Bir grup Rus dolandırıcı, 340 milyon dolarlık kripto vurgunu yapmakla suçlanıyor. Ponzi planının arkasında olduğu iddia edilen dört sanığın Forsage adlı bir platform işlettiği ve para yatıranlara yüksek kar vaadinde bulunduğu kaydedildi.

Merkeziyetsiz finans (DeFi) kripto para birimi yarırım platformu olduğu iddia edilen Forsage’ın dört kurucusunun, kurban yatırımcılardan yaklaşık 340 milyon dolar toplayan bir Ponzi şeması yürüttüğü iddia edildi.

Yüksek kar getirisi vaadinde bulunduğu iddia edilen Rus dolandırıcıların, sosyal medya aracılığıyla agresif bir tanıtım çalışması yürüttüğü ve milyonlarca bireysel yatırımcıyı Ethereum, Tron ve Binance blok zincirlerinde çalışan akıllı sözleşmelere çektiği belirtildi.

Sanıkların, elektronik dolandırıcılık yapmak için komple kurmakla suçlandığı aktarıldı.

Ponzi Şeması İle Kripto Dolandırıcılığı

340 milyon dolarlık Forsage vurgununda suçluların, Ponzi veya piramit şeması olarak bilinen ve sık kullanılan bir dolandırıcılık yöntemi izlediği kaydedildi.

Ponzi şemasında olduğu gibi kripto yatırımcılardan yatırım yapmak için başkalarını işe almaları halinde kar söz verildiği ancak yatırımcıların yarısından fazlasının tek bir ödeme bile almadığı ifade edildi.

ABD, New York’taki İç Güvenlik Soruşturmaları Başkanı Ivan J. Arvelo, iddialarla ilgili olarak, “Bu kişilerin, yatırımcıları dolandırmak için modaya uygun bir teknoloji ve anlaşılmaz bir dil kullandığı iddia ediliyor. Ancak iddianamede yer aldığı gibi yaptıkları şey aslında klasik bir Ponzi şeması yürütmek. Teknoloji değişebilir ancak dolandırıcılık aynı.” dedi.

Dolandırıcılığın iki yılı aşkın süredir devam ettiği belirtilirken Forsage platformunun blok zincirler üzerindeki operasyonunun doğası gereği Rus dolandırıcıların izinin sürülmesinin ve kovuşturma yapılmasının zorlaştığı ifade edildi.

Ancak federal savcıların dört sanığı tespit edip suçlamayı başardığı aktarıldı.

SEC De Forsage Vurgunu Davasına Dahil Oldu

Sanıkların izinin sürülmesinin zor olduğu davada, çok sayıda kolluk kuvvetinin eksiksiz koordinasyonu ile suçluların tespit edilebildiği belirtildi.

Forsage vurgunu ile ilgili olarak Portland FBI, ABD Posta Teftiş Servisi ve İç Güvenlik soruşturmalarından New York merkezli federal ajanlar olmak üzere çok sayıda kurumun dava kapsamında koordine hareket ettiği ifade edildi.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) ise Okhotnikov’un Forsage operasyonunun “yüzü” olduğunu iddia ederek davada rol oynadığı aktarıldı.

Okhotnikov’un çok sayıda YouTube videosu yayınladığı ve destekçileriyle birlikte röportajlarda yer aldığı belirtildi.

Okhotnikov’un avukatının, ABD mahkemelerinin onun üzerinde yetkisi olmadığını, çünkü iddia edilenin aksine Okhotnikov’un ABD’ye gitmemiş bir yabancı uyruklu olduğunu savunduğu kaydedildi.

SEC’in geçtiğimiz yaz Forsage platformu için bir durdurma emri çıkardığı ancak Rus dolandırıcıları engellemede başarısız olduğu da gelen haberler arasında yer aldı.

Forsage vurgusu davası, yüksek yatırım getirisi vaadinde bulunan projelere ve platformlara karşı dikkatli olunması gerektiğini ve kapsamlı bir araştırmanın önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

RobotEra - Geleceğin Metaverse Oyunu

Puanımız

RobotEra Logo
  • LBank Labs Tarafından Desteklenmektedir
  • NFT Tabanlı Metaverse Arsalarını Al-Sat, Geliştir
  • Guvenilir & Profesyonel Ekip
  • TARO Tokeni Şu An Ön Satışta - robotera.io
RobotEra Logo
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.