ABD tarihindeki en büyük ikinci banka iflası olarak kayıtlara geçen Silicon Valley Bank iflasının ülkedeki bölgesel bankaları etkileyebileceği bildirildi.

Eski Bridgewater yöneticisi ve Unlimited CEO’su Bob Elliot, ABD Merkez Bankası (FED) ve Federal Mevduat Sigorta Kurumu’nun (FDIC) Silicon Valley Bank’ın geleceğine ilişkin kararlarını değerlendirdi. Elliot, söz konusu kararların ABD’deki bölgesel bankaları etkileyerek trilyonlarca doları riske sokabileceğini öne sürdü.

11 Mart’ta Twitter’da yaptığı paylaşımda Elliot, ABD’deki mevduatların üçte birinin küçük bankalarda tutulduğunu ve yaklaşık yüzde 50’sinin sigortasız olduğunu belirtti. Elliot, “FDIC, ABD’deki tüm bankalardaki küçük mevduatları sigortalıyor; ancak bu, yaklaşık 17 trilyon ödenmemiş mevduat tabanının yalnızca yaklaşık 9 trilyonunu kapsıyor.” dedi.

Elliot’ın yorumları, Silicon Valley Bank’a ilişkin endişelerin arasında yerini alırken Y Combinator CEO’su Garry Tan ise bir dilekçe paylaştı.

Tan dilekçede, “Silicon Valley Bank’taki mevduat sahiplerinin 40 bini küçük işletmelerdi. Hızla önlem alınmazsa 100 binden fazla kişi işini kaybedebilir.” denildi.

Anchorage Digital İşten Çıkarma Yapacak

Silicon Valley Bank krizinin tam boyutu henüz gizemini korurken kripto bankası Anchorage Digital, ABD’deki düzenleyici belirsizliğini gerekçe göstererek iş gücünün yaklaşık yüzde 20’sini temsil eden 75 çalışanını işten çıkaracağını duyurdu.

Kripto bankası işten çıkarmaları kaynaklara daha iyi odaklanmak için stratejik bir yeniden düzenleme olarak nitelendirirken geniş makroekonomik zorluklara ve kripto piyasasındaki volatiliteye değindi.

Karar, ABD’deki üç bölgesel bankanın sadece bir hafta içerisinde batmasının ardından geldi.

Signature Bank Kara Para Aklama Soruşturması Altındaymış

Silicon Valley Bank’ın ardından iflas eden kripto dostu Signature Bank ile ilgili de yeni bilgilere ulaşıldı.

12 Mart’ta kayyum atanan Signature Bank’ın çökmeden önce iki hükümet organı tarafından soruşturulduğu aktarıldı.

Bloomberg, Signature Bank’ın olası bir kara para aklama girişimini tespit etmek için yeterli önlem alıp almadığının, Adalet Bakanlığı müfettişleri tarafından incelendiğini bildirdi.

Soruşturmaların ne zaman başladığının veya bankayı kapatma kararı üzerindeki etkisinin belirsizliğini koruduğu aktarıldı.

Silicon Valley Bank İflası Yakın Mercek Altında

Silicon Valley Bank iflası gündemi meşgul etmeye ve korku ortamını tetiklemeye devam ederken ABD Adalet Bakanlığı (DOJ) ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) bankanın ani çöküşüyle ilgili soruşturma başlattığı öğrenildi.

Soruşturmaların, bankanın iflasına yol açan olayların yanı sıra SVB görevlilerinin banka kapanmadan önceki haftalarda üstlendiği hisse senedi satışlarını kapsayacağı aktarıldı.

Silicon Valley Bank’ın kapatılması üzerine ABD Başkanı Joe Biden, sorumlulardan hesap sorulabilmesi için ne olduğunun ve neden olduğunun tam bir muhasebesinin gerekli olduğunu söylemiş ve kimsenin kanunların üstünde olmadığını vurgulamıştı.

Soruşturmaya ilişkin Adalet Bakanlığı’nın yakında bir açıklama yapacağı da gelen haberler arasında yer aldı.

İlgili Haberler ve İçerikler