Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC) Anayasa Mahkemesi, hükümetin geçtiğimiz ay başlattığı bir projeyle Sango coin karşılığında vatandaşlık, ‘e-Oturum’ ve arazi satın alımlarına izin verecek uygulamasının anayasaya uygun olmadığına karar verdi.

Afrika’da 5 milyona yakın nüfuslu bir ülke olan Orta Afrika Cumhuriyeti’nin en yüksek mahkemesi, vatandaşlığın piyasa değeri olmadığı ve ikametin Orta Afrika Cumhuriyeti’nde fiziksel olarak kalmayı gerektirdiğini öne sürerek hükümetin projesini “anayasaya aykırı” buldu.

Sango coin Projesi kapsamında yabancı yatırımcılar, 60 bin dolar değerinde Sango coinin 5 yıl boyunca teminat olarak kilitli tutulması karşılığında vatandaşlık alabilecekti.

Üç yıl boyunca kilitli tutulacak 6 bin dolar değerinde kripto para karşılığında ise e-oturum izni verilmesi planlanıyordu.

Arazi alım satımına da izin verilecek projede, 10 bin dolardan listelenen 250 metrekarelik bir arsa alım satımında eşdeğer miktardaki Sango coin on yıl boyunca kilit altına alınacaktı.

Mahkemenin proje ile ilgili kararının, ülkenin ulusal kripto para birimi Sango coin üzerindeki etkisi henüz netleşmedi.

Hükümet sözcüsü Serge Djorie ise Reuters’e verdiği demeçte mahkeme hükmüne dair bir yanıtları olmadığını söyledi.

Hükümet Sango Coin’i Çözüm Olarak Görüyor

Uluslararası Para Fonu, Nisan ayında Bitcoin’i yasal para birimi olarak kabul eden Orta Afrika Cumhuriyeti’ne uyarıda bulunmuş ve bu kararın ekonomik zorluklar için “her derde deva” olmadığını belirtmişti.

Ancak Başkan Faustin-Archange Touadera, kripto para projesi Sango coin’i duyurmuş ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nin geniş maden kaynaklarına yapılacak yatırımları kolaylaştıracak bir çözüm olarak gördüğünü dile getirmişti.

Touadera, “Sango Coin, Orta Afrika Cumhuriyeti’nin yeni neslinin para birimi olacak.” demişti.

Sango Coin’in kamuya arz süreci tüm eleştirilere rağmen 21 Temmuz’da başlatılmış ancak yaşanan düşük işlem hacmi piyasa katılımcılarında memnuniyetsizlik yaratmıştı.

Hükümet Sango coinin kamuya arzı ile 1 milyar dolar toplamayı hedefliyordu.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.