ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) kripto para borsası Bittrex ve şirketin eski CEO’suna dava açtığını açıkladı.

ABD’de kripto şirketlerine yönelik baskılar devam ederken düzenleyicilerin radarına takılan ve dava açılan son şirket Bittrex oldu. ABD’li düzenleyici SEC, kripto borsası Bittrex ve şirketin kurucularından birine “kayıtsız bir ulusal menkul kıymetler borsası, komisyoncusu ve takas ajansı” olarak faaliyet gösterdiği iddiasıyla dava açtığını duyurdu.

Davada, Bittrex’in kurucu ortağı ve eski CEO’su William Shihara ve borsanın yabancı iştiraki Bittrex Global yer alırken Bittrex Global’in “Bittrex ile birlikte paylaşılan emir defterinin işletilmesiyle bağlantılı olarak ulusal menkul kıymetler borsası olarak kaydolmadığı” iddia edildi.

Sanıkları düzenleyici incelemelerinden kaçınmak için bir dizi hamle yapmakla suçlayan SEC yayımladığı basın duyurusunda, “Bittrex bir varlığı platformunda kullanıma sunmadan önce Bittrex ile Shihara, ihraççılara ‘fiyat tahminleri’, ‘kâr beklentisi’ ve diğer ‘yatırım tavsiyeleri’yle ilgili ifadeleri silmeleri talimatını verdi” açıklamasına yer verdi.

ALGO, DASH, OMG, TKN ve NGC gibi kripto varlıkların menkul kıymet olduğunun belirtildiği dava dosyasında SEC, Bittrex‘in 2017’den 2022’ye kadar ABD’li yatırımcılar da dahil olmak üzere işlem ücretlerinden en az 1,3 milyar dolar gelir elde ettiğini belirtti.

ABD’li düzenleyici kurumların dava açmadan önce gönderdiği bilinen Wells Bildirimi, Bittrex’e mart ayında iletilmişti. Bunun üzerine Bittrex geçtiğimiz ay ABD’den çekilme kararı aldığını açıklamıştı.

SEC Davasına Bittrex’ten Yanıt Geldi

SEC’in Bittrex ve şirketin eski CEO’suna dava açtığının duyurulmasının üzerine Bittrex’ten yanıt geldi.

Bittrex’in kurucu ortağı ve şimdiki CEO’su Richie Lai yaptığı paylaşımda, “Menkul kıymet olduğunu düşündükleri şeyler için yıllardır SEC ile birlikte çalışmaya çalışıyoruz. Şimdi ne oldu? ABD’den ayrılacağımızı açıkladıktan sonra bizi dava ettiler. Hükümetlerin işleyişi bu şekilde olmamalı. Bununla mahkemede mücadele etmeyi dört gözle bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bittrex borsasının resmi Twitter hesabından paylaşılan metinde ise SEC’in Bittrex’e açtığı dava için “Başkan Gensler’in kriptoyu ABD dışına çıkarmak için başlattığı haçlı seferinin bir parçası” ifadelerinin kullanıldığı görüldü.

Kripto borsası ayrıca menkul kıymet işlemlerinin söz konusu olmadığını ve bu tavrın ABD’deki blok zinciri teknolojisine zarar verdiğini söyledi.

SEC Dava Dosyasında Şirket Yazışmalarına Yer Verdi

SEC’in dava dosyasında Bittrex’in ismi açıklanmayan bir çalışanına atıfta bulunması ve iç yazışmaları kullanması kripto gündeminde geniş yer buldu.

Çalışanın beyanında, borsanın kurucularının kayıtlı olmayan menkul kıymetler listelediğini ve yasaları ihlal ettiğini bildiğini ancak bunun yatırımcıları nasıl etkileyeceğini umursamadıkları iddia edildi.

Hatta Bittrex’in üç kurucusundan birinin, kendisine yöneltilen müşteri ilişkileri sorularına ise küfür ederek yanıt verdiği de iddia edildi.

Söz konusu iddiaların şirket içi yazışmalara dayandırılması ise geçtiğimiz haftalarda Binance borsasına açılan regülasyon ihlali davasını getirdi. Binance davasında da şirket içi sohbetlere ve yazışmalara yer verilmişti.

İlgili Haberler ve İçerikler