Silvergate Capital Corporation, Silvergate Bank’ın faaliyetlerini durdurma kararı aldığını açıkladı.

FTX ve Alameda Research iflaslarının ardından SEC tarafından soruşturma altına alınan kripto bankası Silvergate Bank’in faaliyetlerinin durdurulmasına karar verildi. Bloomberg’in haberine göre Silvergate, kripto piyasalarında yaşanan krizin sebep olduğu mali kriz nedeniyle bankanın operasyonlarına son verileceğini duyurdu.

Yapılan basın açıklamasında Silvergate Capital Corporation’un, son gelişmeler ışığında Silvergate’in banka operasyonlarının düzenli ve gönüllü bir şekilde tasfiye edilmesinin en iyi seçenek olduğuna inandığı aktarıldı.

Açıklamada, “Bankanın tasfiye planı, tüm mevduatların tamamen geri ödenmesini içeriyor.” denildi.

Silvergate, düzenleyici incelemesinin ve çöken kripto para borsası FTX ile FTX’in kardeş şirketi Alameda Research ile olan ilişkileri sebebiyle çöküş yaşamış, geçtiğimiz haftalarda ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) bildirmesi gereken 10-K raporunun teslim edilmesini geciktirmişti.

Arka arkaya yaşanan talihsiz gelişmeler sonrasında Silvergate hisseleri geçtiğimiz yıla göre yüzde 95 değer kaybı yaşamıştı.

Silvergate Hissedarları Art Arda Açıklama Yaptı

Silvergate Bank’ın faaliyetlerini durdurma ve gönüllü tasfiyeye gitme kararının ardından ilişiği olan kripto şirketlerinden arka arkaya açıklamalar geldi.

Binance CEO’su Changpeng Zhao, borsasının Silvergate’te varlıklarının olmadığını belirtirken Coinbase de “Silvergate’te müşteri veya kurumsal nakit bulunmuyor” açıklaması yaptı.

OKX Başkanı Hong Fang, borsanın kurumsal ve müşteri fonlarının güvende olduğunu ifade etti.

Stablecoin ihraççısı Paxos ise yaptığı açıklamada, “Silvergate’e neredeyse hiç maruz kalmadık.” sözlerine yer verdi.

2013 yılından beri kripto şirketlerin bankacılık hizmeti veren Silvergate, kendi takas aracı olan Silvergate Exchange Network’ü (SEN) piyasaya sürmüştü. Yaşanan olaylar sonrasında geçtiğimiz günlerde Silvergate, SEN’i askıya aldığını duyurmuştu.

Çok sayıda kripto şirketi ise Silvergate’in SEC raporunu geciktirmesi ve önümüzdeki aylarda daha fazla zarar kaydetmeyi beklediğini açıklaması üzerine kripto bankasıyla bağlarını kopardığını açıklamıştı.

Silvergate Krizi Beyaz Saray’ın Takibinde

ABD, Kaliforniya merkezli La Jolla şirketinin eyalet düzenleyicisi olan Kaliforniya Mali Koruma ve İnovasyon Departmanı (DFPI), söz konusu durumu incelediğini belirtti.

DFPI Komiseri Clothilde Hewlett, “Bakanlık, güvenlik ve dayanıklılık yükümlülüklerinin yanı sıra tüm mali yasalara uyumu değerlendiriyor ve ilgili federal mevkidaşlarıyla yakın bir şekilde çalışıyor.” dedi.

Senato Bankacılık Komitesi Başkanı Sherrod Brown ise, “FTX’in çöküşünün etkisi devam ederken, bugün bir bankanın kripto para birimleri gibi riskli ve değişken bir sektöre aşırı güvendiğinde neler olabileceğini görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray’ın da Silvergate krizini yakından takip ettiği kaydedilirken ABD Başkanı Joe Biden’ın Kongre’yi, kripto sorunları konusunda harekete geçmeye çağırmaya devam edeceği aktarıldı.

Silvergate krizinin ve bankanın faaliyetlerini durdurmasının, kripto para sektörü üzerinde yaratacağı etkinin boyutu henüz belirsizliğini koruyor. Analistler, FTX sonrasında Silvergate’in çöküşünün kripto endüstrisinde bir iflas dalgasına dönüşmesinden korkuyor.

İlgili Haberler ve İçerikler