ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve Ripple arasındaki davada karar çıktı. Kısmi zaferle sonuçlanan davanın ardından Ripple başta olmak üzere kripto paralar yükselişe geçti.

ABD Bölge Mahkemesi Hakimi Analisa Torres, alıcıların Ripple’ın çabalarına bağlı makul bir kar beklentisi olmaması sebebiyle Ripple Labs Inc’in XRP tokenini halka açık borsalarda satarak federal menkul kıymetler yasasını ihlal etmediğine karar verdi.

Reuters’in haberine göre Yargıç Torres, bu satışların, alıcıların “para ödemelerinin Ripple’a mı yoksa başka bir XRP satıcısına mı gittiğini bilemeyecekleri kör al/sat işlemleri” olduğunu söyledi.

Torres, “karları yalnızca başkalarının çabalarından elde edilen ortak bir işletmeye yapılan para yatırımının” yatırım sözleşmesi adı verilen bir tür teminat olduğunu söyleyen başka bir ABD Yüksek Mahkemesi davasına atıfta bulundu.

Mahkeme ayrıca, Garlinghouse ve kurucu ortak ve eski CEO Chris Larsen tarafından kripto para platformlarındaki XRP satışlarının ve çalışanlara tazminat dahil diğer dağıtımların da menkul kıymetler içermediğine karar verdi.

Ripple İcra Kurulu Başkanı Brad Garlinghouse kararı, “Ripple için, ancak daha da önemlisi ABD’deki genel sektör için büyük bir kazanç” olarak nitelendirdi.

Dava özelinde alınmış bir karar olsa da sonucun, kripto varlıkların düzenleyicinin yetki alanına girip girmediği konusunda SEC ile mücadele eden diğer kripto firmaları için emsal teşkil edeceği yorumu yapıldı.

2020 yılında açılan davada SEC, şirket ile birlikte mevcut ve eski genel müdürlerini, Ripple’ın kurucularının 2012’de yarattığı XRP’yi satarak 1,3 milyar dolarlık kayıt dışı menkul kıymetler arzı gerçekleştirmekle suçluyordu.

Ripple Davasında SEC’in Kısmi Zaferi

Yıllardır süren davada büyük ölçüde Ripple ve kripto ekosistemi lehine sonuç çıkması büyük heyecan yaratsa da kararın, SEC için de kısmi bir zafer içerdiği vurgulandı.

SEC sözcüsü ajansın, hakimin Ripple’ın XRP’yi doğrudan sofistike yatırımcılara satarak federal menkul kıymetler yasasını ihlal ettiğine hükmettiği kararın bir kısmından memnun olduğunu söyledi.

Yargıç Torres, şirketin serbest yatırım fonlarına ve diğer sofistike alıcılara yaptığı 728,9 milyon dolarlık XRP satışının kayıt dışı menkul kıymet satışları olduğunu söyledi.

Torres ayrıca, Ripple’ın kurumsal yatırımcı pazarlamasının, dijital varlığın arkasındaki blok zinciri altyapısını geliştirme çabalarına bağlı olarak şirketin “XRP için spekülatif bir değer önerisi sunduğunu” açıkça ortaya koyduğunu belirtti.

Karar kesinleştikten sonra veya önce hakimin izin vermesi halinde temyiz yolunun açık olduğu belirtilirken SEC sözcüsü, düzenleyicinin kararı gözden geçirdiğini ifade etti.

Analistler mahkeme kararını SEC için bir “uyanma” çağrısı olarak değerlendirdi.

SEC Kararı Sonrasında Ripple (XRP) Ralli Yaptı

SEC’e karşı kazanılan kısmi zafer sonrasında XRP’nin piyasa değeri üç saat içerisinde 21 milyar dolardan fazla arttı.

CryptoWatch’a göre XRP davanın hemen ardından, Mart 2022’den bu yana en yüksek seviyesi olan 0,93 dolara kadar yükseldi ve piyasa değerine göre dördüncü en büyük kripto para birimi haline geldi.

Coinbase, Kraken ve iTrustCapital borsaları için yeniden listelemeye uygun hale geldiği belirtilen XRP, CoinGecko verilerine göre son 24 saatte yüzde 67,6 yükseliş kaydederek bu yazı yazıldığı saat itibarıyla 0,79 dolardan işlem görüyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

  • Ripple XRP Coin Yorum – 14 Temmuz 2023
  • yPredict Nereden ve Nasıl Satın Alınır?
  • Wall Street Memes Token Nereden ve Nasıl Satın Alınır?

Wall Street Memes (WSM) - En Yeni Meme Coin

Puanımız

wall street memes
  • 1 Milyon Takipçili Topluluk
  • Deneyimli NFT Proje Sahipleri
  • Ön Satış Başladı - wallstmemes.com
  • Çıktığı Gün $300,000 Toplandı
wall street memes
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.