ABD Merkez Bankası FED faiz kararını açıkladı. FED politika faizini 75 baz puan artırarak 3,75-4,00 seviyesine çekti. FED’den yapılan açıklamada faiz artışı kararının oy birliği ile alındığı bildirildi ve faizler yeterli derecede kısıtlayıcı olana kadar artışların devam etmesine ihtiyaç olduğu vurgusu yapıldı.

FED faiz kararı ile şahin tutumunu korudu. FED böylece 2022 yılında dördünce kez 75 baz puan artırım gerçekleştirdi.

Faiz kararı öncesi yüzde 4,0318 olan ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,96’ya, yüzde 4,58 olan ABD 2 yıllık tahvil faizi yüzde 4,43’e kadar geriledi.

FED, Hazine kağıtları ve ipoteğe dayalı menkul kıymetleri içeren daraltma planının duyurulan şekilde sürdürüleceğini belitti. İş kazanımlarının güçlü olduğuna vurgu yapan FED işsizlik rakamlarının düşük kalmaya devam ettiğine dikkat çekti.

Enflasyon risklerini son derece dikkatli izleyeceğini yineleyen ve para politikasında kümülatif sıkılaştırmaya gideceğini ifade eden FED’in bir sonraki FOMC toplantısında 50 baz puan artış yapacağı beklentisi güç kazandı.

ABD hisse senetleri, FED’in faiz artış hızını yavaşlatma olasılığına dair sinyali sonrası sert yükseldi. Günlük kazançların yüzde 1’e yaklaştığı Dow Jones ve S&P 500 Endeksleri Powell’ın konuşmasının ardından yüzde 1’e yakın değer kaybetti.

FED Başkanı Powell: Sıkı Para Politikası Sürecek

FED Başkanı Powell ABD’de enflasyonu yüzde 2 seviyesine getirmeye kararlı olduklarını söyledi. Sıkı para politikasına bir süre daha devam edeceklerini belirten Powell sürdürülebilir iş gücü piyasası için fiyat istikrarının gerektiğine dikkat çekti.

Faiz patikası amacının yeterli derecede kısıtlayıcı seviyeye ulaşmak olduğunu ifade eden ve ”Faizlerde hala yolumuz var” diyen Powell nihai faiz hedefinin önceki beklentilerden daha yüksek olduğunu söyledi.

Faiz artışlarının hızının ne zaman hız keseceğine dair açıklamalarda bulunan Powell bu durumun belki sonraki toplantıda belki daha sonraki toplantıda gerçekleşebileceğini belirterek henüz net bir takvimin olmadığı sinyalini verdi.

Yüksek enflasyonun FED’in fiyat istikrarı ve tam istihdam hedeflerine yönelik çift yönlü riskleri dikkatle izlediklerini söyleyen Powell faiz oranlarını kısıtlayıcı bölgeye taşıdıkça faiz artışları hızı meselesinin daha az önemli hale geldiğini ifade etti. Kısa vadeli enflasyon beklentilerinin yüksek olmasını çok kaygı verici olarak niteleyen Powell para politikasında yeterince sıkılaşmama ya da çok çabuk gevşeme hatalarına düşülmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Yeterince sıkı para politikasına ulaşmak için faiz artışlarının sürdürülmesi gerektiğine vurgu yapan Powell faiz artışlarını durdurmayı düşünmek için henüz çok erken olduğunu belirtti. ”Konut piyasasında arz ve talep arasında denge oluşmalı” diyen Powell konut piyasasında finansal istikrar sorunları oluşacak gibi görünmediğini ve iş gücü piyasasında yumuşama işaretlerinin belirgin olmadığını söyledi.

FED Faiz Kararı Bitcoin’i Nasıl Etkiledi?

Gün boyunca 20 bin 400 seviyesinde yatay seyir sürdüren kripto para Bitcoin FED faiz kararının ardından 20 bin 700 seviyesini gördü. Powell’ın konuşması sırasında 20 bin 100 seviyesini test eden Bitcoin şu sıralar 20 bin 400 seviyesinden işlem görüyor. Ethereum, BNB, Terra LUNC, Dogecoin ve Shiba Inu yatay seyrini sürdürüyor.

FED Faiz Kararı Dolar-TL Kurunu Nasıl Etkiledi?

Bir süredir 18,60 seviyesinde yatay seyrini sürdüren Dolar/TL kuru FED’in faiz kararından etkilenmemiş görünüyor. Dolar/TL kuru 18,60 seviyesinde tutunmaya devam ediyor. EURUSD paritesi 0,9882 seviyesinde yukarı yönlü hareket ediyor.

2022’nin Son FED Faiz Kararı Ne Zaman?

ABD Ekim ayı enflasyon verisi 10 Kasım günü yayımlanacak. Enflasyon öncüsü veri olarak kabul edilen Tarım Dışı İstihdam verisi 4 Kasım Cuma günü ekranlara düşecek. Yılın son FED toplantısı ise 13-14 Aralık tarihlerinde yapılacak.

Geçtiğimiz günlerde ABD’deki konut kredisi faiz oranında 3 ay sonra ilk kez gerileme görülmüştü. 2 hafta önce yüzde 7,16’ya çıkarak 20 yılın en yüksek seviyesini gören 30 yıllık mortgage faizi geçtiğimiz hafta yüzde 7,06’ya kadar gerilemişti.

ABD’de Eylül ayı tüketici enflasyonu aylık bazda yüzde 0,4 artmış ve yıllık bazda yüzde 8,2 olmuştu. ABD Merkez Bankası FED politika faizini Eylül ayındaki toplantıda da 75 baz puan artırarak yüzde 3,00-3,25 aralığına yükseltmişti. FED Başkanı Jerome Powell bir önceki toplantı sonrası FOMC’un yılın kalanında 100 baz puan ila 125 baz puan faiz artışı konusunda ayrıştığını söylemiş ve yumuşak inişin zorlu olacağına dikkat çekmişti.

İlgili Haberler ve İçerikler

Dash 2 Trade - Ön Satış Sona Erdi, Şimdi Borsalarda!

Puanımız

dash2trade-site
  • Ön Satış Sona Erdi - Borsalarda Listelendi!
  • Cointelegraph'ta Çıktı
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
  • 70,000+ Alım-Satım Topluluğu
  • Bitmart, Changelly, Gate.io, LBank CEX Listelemesi
dash2trade-site
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.