Rusya hükümeti destekli kripto para platformu Atomyze, paladyum destekli ilk dijital varlığı olan stablecoin’i piyasaya sürdü. Peki paladyum destekli stablecoin nedir? İşte paladyum ve paladyum destekli stablecoin’e dair bazı detaylar…

Pandemi ile dünya ekonomisinin sarsılmasının ardından Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna işgaline başlaması bu iki ülkeyi etkilediği kadar dünya ekonomisini de sarsıcı etkiler yaşattı ve yaşatmaya da devam ediyor. Birçok ülke Rusya’ya karşı yaptırımlar uygularken, Rusya’nın kredi risk oranı da 13 bine kadar yükseldi. Rusya’da kripto dünyasında yaşanan gelişme, bu yaptırımların etkilerini bir nebze de olsa hafifletebileceği görüşünü de beraberinde getirdi.

Rus Yatırımcılar Rekor Seviyede Stablecoin Satın Aldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Şubat’ta savaşı başlatan askeri operasyonu açıklamasının ardından birçok Batılı ülke ve kuruluş yaptırım kararı aldı. Yaşanan panik havasından kripto para dünyası da nasibini aldı. Blockchain araştırma şirketi Arcane Research’in verilerine göre bir gün içinde yapılan Rus rublesiyle USDT satın alma işlemleri, 28 Şubat’ta rekor kırarak 34,94 milyon dolara fırladı.

Stablecoin için İlk Ortaklık Duyurusu

Rusya’nın yerel bankası Rosbank, pazartesi günü resmi sitesinden yaptığı açıklamada Rusya’nın ilk dijital varlık anlaşmasında bir yatırımcı olarak rol aldığını ve blockchain firması Atomyze’nin ilk ortağı olduğunu duyurarak paladyumun öneminden şu sözlerle bahsetti:

“Platin metal grubunun ve özellikle paladyumun yatırım çekiciliği, artan küresel talep tarafından doğrulanmaktadır. Değerli bir metal olan ve aslında endüstriyel bir metal olan paladyum, tüm yüksek teknolojili üretimlerde yer almaktadır.”

Atomyze ve Rosbank, oligark Vladimir Potanin’in yatırım şirketi Interros tarafındandestekleniyor.

Tokenizasyon Çağına Giriş

Interros Başkanı Vladimir Potanin Rus ekonomisinin yeni bir döneme “tokenizasyon çağına” girdiğinin altını çizerek şu ifadeleri kullandı: Bence bu gerçekten önemli bir olay. Ancak, Rus iş dünyası ve bireyleri, yatırım yapma fırsatını elde ettikleri için değil. Çok daha önemli bir şey daha var: Bu, ilk Rus endüstriyel tokeninin ortaya çıkışı.

Tether ve Paxos gibi büyük küresel stablecoin sağlayıcıları, birkaç yıl önce altın destekli stablecoin’leri piyasaya sürmesi, paladyum destekli stablecoin’i önemli hale getiren detaylar arasında yer alıyor.

Altın Destekli Stablecoin’e ABD Engel Olabilir mi?

VEB bankası araştırmacıları, ABD’nin “kripto-altın” bir rubleye dokunamayacağını söylüyor.

Rus bankası VEB’deki araştırmacılar, ülkenin Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından uygulanan yaptırımlardan kaçınmak adına ülkenin uluslararası ödemeler için altın destekli bir stablecoin çıkardığını duyurmuştu.

Devlete ait bankanın Araştırma ve Uzmanlık Enstitüsü, Maliye Bakanlığının Rus şirketlerinin yaptırımlar altındaki nasıl bir çerçeve oluşturması gerektiğini söyleyen “Yaptırımlar Altındaki Küresel Ödemeler: Mevcut Durum ve Perspektifler” başlıklı bir raporda bu fikri ele aldı.

Yaptırımdan Kaçınacak Önlemler Sunuldu

Saint Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu sırasında sunulan raporda, Rusya’nın uluslararası ticaret yapmasına izin verecek ve ülkeyi küresel sermaye piyasalarından izole etmeyi amaçlayan yaptırımlardan kaçınacak önlemler sunuldu.

Yazarlar altının Rusya’nın ihracat gelirlerinin büyük bir bölümünün kaybını telafi etmek için yararlı bir araç olabileceği vurguluyor. Ülke rezervlerinin yaptırımları desteklemeyen ülkelerdeki alıcılara satılması gündemde. Ayrıca paladyum destekli stablecoin’in küresel piyasadaki altına endeksli olması sebebiyle müdahale edilmesinin mümkün olduğu görülmüyor. Raporda, anlaşmaların takip edilmesinin zor olmasının da avantaj olarak görüldüğü yer alıyor.

Alternatif Para Birimi Gündemde

Söz konusu raporda Çin, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika gibi ülkelerle iş birliğinin artırılması öneriliyor. Alternatif olarak, her ülkenin, yerleşim için “koridorlar” ile birbirine bağlanan ulusal pazarlarda dolaşan kendi dijital para birimini çıkarması da gündemde.

Rapor, İran’daki kripto madenciliğinin popülaritesinden bahsederek, ülkenin ABD yaptırımlarını aşmak için kripto para birimlerini başarıyla kullandığını ifade ediyor. İran’ın durumu “kripto para birimlerinin belirli durumlarda ABD dolarına gerçek bir alternatif olabileceğini gösteriyor.

Paladyum Nedir?

Paladyum, kıymetli metaller içerisinde yer alır. Beyaz altının elde edilmesinde kullanılan paladyum metali, gümüş gibi parlak bir renge sahiptir. Paladyum; tıp, kimyasal alanlar, diş hekimliği, mücevher, endüstri alanlar olmak üzere birçok yerde kullanılan değerli bir metaldir.

Yükselen altın fiyatlarını düşününce insanların gümüşe yönelmesi kaçınılmaz oluyor. Gümüş fiyatları arttıkça ise insanlar paladyum gibi değerli metallere yönelim göze çarpıyor. Tüm bunların sonucunda paladyum fiyatlarında genellikle yükseliş gözlemleniyor.

Stablecoin Nedir?

Stablecoin, volatilitesi ile meşhur kripto para piyasalarında fiyat istikrarı sağlamayı amaçlayan bir kripto para türüdür. Stablecoin, itibari para birimlerine endeksli kripto para birimleri olarak tanımlanıyor. Bu para birimlerinin bir kısmı 1:1 oranında ABD doları ile desteklenirken, bir kısmı ise farklı varlıklar ile destekleniyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Battle Infinity - Yeni Metaverse Oyunu

Puanımız

  • PancakeSwap and LBank'ta Listelendi - battleinfinity.io
  • Fantezi Sporları Metaverse Oyunu
  • Oyna-Kazan Oyunu - IBAT Token
  • Unreal Engine ile Geliştirildi
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.