Tüm dünyanın bir araya geldiği sosyal paylaşım platformu Reddit, üçüncü taraf uygulamaları zora sokacak tartışmalı kararı sebebiyle protesto ediliyor.

Reddit, yeni politikasına karşı planlanan bir protestonun kesintiye neden olduğunu doğruladı. Kullanıcı raporlarına göre Reddit.com ilk olarak TSİ 17.25 civarında sorun yaşamaya başladı.

Web sitesine erişilmeye çalışıldığında, ana akışta “Bir hata oluştu” şeklinde bir hata mesajı görüntülendi. “Panik yapmayın” mesajı ve “Üzgünüz, bu sayfa için gönderileri yükleyemedik” şeklinde bir açılır pencere de görüntülendi. Resmi mobil uygulamada da içerik yüklenmediği söylendi.

Reddit’e göre, şirket içerik yükleme sorununun farkında ve sorunları çözmek için çalışıyor. Durum sayfasında sorunun nedeni ya da çözüm için tahmini süre belirtilmedi.

Kullanıcılar ‘Karanlığa Gömülüyor’

Bununla birlikte, bir Reddit temsilcisi kesintinin, bir dizi Reddit topluluğunun (subreddit) aynı anda Reddit’teki görünürlük durumunu ‘Gizli’ yapmaya başlamasıyla ile ilgili olduğunu doğruladı.

Bu protesto sebebiyle Reddit’te yapılan ve yapılacak yüz binlerce paylaşım artık sadece bu topluluğa üye olanlar tarafından görüntüleniyor. Sonuç olarak platform içindeki etkileşim en az seviyeye düşüyor.

Reddit sözcüsü Tim Rathschmidt, “Önemli sayıda subredditin gizli’ye geçmesi beklenen bazı istikrar sorunlarına neden oldu ve sorunu çözmek için çalışıyoruz.” dedi.

Twitter’da kesintiyle ilgili bir dizi şikâyet de görüldü. Bunların arasında kesintinin planlanan protestoyla bir şekilde bağlantılı olup olmadığını merak edenler de var. Bir kullanıcı “kimse kullanmıyorsa Reddit nasıl çökmüş olabilir?” sorusuyla dikkat çekti.

Reddit’te Neler Oluyor?

Binlerce subreddit, sitede bugüne kadar gerçekleşen en büyük protestolardan biri olarak pazartesi günü karanlığa gömülmeye hazırlanıyordu.

Şirketin yeni API fiyatlandırma politikası, geliştiricilerin maliyetini, üçüncü taraf Reddit uygulamalarını işletenlerin büyük ölçüde işlerini kapatmak zorunda kalacağı noktaya kadar artıracak. Kısa bir süre önce düzenlenen Bana Her Şeyi Sor (AMA) oturumunda, platformda u/spez olarak da bilinen Reddit CEO’sy Steve Huffman tartışmalı bir yanıt verdi. Şirket kararını detaylandırdı, ancak topluluktan gelen önemli olumsuz tepkiye rağmen yeniden gözden geçirme eğilimi göstermedi. Yönetici, oldukça popüler bir üçüncü taraf uygulaması olan Apollo’nun geliştiricisinin üstüne gitti ve söz konusu geliştiricinin uygunsuz davranışlarda bulunduğunu iddia etti. Bu eylem kullanıcıları daha da kızdırdı.

Bazı erişilebilirlik odaklı topluluklar, resmi Reddit mobil istemcisi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamadığı için tercih ettikleri üçüncü taraf uygulamalarının kapatılmasından da oldukça endişeliydi. Reddit bu konuda yumuşadı ve bir avuç erişilebilir uygulamanın 1 Temmuz 2023’te yürürlüğe girecek olan yeni API politikasından muaf tutulacağını söyledi.

Binlerce kullanıcı da Reddit yönetimine karşı “karanlığa geçerek” koordineli bir protesto başlattı. Yani forumlarını herkese açık yerine özel hale getirdiler. Bu da hem Reddit içinde hem de dış arama motorlarında görünürlüklerini etkileyecek.

İlgili Haberler ve İçerikler

Wall Street Memes (WSM) - En Yeni Meme Coin

Puanımız

wall street memes
  • 1 Milyon Takipçili Topluluk
  • Deneyimli NFT Proje Sahipleri
  • Ön Satış Başladı - wallstmemes.com
  • Çıktığı Gün $300,000 Toplandı
wall street memes
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.