ABD’de Silicon Valley Bank’ın ardından Signature Bank da iflas etti. New York merkezli bankaya kayyum atandı.

ABD’li düzenleyiciler pazar günü, Silicon Valley Bank’ın (SVB) ardından yayılan bankacılık krizini önlemek amacıyla kripto endüstrisinde büyük bir kredi veren olarak bilinen New York merkezli Signature Bank’ı kapattı.

Bankacılık düzenleyicileri, Signature Bank’taki mevduat sahiplerinin mevduatlarına tam erişime sahip olacaklarını, iflas eden Silicon Valley Bank’taki mevduat sahiplerinin paralarını geri almalarını sağlamak için benzer bir hamle yapacaklarını söyledi.

Yani bu bankalarda parası olanlar tümünü çekebilecek. ABD’li düzenleyiciler by önlemlerle paniğin yayılmasını ve 2008 benzeri bir krizi önlemeyi hedefliyor.

Bu arada 31 Aralık 2022 itibarıyla yaklaşık 110,4 milyar dolarlık varlığı ve yaklaşık 88,6 milyar dolarlık mevduatı bulunduğu kaydedilen Signature Bank FDIC sigortalı.

Fed ve Hazine, hasarı durdurmak ve daha büyük bir krizi önlemek için, Fed’in acil kredi verme yetkisini kullanarak hem Signature Bank hem de Silicon Valley Bank’taki mevduatları desteklemek adına acil bir program oluşturdu.

FDIC’nin mevduat sigorta fonu, mevduatlara verilen 250 bin dolarlık garanti nedeniyle çoğu sigortasız olan mevduat sahiplerini karşılamak için kullanılacak.

TrueUSD, Az Sayıda Müşterinin Etkilendiğini Bildirdi

TrueUSD’yi ihraç eden Singapur merkezli Techteryx yaptığı açıklamada, Signature Bank ile kullanıcıları için para basma ve geri ödeme işlemlerinin duraklatıldığını ancak bankacılık ağının geri kalanında işlemlerin etkilenmeden devam ettiğini söyledi.

Stablecoin ihraççısı, Signature’da tutulan USD fonlarının artık Fed tarafından tamamen desteklendiğini söyledi.

USDC İçin Yeni Banka Arayışı

Stablecoin ihraççısı Circle’ın USDC stablecoin’i de tehlikede. Signaure Bank’ın iflası sonrası Circle CEO’su Jeremy Allaire, bunun şirketin artık Signature’ın Signet ürünü aracılığıyla USDC basamayacağı veya kullanamayacağı anlamına geldiğini bildirdi.

Bu arada Circle, kripto dostu bir Amerikan finansal hizmetler kuruluşu olan Cross River Bank ile de ortaklık kurdu.

Signature’ın ani kapanışı, kripto endüstrisinin önemli bir bölümünü belirsizlik içinde bırakıyor. Bunlardan bir de 7/24 çalışması gereken blok zinciri tabanlı gerçek zamanlı bir ödeme sistemi olan Signet… Circle, Coinbase ve birçok kripto firması Signet’i kullanıyordu. Ancak Signature’ın iflasıyla birlikte Signet de ortadan kalktı.

Dün Allaire Twitter’da yaptığı açıklamada “SVB’deki mevduatların yüzde 100’ünün güvende olduğunu ve piyasaların açılışında hazır olacağını” söylemişti.

USDC’nin SVB’de tutulan rezervlerinin güvende olduğu haberinin ardından stablecoin 0,99 dolardan işlem görüyor.

Kripto Paralar Mevduatların Güvende Olduğu Haberleri Sonrası Ralli Yaptı

Kripto piyasaları, düzenleyicilerin hem SVB hem de Signature Bank rezervlerinin iade edileceğini söylemesinin ardından da yükseldi.

Perşembe gününden dün geceye kadar 21 bin doların altında işlem gören Bitcoin, son 24 saatte yüzde 10’a yakın yükseliş kaydederek 22 bin 500 dolara yaklaştı. Bu sırada Ethereum da yüzde 9’dan fazla yükselerek bin 607 dolara çıktı.

İlgili Haberler ve İçerikler