Geçtiğimiz aylarda çöken FTX kripto para borsasının kurucu ortağı ve iflas etmeden önceki CEO’su Sam Bankman-Fried hakkındaki hukuki süreç devam ederken yeni bir suçlama haberi geldi. Bankman-Fried’in Çinli üst düzey yetkililere milyonlaca dolar rüşvet vermekle suçlandığı belirtildi.

ABD Adalet Bakanlığı (DOJ) tarafından hazırlanan iddianamede savcılar, Sam Bankman-Fried’i bir veya birden fazla Çinli hükümet yetkilisine en az 40 milyon dolar rüşvet vermekle suçladı.

İddianameye göre söz konusu rüşvet, Çinli yetkililerin 1 milyar doların üzerinde kripto içeren Çin’in en büyük iki kripto para borsasındaki Alameda Research hesaplarını çözmesini sağlamayı amaçlıyordu.

Suçlamalar, Bankman-Fried’in uluslararası ilişkileri hakkında federal yetkililerin yeni kanıtlar elde ettiğini gösterdi.

DOJ: Sam Bankman-Fried’in Rüşveti İşe Yaradı

Adalet Bakanlığı, Bankman-Fried’in rüşvete başvurmadan önce fonları serbest bırakmak için pek çok başka yol denediğini de iddia etti.

Rüşvetin işe yaradığının iddia edildiği Adalet Bakanlığı iddianamesinde, “Hesapların dondurulmadığının doğrulanmasının ardından Bankman-Fried, rüşveti tamamlamak için ek olarak on milyonlarca dolarlık kripto para birimi transferine izin verdi”. denildi.

Adalet Bakanlığı söz konusu fonların daha sonra Alameda Research tarafından daha fazla kripto para piyasası bahsi için kullanıldığını da öne sürdü.

Sam Bankman-Fried Neyle Suçlanıyor?

ABD Adalet Bakanlığı aralık ayında tutuklanmasının ardından Sam Bankman-Fried’i ilk olarak FTX müşterilerinden milyarlarca dolar değerinde kripto para çalındığı ve ayrıca FTX ve Alameda yatırımcılarını ve borç verenlerini yanılttığı iddiasıyla suçlamıştı.

Şubat ayında hazırlanan ikinci bir iddianamede ise Bankman-Fried, banka dolandırıcılığı yapmak ve lisanssız para aktarma işi yürütmek için komplo kurmakla suçlanmıştı.

Son gelişmeler ışığında Bankman-Fried’in tüm bu atılı suçlarına yabancı hükümet yetkililerine rüşvet vermenin de eklendiği kaydedildi.

FTX ve Alameda’daki kilit ortaklarından üçünün savcılarla iş birliği yaptığı FTX davasında, Bankman-Fried’in duruşmasının Ekim ayında gerçekleşmesi bekleniyor.

31 yaşındaki eski CEO’nun ilk iki iddianamede suçlu bulunması durumunda 155 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor. Yabancı hükümet yetkililerine rüşvet verme suçunun yer aldığı üçüncü iddianameden de hüküm giymesi durumunda SBF’nin 200 yıl ile karşı karşıya olduğu ifade ediliyor.

Sam Bankman-Fried’in iş ortaklarının iş birliği yapma kararına rağmen bu güne kadar hakkında hazırlanan tüm iddianameleri reddettiği biliniyor.

İlgili Haberler ve İçerikler