ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) perşembe günü yaptığı açıklamada, çöken sabit coin TerraUSD’nin arkasındaki şirket Terraform Labs’in CEO’su Do Kwon’a milyarlarca dolarlık “kripto varlık menkul kıymet dolandırıcılığı” düzenledikleri iddiasıyla dava açtıklarını duyurdu.

Do Kwon ve Terraform Labs, Nisan 2018’den UST olarak da bilinen TerraUSD’nin ve kardeş coin’i LUNA’nın Mayıs 2022’deki çöküşüne kadar, kripto varlık menkul kıymetlerinden oluşan “birbirine bağlı bir paket” sunarak ve satarak yatırımcılardan milyarlarca dolar almayı planlamakla suçlanıyor. Bunlar arasında ABD hisse senetlerini yansıtan menkul kıymetlere dayalı bazlı takaslar ve en ünlüsü olan “algoritmik stablecoin” TerraUSD yer alıyordu. Şikâyete göre, şirket UST’yi “getiri sağlayan” bir coin olarak tanıttı ve yüzde 20’ye kadar faiz ödeyeceğini söyledi.

“Yatırımcıları Yanlış Yönlendirdiler”

SEC, Terraform ve Kwon’un, ödemeler için TerraUSD’yi kimin kullandığı da dahil olmak üzere bir dizi konuda yatırımcıları yanlış yönlendirdiğini ve şikâyete göre hem getiri sağlayan Anchor Protocol’ü hem de LUNA tokenini “kripto varlık menkul kıymetleri” olarak adlandırdığını iddia etti. SEC, Terraform ve Kwon’u dolandırıcılık, kayıtsız menkul kıymet satışı, kayıtsız menkul kıymet bazlı takas satışı ve diğer ilgili iddialarla suçluyor.

SEC, Kwon’un mAsset takasları ve Terra da dahil olmak üzere bu varlıkları kar getiren menkul kıymetler olarak pazarladığını ve tokenlerin değerinin artacağını “defalarca iddia ettiğini” ileri sürüyor.

TerraUSD’nin Çöküşü Piyasayı Süründürdü

Geçen yıl TerraUSD’nin çöküşü kripto endüstrisinde bir iflas dalgasına yol açmıştı.

Birçok sabit coin gibi UST de dolar ile 1’e 1 oranında sabitlenmişti. Yeni bir UST basmak için bir LUNA “yakmak” ya da yok etmek gerekiyordu. Bu yapı, sabitlemeyi sürdürmenin anahtarı olan arbitraj fırsatlarına izin verdi. Kullanıcılar o sırada her iki tokenin de piyasa fiyatı ne olursa olsun, her zaman bir LUNA ile UST’yi ya da tam tersini 1 dolarlık garantili bir fiyattan takas edebiliyordu.

Ancak LUNA fiyatı istikrarsızlaştı ve UST’yi 1 dolarlık sabitlemeyi bozmaya zorladı, bu da hem Terra hem de LUNA’yı aşağı yönlü bir sarmala gönderdi.

SEC icra direktörü Gurbir Grewal yaptığı açıklamada, “Bugünkü eylem, sanıkları hem bireysel hem de kurumsal yatırımcıları harap eden ve kripto piyasalarına şok dalgaları gönderen Terra’nın çöküşündeki rollerinden sorumlu tutmakla kalmıyor, aynı zamanda bir teklifin üzerine konulan etiketlere değil, ekonomik gerçeklerine baktığımızı bir kez daha vurguluyor.” dedi.

Do Kwon Nerede?

Do Kwon’un şu anda nerede olduğu bilinmiyor, ancak Güney Kore istihbaratına göre Terra kurucu ortağının yakın zamanda Sırbistan’da olduğuna inanılıyordu. Hakkında Interpol tarafından kırmızı bülten çıkarılan Kwon, TerraUSD’nin çöküşüne karıştığı gerekçesiyle Güney Kore’de aranıyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Meta Masters Guild - Geleceğin Kripto Oyunu

Puanımız

memag token
  • Popüler Oyun Stüdyoları Tarafından Destekleniyor
  • Erken Ön Satış Turu Başladı
  • Düşük Üst Limit, Vesting Yok
  • Oynanabilir NFT'ler, Ödüller, Staking
  • Solid Proof & CoinSniper Onaylı
memag token
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.