ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’e ve CEO’su Changpeng Zhao’ya federal yasaları ihlal ettikleri gerekçesiyle dava açtı.

Pazartesi günü ABD federal mahkemesine açtığı davada SEC, Binance’in ticaret kontrollerini yanlış beyan ettiğini ve kayıtsız menkul kıymet satışı yaparak yatırımcı koruma kurallarını ihlal ettiğini iddia etti.

Binance ve CEO CZ’ye karşı 13 suçlamada bulunulan davada, Binance ve CZ’nin yüksek değere sahip ABD’li yatırımcıların ve müşterilerin, Binance’in regülasyona tabi olmayan uluslararası borsasında alım satım yapabilmesi amacıyla SEC kontrollünü yıkmak için çalıştığı iddiaları yer aldı.

Kendi çıkarına işlem yapmak ve piyasa manipülasyonu da dahil olmak üzere federal yasaları ihlal ettiği iddia edilen borsanın ve CEO’sunun bu eylemlerini, Zhao’nun sahip olduğu Merit Peak Limited ve Sigma Chain üzerinden gerçekleştirdiği öne sürüldü.

SEC Başkanı Gary Gensler, 13 suçlamayla Zhao ve Binance’in çıkar çatışması, açıklama yapmama ve yasayı planlı bir şekilde ihlal ettiğini iddia ettiklerini söyledi. Gensler, “Halk, zor kazandığı varlıklarını bu platformlara veya yasa dışı platformlara yatırmaktan kaçınmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Kripto dünyasında büyük yankı uyandıran Binance davası sonrasında kripto piyasalarında sert düşüş yaşandı.

Binance’ten SEC Davasına Yanıt Geldi

SEC’in 13 farklı suçlamayla açtığı dava sonrasında Binance’ten resmi açıklama geldi.

Açıklamada hayal kırıklığına uğradıklarını belirten Binance, “Başından beri SEC’in soruşturmalarında aktif olarak iş birliği yaptık ve sorularını yanıtlamak ve endişeleri gidermek için çok çalıştık. Son zamanlarda, soruşturmalarına çözüm getirmek amacıyla bir anlaşmaya varmak için iyi niyetli müzakerelerde bulunduk. Ancak çabalarımıza rağmen SEC bugünkü şikayetiyle bu süreci terk etmiştir ve bunun yerine tek taraflı hareket etmeyi ve dava açmayı seçmiştir. Bu seçim bizi üzdü.” dedi.

İddiaları ciddiye aldıklarını ancak bu iddiaların bir SEC yaptırımının konusu olmaması gerektiğini belirten Binance, platformu güçlü bir şekilde savunacaklarını söyledi.

Açıklamada ayrıca SEC’in çözüm odaklı bir ilişki kurmayı ve dijital varlık endüstrisinin ihtiyaç duyduğu netliği sağlamayı reddettiği iddia edildi.

Binance CEO’su CZ ise Gensler’in davayla ilgili Twitter paylaşımını alıntılayarak, “Acaba koruması gereken tüketicilerden gönderilerinin altına gelen yorumları hiç okuyor mu?” yorumunda bulundu.

CZ’nin ayrıca kişisel hesabında bir anket paylaştığı ve “Sizi kim daha iyi koruyor?” diye sorduğu görüldü.

Seçeneklerin “SEC” ve “Binance” olduğu ankette şu ana kadar kullanılan 85 binden fazla oyda, yüzde 85,2 oranla Binance şıkkının işaretlendiği gözlemlendi.

SEC’in Binance Davası Sonrası Kriptolar Sert Düştü

SEC’in iddiaları arasında Binance borsasının, yalnızca BNB tokeni ve BUSD stablecoini değil aynı zamanda Solana (SOL), Cardano (ADA), Polygon (MATIC), Coti (COTI), Algorand (ALGO), Axie Infinity (AXS), Filecoin (FIL), Cosmos (ATOM), Sandbox (SAND) ve Decentraland (MANA) tokenlerini de kayıt dışı menkul kıymet olarak sunduğu yer aldı.

Dava haberleri sonrasında dosyada adı geçen tüm bu tokenlerde yüzde 5 ila 10 arasında düşüş yaşanırken genel olarak kripto para piyasası kırmızı renge boyandı.

CoinGecko verilerine göre ilk tepkilerin ardından Bitcoin, 26 bin 800 dolar seviyelerinden önce 25 bin 700 daha sonra 25 bin 400 bandına geriledi. Lider kripto para birimi an itibarıyla 25 bin 773 dolardan işlem görüyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Wall Street Memes (WSM) - En Yeni Meme Coin

Puanımız

wall street memes
  • 1 Milyon Takipçili Topluluk
  • Deneyimli NFT Proje Sahipleri
  • Ön Satış Başladı - wallstmemes.com
  • Çıktığı Gün $300,000 Toplandı
wall street memes
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.