ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Justin Sun ve ona bağlı üç firmaya yasadışı kripto menkul kıymet satışı nedeniyle dava açtı. SEC, sekiz ünlüyü de ilgili tokenlerin lansmanında menkul kıymetler yasalarını ihlal etmekle suçladı. SEC ayrıca Coinbase borsasına uyarı mektubu gönderdi.

Düzenleyici kurum yaptığı basın açıklamasında Justin Sun’a, Tron Vakfı, BitTorrent Vakfı ve BitTorrent’e (Rainberry) kayıtsız kripto varlık menkul kıymetleri olarak adlandırdığı tronix (TRX) ve BitTorrent (BTT) tokenlerinin satışı nedeniyle dava açtığını belirtti.

Düzenleyici kurum ayrıca, sanıkların TRX’in ikincil piyasasını “hileli bir şekilde manipüle etmek” için “kendi kendine işlem” yani sahte hacim yaptıklarını söyledi.

Ünlü İsimler De Suçlamalar Arasında

SEC eş zamanlı olarak sekiz ünlüyü, TRX ile BTT’yi yasadışı olarak tanıttıkları ve bunun için kendilerine ödeme yapıldığını ve aldıkları ödemenin miktarını açıklamadıkları için suçladı. Bu ünlüler arasında, aktris Lindsay Lohan, medya kişiliği Jake Paul, rapçi DeAndre Cortez Way (Soulja Boy), Austin Mahone, Michele Mason (Kendra Lust), Miles Parks McCollum (Lil Yachty), Shaffer Smith (Ne-Yo) ve Aliaune Thiam (Akon) yer alıyor.

Sun ve şirketlerinin “çeşitli kayıtsız ‘ödül programları'” kullanarak Tronix ve BitTorrent’te yatırım fırsatlarını teşvik ettikleri bildirildi. Bu şirketler arasında Tron Foundation Limited, BitTorrent Foundation ve Rainberry bulunuyor. Bu dijital para birimleri TRX ve BTT olarak da biliniyor.

Yapay İşlem Hacmi ve 31 Milyon Dolarlık Gelir

Komisyon ayrıca Sun’ın, TRX’in ikincil piyasadaki görünür işlem hacmini yapay olarak şişirmeye yönelik plan düzenleyerek federal menkul kıymetler yasalarının dolandırıcılıkla mücadele ve piyasa manipülasyonu hükümlerini ihlal ettiğini ileri sürüyor.

Sun’ın, Nisan 2018 ile Şubat 2019 arasında, çalışanlarına, kontrol ettiği iki kripto varlık alım satım platformu hesabı arasında 600 binden fazla TRX yapay işlemine katılmaları talimatını verdiği ve günlük 4,5 milyon ila 7,4 milyon TRX alım satımı yaptığı bildiriliyor.

Sun’ın ayrıca TRX’i ikincil piyasaya satarak tokenin yasa dışı, kayıtsız teklif ve satışlarından 31 milyon dolar gelir elde ettiği belirtiliyor.

Justin Sun, Davaya ‘Haksızlık’ Dedi

SEC’nin son dönemde yaptığı hamlelerde kripto para endüstrisinin tanınmış kişilerini hedef aldığını belirten Sun, açılan davanın haksızlık olduğunu belirtti.

Coinbase’den SEC’ye Uyarı Mektubu Tepkisi

Öte yandan SEC’nin ABD’li dev kripto para borsası Coinbase’e de bir uyarı mektubu gönderdi.

Coinbase yaptığı açıklamada, “Bugün SEC, üstünkörü bir soruşturmanın ardından Coinbase’e şirketin borsası, staking hizmetimiz Coinbase Earn ve Coinbase Wallet ile ilgili olarak bir ‘Wells Bildirimi’ verdi” dedi.

Coinbase CEO’su Brian Armstrong, Twitter hesabından SEC’ye şirketin tüm kurallara uyduğunu, herhangi bir çekinceleri olmadığını ve hakim karşısına çıkmaya hazır olduklarını söyledi.

İlgili Haberler ve İçerikler