Son dönemde rezerv kanıtı raporunu yayımlayan kripto borsalarından OKX, düzenli olarak yaptığı bildirimlerle dikkat çekiyor. Dünyanın önde gelen kripto para borsalarından biri olan OKX, üçüncü rezerv kanıtı raporunu yayımladı.

OKX borsasının yeni Proof-of-Reserves (rezerv kanıtı) raporu, kripto borsasının 7,2 milyar dolarlık varlığa sahip olduğunu ve bunların hiçbirinin kendi native tokenini içermediğini ortaya koyuyor. Borsa, 7,2 milyar dolarlık Bitcoin, Ethereum ve USDT tuttuğunu ve bunların hepsinin rezerv oranlarının yüzde 100’ün üzerinde olduğunu bildirdi.

Kripto endüstrisi genelinde rezerv kanıtını takip eden blok zincirianaliz firması CryptoQuant’ın verilerine atıfta bulunan OKX, bunun “büyük borsalar arasında en büyük temiz varlık rezervi” olduğunu söyledi.

Kriptoda Temiz Varlık Nedir?

OKX tarafından, bir borsanın varlık rezervleri ancak ve ancak tamamen Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) ve Tether (USDT) gibi yüksek piyasa değerine sahip “geleneksel” kripto paralardan oluşuyorsa ve borsanın native token’ını içermiyorsa o varlıklar ‘temiz’ olarak adlandırılıyor.

Borsanın Genel Müdürü Lennix Lai yaptığı açıklamada, “Son olaylardan sonra sektörümüzde güveni yeniden inşa etmek söz konusu olduğunda, kripto topluluğu bir adım öne çıkmalıdır. Faaliyetlerimiz aracılığıyla Okx’in bu şeffaflık alanında öncü olmaya devam edeceğini belirtmekten memnuniyet duyuyorum. Çok daha fazlası da gelecek.” ifadelerini kullandı.

CryptoQuant’ın bulgularına göre Deribit, yaklaşık 1,4 milyar dolarla oldukça küçük bir ölçekte de olsa temiz varlık rezervlerinin yüzde 100’üne sahip tek kripto para borsası.

Öte yandan Crypto.com yüzde 95,51 oranında ‘temiz’ kalırken, onu sırasıyla yüzde 91,2 ve yüzde 87,6 ile ByBit ve Binance borsaları takip ediyor. Bu borsaların her biri, rezervlerinin belirli bir yüzdesini kendi native tokenlerinde tutuyor.

Rezerv Kanıtı Nedir?

Rezerv kanıtı (PoR), bir alım satım platformunun veya kripto firmasının müşterileri adına gözaltında tuttuğu dijital varlıklarda gerçekten de 1:1 desteğe sahip olduğunu doğrulama tekniğini ifade ediyor.

Kripto topluluğu, geçtiğimiz kasım ayında FTX’in çöküşünün ardından borsaların varlıklarını kanıtlamaları için onlara baskı yapıyordu.

OKX, Merkle Ağacı Doğrulamasını Kullanan İlk Borsalardan

Çok sayıda veriyi tek bir karmada birleştirmek ve veri setinin doğru olup olmadığını kontrol etmek için Merkle Ağacı (Merkle Tree) rezerv kanıtı kapsamında bir PoR protokolü ile doğrulama yapılabiliyor. OKX, aralık ayı sona erdiğinde iki rezerv kanıtı raporu yayımlayarak istikrarını göstermek için bu stratejiyi kullanan ilk borsalardan biri olmuştu.

Dün yayımlanan raporda yer alan yeni özellikler arasında, OKX’in Bitcoin için yüzde 105, Ethereum için yüzde 105 ve USDT için yüzde 101 rezerv oranıyla aşırı teminatlandırıldığını gösteren varlıkların ayrıntılı bir dökümü yer alıyor.

18 Ocak 2023 itibarıyla kullanıcıların 117.682 Bitcoin, 1.178.993 Ethereum ve 2.955.696.824 USDT’ye sahip olduğu görülüyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Meta Masters Guild - Geleceğin Kripto Oyunu

Puanımız

memag token
  • Popüler Oyun Stüdyoları Tarafından Destekleniyor
  • Erken Ön Satış Turu Başladı
  • Düşük Üst Limit, Vesting Yok
  • Oynanabilir NFT'ler, Ödüller, Staking
  • Solid Proof & CoinSniper Onaylı
memag token
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.