Rusya, “kripto ruble” denemesinden önce oylanacak özel mevzuatı beklediği için başlangıçta 1 Nisan olarak planlanan merkez bankası dijital para birimi (CBDC) pilot uygulamasını erteledi.

Rusya’nın devlet haber ajansı TASS’ın bildirdiğine göre, CBDC pilot uygulaması, mevzuat Federal Meclis’in alt kanadı olan Devlet Duması’nda sadece ilk okumadan geçtiği için daha önce açıklandığı gibi 1 Nisan’da başlamayacak. TASS’a göre mevzuat mayıs ayı başında yürürlüğe girebilir. Ancak ankete katılan Rus bankaları dijital rubleyi test etmeye hazır.

Merkez Bankası, testlerin ancak düzenleyici çerçeve kabul edildikten sonra başlayacağını söyledi. Daha sonra Devlet Duması Finans Piyasası Komitesi Başkanı Anatoly Aksakov, dijital rublenin test edilmeye başlanmasının, yasal çerçevenin henüz hazır olmaması ve deneysel yasal rejim altında uygulanmasının beklenmemesi nedeniyle ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Merkez Bankası başlangıçta 15 banka ile testlere başlamayı planlamıştı. Düzenleyici kurum daha sonra 13 bankanın teknik olarak hazır olduğunu teyit ettiklerini ve sınırlı sayıda müşteriyle gerçek işlemler üzerinde pilot uygulamaya katılacaklarını söyledi.

Rus Bankalarında Büyük Bir Hazırlık Hakim

Alfa Bank TASS’a yaptığı açıklamada dijital ruble testlerinin yolunda gittiğini ve bankanın yakın gelecekte ilk işlemleri gerçekleştirmeye hazır olduğunu söyledi. Bank Soyuz da belirli bir zaman dilimi içinde gerçek müşteriler üzerinde test başlatmaya hazır olmayı planladığını söyledi. Kredi kuruluşu, projenin ilk katılımcılarının bireysel olarak banka çalışanları ve en büyük sigorta şirketlerinden biri olan Ingosstrakh’ın olacağını belirtti.

Rosbank da teste katılmaya hazır. Yetkililer, pilot uygulamaya dijital ruble platformunun geliştirilmesine yakın ve sadık olan bir grup insanın katılacağını bildirdi. Açıklamada, bankanın sistemlerinin Merkez Bankası ve dijital ruble platformuyla etkileşiminin sorunsuz ilerlediği de vurgulandı.

Rosbank İnovasyon ve Veri Yönetimi Direktörü Olga Makhova yaptığı açıklamada, “Etkileşimde herhangi bir zorluk yok. Ancak, geleceğin platformunu inşa ettiğimizin farkındayız, bu nedenle sistemlerin Merkez Bankası ve dijital ruble platformuyla etkileşimi konusunda tüm sorunlar hızla çözülüyor.” dedi

“Bankalar Üzerindeki Operasyon Yük Azaltılacak”

Sinara Bank da Merkez Bankası’nın dijital ruble platformuyla bir dizi etkileşimi başarıyla gerçekleştirdiğini ve dijital ruble işlemlerini başlatmak için teknik olarak hazır olduğunu teyit etti. Banka; Sinara Bank ve Delobank’ın Android tabanlı mobil uygulamalarının pilot uygulamayı başlatmak için gerekli hizmetleri hayata geçirdiğini, dijital ruble cüzdanı açma, cüzdanı doldurma, borçlandırma, cüzdan bakiyesi ve cüzdan işlem geçmişi hakkında bilgi alma gibi temel işlemleri gerçekleştirdiğini de sözlerine ekledi.

Sinara Bank İnovasyon Direktörü Vitaly Kopysov, “Akıllı sözleşmelerin kullanımı bankalar üzerindeki operasyonel yükü azaltacak ve müşteri işlemlerini şeffaf hale getirecek, aynı zamanda imzalanan sözleşmeler üzerindeki kontrolü de açıkça basitleştirecektir” dedi.

İlgili Haberler ve İçerikler