ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Hydrogen Technology Corporation ve CEO’suna açtığı fiyat manipülasyonu davasından 2,8 milyon dolar kazandı.

Geçtiğimiz eylül ayında Hydrogen Technology Corporation, eski CEO’su Michael Ross Kane ve kendini “piyasa yapıcı” olarak tanımlayan Moonwalkers Trading Limited’in CEO’su Tyler Ostern’e suç duyurusunda bulunulmuştu.

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) 20 Nisan’da New York Bölge Mahkemesi’nde Hydrogen Technology Corporation ve eski CEO’su Michael Ross Kane aleyhine açtığı davayı kazandı. Sonuç olarak, sanıkların 2,8 milyon dolar tazminat ve sivil ceza ödemelerine karar verildi.

Söz konusu toplam tutar, 1 milyon doları aşan bir cezaya ek olarak, yasadışı faaliyetler yoluyla elde edilen kârları ifade eden tahmini 1,5 milyon dolarlık haksız kazanç kârlarını da içeriyor.

Ayrıca, Hydrogen’in CEO’su Michael Kane, yaklaşık 260 bin dolar tutarında bireysel bir ceza ödemeyi kabul etti. Geriye kalan meblağ ise ihtiyati faizden oluşuyor.

“Kripto Manipülasyonu” Davasında Neler Yer Alıyor?

İkiliye, “Hydro” adlı kripto varlık menkul kıymetlerinin kayıtsız teklif ve satışlarının gerçekleştirilmesindeki rolleri, Hydrogen’e 2 milyon dolardan fazla getiri sağlayan bu menkul kıymetlerin işlem hacmini ve fiyatını manipüle etmeye yönelik bir plan yürüttükleri gerekçesiyle 28 Eylül 2022’de tazminat davası açılmıştı.

SEC’in şikayetinde, Ocak 2018’den itibaren Kane ve New York merkezli bir finansal teknoloji şirketi olan Hydrogen’in Hydro tokenini oluşturduğu ve ardından tokeni çeşitli yöntemlerle halka dağıttığı iddia ediliyor. Bunlar arasında; Hydro’yu “halka dağıtımını yapmak” anlamına gelen bir “airdrop”, tokeni tanıtma karşılığında bireylere ödeme yapan ödül programları, çalışan tazminatı ve kripto varlık alım satım platformlarında doğrudan satış yer alıyor.

Şikâyette ayrıca, Güney Afrikalı bir şirket olan Moonwalkers’ı kiralayarak ve özelleştirilmiş trading “bot”unu kullanarak Hydro için çok fazla piyasa faaliyeti varmış gibi gösterdikleri, ardından Hydrogen adına kâr elde etmek için Hydro’yu bu şişirilmiş piyasaya sattıkları belirtiliyor. Şüphelilerin yaptıkları sayesinde Hydrogen’in 2 milyon dolardan fazla kazanç elde ettiği söyleniyor.

Şikâyetin dosyalanmasının ardından, Ostern derhal 41 bin dolar tutarında bir uzlaşma anlaşmasına varmıştı.

Michael Kane ile Hydrogen İtiraz Edemeyecek

SEC’in İcra Bölümü Müdür Yardımcısı Carolyn M. Welshhans, “Şirketler, menkul kıymetlerinin kayıtsız teklif ve satışlarını ödül, tazminat veya benzeri diğer yöntemler olarak yapılandırarak federal menkul kıymetler yasalarından kaçınamazlar.” dedi.

Hem Hydrogen hem de Kane şu anda, SEC tarafından kendilerine yöneltilen suçlamalarla ilgili olarak daha fazla itiraz etmelerini engelleyen uzlaşma şartlarına tabi tutuluyor.

Kane ve firmanın, Hydro tokenleri Howey testini geçene ve SEC’den daha fazla onay alana kadar herhangi bir ek kripto para satması yasaklanacak.

Öte yandan Hydrogen CEO’su, daha geniş kripto para piyasasına girme yetkisini de elinde tutuyor.

İlgili Haberler ve İçerikler