Yapay zeka araştırma şirketi OpenAI tarafından geliştirilen ve beta versiyonu kullanıma sunulan ChatGPT, uzmanları etkilemeyi başardı. Büyük yankı uyandıran ve Google’ın yerini alacağı iddia edilen sohbet robotu ChatGPT nedir?

Pek çok şirket tarafından geliştirilen sohbet robotları, kullanıcı komutlarına dayalı olarak insan benzeri konuşmaları taklit etmek için tasarlanmış bir yazılım uygulaması olarak tanımlanıyor.

Teknoloji dünyasının gündemine oturan ChatGPT, piyasaya sürülen sohbet robotları arasındaki yerini aldı.

ABD, San Francisco merkezli OpenAI yapay zeka şirketi tarafından geliştirilen ChatGPT, test sürümüyle 30 Kasım’da ücretsiz bir şekilde halkın kullanımına sunuldu.

Bir anda tüm interneti hakimiyeti altına alan sohbet robotu ChatGPT nedir? ChatGPT özellikleri nelerdir? ChatGPT nasıl kullanılır? ChatGPT Google’a rakip olabilir mi?

ChatGPT nedir?

ChatGPT, insan benzeri yazılı metinler üretmek amacıyla derin öğrenme mekanizmasını kullanan dil modeli olan GPT-3.5’e dayalı bir sohbet robotudur. OpenAI şirketi tarafından geliştirilen ChatGPT, doğal insan dilini anlayabilen ve prototip diyalog tabanlı bir yapay zeka sohbet robotudur.

En gelişmiş sohbet robotu olarak tanımlanan ChatGPT, kod satırları yazabiliyor, üniversite düzeyince bir makale kaleme alabiliyor, bir korsanın sesiyle yanıt hazırlayabiliyor ve Mozart’ın tarzında bir piyano parçası oluşturabiliyor.

ChatGPT’nin alt yapısını oluşturan “Generative Pretrained Transformer” (GPT) teknolojinin, 2017 yılında geliştirildiği belirtiliyor.

ChatGPT özellikleri nelerdir?

OpenAI şirketinin test sürümünü piyasaya sürdüğü andan itibaren merak uyandıran ChatGPT özellikleri arasında şunlar yer alıyor:

  • Edebi metinler, akademik makaleler, film senaryonu vb metin yazma
  • Sorulara cevap verme
  • Matematik denklemleri çözme
  • Diller arası çeviri yapabilme
  • Metin özeti ve anahtar kelime analizi yapma
  • Tavsiyelerde bulunma
  • Sınıflandırma yapma
  • Kendisine sorulan herhangi bir şeyin ne işe yaradığını açıklama

ChatGPT, yapay zeka ve makine öğrenimi tarafından eğilen bir sistem olarak konumlanıyor. Sohbet arabirimi aracılığıyla ChatGPT bilgi sağlayabiliyor ve soruları yanıtlayabiliyor.

OpenAI tarafından yapılan açıklamada geçtiğimiz hafta ChatGPT için, “Diyalog biçimi, ChatGPT’nin takip sorularını yanıtlamasına, hatalarını kabul etmesine, yanlışlara itiraz etmesine ve uygunsuz istekleri reddetmesine olanak tanıyor.” denildi.

ChatGPT Nasıl Kullanılır?

Yapay zeka tabanlı sohbet robotu ChatGPT’nin test sürümü, 30 Kasım itibarıyla halka açık bir şekilde ücretsiz olarak kullanılabiliyor. ChatGPT nasıl kullanılır?:

  1. Telefonunuza veya bilgisayarınızdan https://chat.openai.com/ internet sitesini açın.
  2. OpenAI üyeliğiniz varsa “Log In” butonuna basarak giriş yapın. OpenAI üyeliğiniz yoksa “Sign Up” butonuna basarak gerekli bilgileri girin ve üye olun.
  3. Hesaba giriş yaptıktan sonra açılan sohbet ekranından ChatGPT’yi kullanmaya başlayabilirsiniz.

OpenAI Başkanı Greg Brockman’a göre sadece beş gün içerisinde bir milyondan fazla kişinin platforma kaydolduğu belirtildi.

ChatGPT Google’a Rakip Olabilir Mi?

ChatGPT, piyasaya sürüldüğü günden itibaren arama motoru devi Google’a rakip olarak gösteriliyor. Her türlü soruya yanıt verebilmesi açısından Google’ın rakibi olduğu düşünülen ChatGPT, arama devinin aksine bir arama motoru olarak konumlanmıyor. ChatGPT’nin merkezinde sorunları çözme becerisi yer alıyor.

ChatGPT’yi deneyen kullanıcıların yorumları arasında farklılıklar olduğu görülüyor. Bazı kullanıcılar ChatGPT’nin o kadar da akıllı olmadığı konusunda ısrar ederken diğerleri yapay zekanın çeşitli alanlarda iyi eğitimli bir birey olarak bir insanın verebileceği yanıtları sağladığını belirtiyor. ChatGPT ile ilgili yorum yapanlar arasında elbette Elon Musk da bulunuyor.

2015 yılında kurulan OpenAI şirketinin kurucuları arasında yer alan ancak 2018’de yönetim kurulundaki görevinden ayrılan Elon Musk ChatGPT için, “ChatGPT korkutucu derecede iyi. Tehlikeli derecede güçlü yapay zekaya uzak değiliz.” diyerek ChatGPT hakkındaki yorumunu dile getirdi.

FightOut - Geleceğin 100x Hareket-Et-Kazan Projesi

Puanımız

FightOut
  • LBank Labs ve Transak Destekli
  • Spor Yaparak Ödüller Kazan
  • Seviye Atla ve Metaverse'de Mücadele Et
  • Ön Satış Başladı - $1M+ Toplandı
  • Gerçek-Dünya Topluluğu - Spor Salonu Zinciri
FightOut
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.