Pakistan hükümeti, eski Başbakan İmran Han’ın gözaltına alınmasının ardından patlak veren protestolara yanıt olarak, süresiz olabilecek geniş çaplı bir internet ablukası uyguladı.

Eski Pakistan Başbakanı İmran Han’ın yolsuzluk davası nedeniyle tutuklanmasının ardından ülke genelinde sokak olayları çıktı. Han’ın tutuklanmasına tepki gösteren destekçileri karardan ordunun sorumlu iddia etti.

İmran Han, 2022 yılında, ilk seçilmesinde de rol oynayan Pakistan ordusunun müdahalesiyle görevden alındı. Khan, siyasi kariyerinin yanı sıra Pakistan kriket takımının eski kaptanı olarak da kayda değer bir tanınırlık elde etmiş, onları ünlü bir Dünya Kupası zaferine taşımış ve kültürel bir simge olarak yaygın bir beğeni toplamıştı. Daha sonra, Batı toplumundaki lüks yaşam tarzından vazgeçerek siyasette kariyer yapmaya başlamış ve nispeten küçük bir partiyi hükümete taşımıştı.

Han’ın devrilmesi üzerine düzenlenen protestolarda internet hizmeti kesintiye uğradı.

Bu hafta başında yolsuzluk suçlamasıyla tutuklandığında, protestolar hızla yayıldı ve alışılmadık derecede şiddetlendi.

Son olarak Karaçi kentinde bir polis arabası yakılırken, Lahor’da da protestocular bir ordu komutanının evine girerek içerideki eşyaları parçaladı. Protestocular, “İmran Han’a dokunmayın diye uyarmıştık” şeklinde slogan attı.

Şiddet Olaylarına Karşılık İnternetin Fişi Çekildi

Yetkililer şiddet olaylarına internet engellemeleriyle karşılık verdi. Çok sayıda haber, bazı yerlerde bağlantının devam ettiğini, ancak sosyal ağlara ulaşılamadığını gösteriyor. Pakistan’ın telekomünikasyon düzenleyicisinin kesinti süresinin belirsiz olacağını söylediği bildirildi.

Kesinti izleme kuruluşu NetBlocks, Pakistan ağlarının son günlerdeki performansını analiz etti ve kesinti haberlerini doğruladı.

Yapılan açıklamada, “NetBlocks ölçümleri, 9 Mayıs 2023 Salı günü Pakistan’daki birden fazla internet sağlayıcısında Twitter, Facebook ve YouTube’un kesintiye uğradığını doğrulamaktadır. Ayrıca, bazı bölgelerde mobil ağlarda internetin tamamen kapandığı gözlemlenmiştir.” denildi.

Dijital haklar savunuculuğu örgütü Access Now, bağlantının yeniden sağlanması çağrısında bulundu.

Örgütün Asya-Pasifik politika direktörü Raman Jit Singh Chima, “İnsanlar sağlık hizmeti almak, eğitim görmek ve hatta geçimlerini sağlamak için internete güveniyor. Kapatma düğmesine basmak ne gerekli ne de orantılıdır ve asla haklı gösterilemez. Pakistanlı yetkililer geçtiğimiz yıl boyunca siyasi protestoları bastırmak için kullandıkları bu aracı bir kenara bırakmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Uzaktan Çalışanlar İçin Büyük Sorun

Chima’nın geçim kaynaklarına ilişkin argümanı Pakistan’ın geneli için de geçerli. Zira ülke, vatandaşlarının gelir elde etmesi ve hizmet ihracatını artırması için serbest uzaktan çalışma platformlarının kullanılmasını teşvik ediliyor.

Karantina döneminde, tanınmış bir serbest çalışma platformu olan Fiverr, ülkedeki çalışanların karşılaştığı internet kesintisi gibi potansiyel riskler konusunda kullanıcılarına bir uyarı yayınlamıştı.

Pakistan’daki elektrik kesintileri vatandaşların geçim kaynakları üzerinde olumsuz bir etkiye neden oluyor ve ülkedeki serbest çalışanlara olan güveni potansiyel olarak azaltıyor. Bu durum, dünyanın en kalabalık beşinci ülkesi olan Pakistan’daki siyasi duruma yönelik hayal kırıklığının artmasına neden oluyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

AiDoge (AI) - Meme Oluşturma Platformu

Puanımız

AiDoge
  • Yapay Zeka ile Meme Oluşturun & Paylaşın
  • AI Odaklı Kripto Sektörünün En Yeni Meme Coini
  • Ön Satış Başladı - aidoge.com
  • Token-Temelli Kredi Sistemi
  • Günlük Ödüller İçin $AI Tokeni Stake Edin
AiDoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.