ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) kripto para borsası Coinbase’e kural ihlalleri gerekçesiyle dava açtığını açıkladı.

Kripto sektörü peş peşe gelen SEC davaları ile zor günler yaşıyor. Daha önce Binance’e 13 farklı suçlamadan dava açan SEC, 24 saat geçmeden bu kez Binance’in rakibi Coinbase’e dava açtı.

SEC’ten yapılan açıklamada Coinbase’in kayıtsız bir menkul kıymetler borsası, aracı kurum ve takas ajansı olarak faaliyet gösterdiği iddia edilirken şirketin sürekli olarak yasaklanması talep edildi.

Dava dosyasında SOL, ADA, MATIC, FIL, SAND, AXS, CHZ, FLOW, ICP, NEAR, VGX, DASH, NEXO gibi kripto para birimlerinin ise menkul kıymet olarak değerlendirildiği ve borsanın staking hizmetlerini Google ve sosyal medya reklamları aracılığıyla yatırımcılara sunduğu ve bu faaliyetlerden SEC’e bildirim yapmadan gelir elde ettiği iddia edildi.

SEC Başkanı Gary Gensler konuya ilişkin olarak, “Coinbase’in menkul kıymetler yasalarına tabi olmasına rağmen, karmaşık ve yasa dışı bir şekilde borsa, aracı kurum ve ticaret işlevleri sunduğunu iddia ediyoruz.” dedi.

CNBC’ye verdiği demeçte ise Gensler, kripto borsalarının geleneksel finansta kabul edilemeyecek bir dizi işlevi bir araya getirdiğini belirtirken “Zaten dijital para birimimiz var. Buna ABD doları deniyor. Euro deniyor. Yen denir. Artık hepsi dijital. Daha fazla dijital para birimine ihtiyacımız yok.” dedi.

Coinbase’den SEC Davasına Yanıt Geldi

İki gün içinde en büyük iki kripto para borsasına karşı açılan SEC davaları gündemde yankı uyandırırken Coinbase borsası kurucu ortağı ve CEO’su Brian Armstrong’dan konuya ilişkin açıklama geldi.

Twitter hesabında yaptığı paylaşımda Armstrong, “SEC’in bugün bize karşı yaptığı şikayetle ilgili olarak nihayet kripto kuralları hakkında biraz netlik elde etmek için sektörü mahkemede temsil etmekten gurur duyuyoruz.” dedi.

Armstrong, SEC’in Coinbase’i incelediğini ve 2021’de halka açık bir şirket olmalarına izin verdiğini, menkul kıymetleri listelemediklerini, listelenmek üzere yapılan varlık başvurularının çoğunluğunu reddettiklerini ve SEC ile ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’nun neyin menkul kıymet olup olmadığı yönünde anlaşmaya varamadığını söyledi.

Bu gerekçelerle ABD kongresinin durumu düzeltmek için yeni yasalar getirdiğini ve dünyanın geri kalanının bu teknolojiyi desteklemek için net kurallar koymak üzere harekete geçtiğini belirten Armstrong, “SEC, açık bir kural kitabı yayınlamak yerine Amerika’ya zarar veren yaptırım yoluyla bir düzenleme yaklaşımı benimsemiştir. Öyleyse, netlik elde etmek için mahkemelerden yararlanmamız gerekiyorsa, öyle olsun.” dedi.

Coinbase davasının diğer davalardan farklı olduğunu ve yapılan şikayetin yalnızca neyin menkul kıymet olup olmadığına odaklandığını söyleyen ünlü CEO, gerçeklere ve ABD yasalarına güvendiklerini vurguladı.

Coinbase’in bu paylaşımı alıntılayarak, “Kripto uzun bir yol kat etti. Amerika’da daha gidilecek çok yol var. Biz hazırız.” dediği görüldü.

Nisan ayında SEC’e dava açan Coinbase, mahkemeden kurumu, kripto paraların nasıl düzenleneceğine dair kurallar için verdikleri dilekçeyi yanıtlamaya zorlamasını istemişti.

Kripto Dünyasına SEC Müdahalesi

SEC tarafından dava edilen Binance ile ilgili de yeni bir gelişme yaşandı. SEC, federal mahkemeye yaptığı başvuruda Binance, Binance.US ve Changpeng Zhao’nun varlıkları hakkında geçici bir yasaklama emri istedi.

Diğer taraftan FinTech yatırım şirketi Robinhood’un, SEC davasında adı geçen tokenleri delist etme ihtimalini değerlendirdiği öğrenildi.

Eski bir SEC komiseri olan Robinhood Baş Yasal Uyum Sorumlusu Dan Gallagher, “Bu konuda hangi önlemlerin alınacağını belirlemek için SEC analizini gözden geçiriyoruz” dedi.

İlgili Haberler ve İçerikler

AiDoge (AI) - Meme Oluşturma Platformu

Puanımız

AiDoge
  • Yapay Zeka ile Meme Oluşturun & Paylaşın
  • AI Odaklı Kripto Sektörünün En Yeni Meme Coini
  • Ön Satış Başladı - aidoge.com
  • Token-Temelli Kredi Sistemi
  • Günlük Ödüller İçin $AI Tokeni Stake Edin
AiDoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.