ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu SEC, oluşturduğu hedge fon kural bildirgesinden “dijital varlıklar” ibaresini çıkardı. Söz konusu hamle, SEC’in kripto sektörü için geri attığı yönünde yorumlandı.

Kripto sektörü düzenleyici baskıları ve oluşturulmaya çalışılan kurallar çerçevesi ile mücadele etmeye devam ederken çarşamba günü ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’ndan ilginç bir hamle geldi.

SEC, PF formu olarak da bilinen ve özel hedge fonları hakkında kuralların yer aldığı kılavuzdan “dijital varlıklar” ibaresini kaldırdı.

2022 yılındaki kurallar bildirgesinde yer alan ibarenin bu yılki bildirgeden çıkarılmasıyla ilgili SEC, “Komisyon ve SEC ekipleri, bu tanım hakkında değerlendirmelerde bulunmaya devam etmekte ve kurallar bildirgesine bu terimi tamamiyle dahil etmemektedir.” açıklaması yaptı.

2022 kılavuzunda dijital varlıklar, “içinde coin’ler ve token’lerin de olduğu ancak bunlarla sınırlı olmayan, dağıtık defter ve blok zinciri teknolojisi ile üretilen ya da transfer edilen varlıklar” şeklinde tanımlanıyordu.

SEC, Dijital Varlıklar Tanımını Neden Kaldırdı?

Dijital varlıkların resmi resmi olarak tanımlandığı kılavuzdan kaldırılmasına rağmen hem SEC yetkililerinin hem de SEC Başkanı Gary Gensler’in kripto odaklı çalışmalarında hız kesmediği biliniyor.

Belirsizliklerin kripto sektörüne zarar verdiği eleştirileri yapılırken SEC’in bu geri adımı atmadaki motivasyonu merak konusu oldu.

14 yıl boyunca SEC yetkilisi olarak çalışmış olan Mercury Strategies ortağı Anne-Marie Kelley konuya ilişkin olarak “SEC, tescil ettiren taraflardan şeffaflık talep eden bir düzenleyicidir; ancak dijital varlıkları tanımlamayarak düzenleyici netliğini engellemeye devam etmektedir.” dedi.

Kelley ayrıca terimin kaldırılmasının, “dijital varlıkların benzersizliğinin yeni bir ürün olarak tanınmasının, dijital varlıkların menkul kıymetler olduğu ve SEC’in menkul kıymetler yasalarına tabi olduğu konusundaki dava duruşlarını zayıflattığı” endişesinden kaynaklanıyor olabileceğini belirtti.

Bununla birlikte geçtiğimiz ay kurum, “borsa” terimini yeniden tanımlayarak ve buna merkeziyetsiz finansı (DeFi) ekleyerek daha önce önerilen bir kuralı yeniden açmıştı.

Bu revizyon, sektörden ve beş SEC üyesinden sert eleştiri almış ve SEC’in kripto sektörünü var olan kurallara hapsetmeye çalıştığı yönünde yorumlar yapılmıştı.

SEC ayrıca şubat ayında yatırım danışmanlarının varlıklarını kripto şirketlerinde tutmasını engelleyecek başka bir teklifte de bulunmuştu.

Coinbase Davasında Mahkemeden SEC’e 10 Gün Süre

Hatırlanacağı üzere SEC’in dijital varlıklarla ilgili duruşuna ilişkin kamuya açık bir regülasyon bildirgesi açıklamasını talep eden ancak karşılığında Wells bildirimi alan Coinbase borsası, nisan ayının sonunda konuyu mahkemeye taşımış ve yasal düzenlemeler hakkında komisyona 50 soru yöneltmişti.

Borsanın avukatından dün yapılan açıklamada, temyiz mahkemesinin SEC’e, Coinbase’in menkul kıymetler yasalarının kripto varlıklara nasıl uygulandığına ilişkin şikayetine yanıt vermesini emrettiği ve 10 gün süre tanıdığı belirtildi.

İlgili Haberler ve İçerikler

AiDoge (AI) - Meme Oluşturma Platformu

Puanımız

AiDoge
  • Yapay Zeka ile Meme Oluşturun & Paylaşın
  • AI Odaklı Kripto Sektörünün En Yeni Meme Coini
  • Ön Satış Başladı - aidoge.com
  • Token-Temelli Kredi Sistemi
  • Günlük Ödüller İçin $AI Tokeni Stake Edin
AiDoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.