam ettireceğine yönelik iddialar, Tüketici Fiyat Endeksi verileri ile de destekleniyor.

Faiz oranlarının yükseldiğine dair bir diğer gösterge olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), eylül ayında beklentileri aşarak kaydedilen yüzde 0.4 artış ile 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Söz konusu yükselişin, FED yetkililerinin faiz artırımını ertelemesini engelleyebilecek nitelikte olduğu belirtiliyor.

FED Faiz Kararı Ne Zaman Açıklanacak?

FED’in resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre ekim ayı toplantısı bulunmuyor. Toplantı takvimine göre FED’in bir sonraki faiz kararını 1-2 Kasım 2022 tarihinde açıklanacak.

2022 yılının son FED toplantısı ise 13-14 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek. Aralık ayında yapılacak FED toplantısında FED, ekonomik öngörülerini açıklayacak.

Kasım Ayı FED Faiz Kararı Ne Olur?

Kasım ayı FED faiz kararı konusundaki yorumlar, şahin tutumun devam edeceği ve faiz artırımına gidileceği etrafında şekilleniyor. FED’in kasım ayı toplantısında 75 baz puanlık faiz artışına gideceği ihtimalinin yüzde 98’e yükseldiği belirtilirken 100 baz puanlık artırım beklentilerinin de fiyatlamalara girdiği görülüyor.

Yetkililer, 1-2 Kasım’da gerçekleşecek FED toplantısında 75 baz puan artış ile art arda dördüncü faiz artırımına gidileceğine ve sonrasında da faiz artırımlarının devam edeceğine işaret ediyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

IMPT - 100x Potansiyelli Ön Satış

Puanımız

  • Karbon Ofsetli Kripto & NFT Projesi
  • Çevreye Duyarlı Yatırımcılar
  • Sektör İş Birlikleri, Güçlü Ekip
  • Şu An Ön Satışta (Birinci Aşama)
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.