Uzay girişimi Astrolabs, Starship roketiyle 2026 yılında Ay’a bir keşif aracı göndermek üzere SpaceX ile bir sözleşme imzaladı. Anlaşmaya göre, Astrolab’in geliştirdiği FLEX kargo modeli Ay’a gönderilecek. Bir SUV boyutlarına sahip olan FLEX, ekipman ve insan taşıyabilecek kapasiteye sahip.

Yeni nesil roketi henüz uçmamış olsa da, bu SpaceX’in Starship uçuşları için rezervasyon yapmasını engellemiyor. Cuma günü Astrolab adlı bir girişim, Elon Musk’ın özel uzay şirketiyle kısa süre önce bir anlaşma imzaladığını ve 2026 ortalarında fırlatılabilecek insansız bir Starship kargo görevinde yer ayırttığını açıkladı. Astrolab CEO’su Jaret Matthews The New York Times’a yaptığı açıklamada “Bu SpaceX’in Ay yüzeyine yaptığı ilk ticari kargo sözleşmesi” dedi ve şirketinin uçuşa dahil olan birkaç müşteriden biri olduğunu sözlerine ekledi.

Girişim, Esnek Lojistik ve Keşif (FLEX) aracının, SpaceX’in devasa süper roketi tarafından üç yıldan biraz daha uzun bir süre sonra Ay yüzeyine ulaştırılması planlanan 2 bin 200 kiloluk yükün bir parçası olmasını umuyor. Amaç, uzay aracını Ay’ın güney kutbuna yakın bir yere ulaştırmak.

Temel Aktivite Güney Kutup Bölgesinde Olacak

Astrolab CEO’su ve kurucusu Jaret Matthews yaptığı açıklamada, “Gezginimiz belirli bir yılda birkaç bin kilometreye kadar yol kat edebildiği için, tam olarak nereye indiğimiz konusunda daha az hassasız” dedi. Tamamen güney kutup bölgesi için optimize edildiğini söyleyen Matthews, temel olarak aktivitenin büyük kısmının orada olacağını düşündüklerini söyledi.

Astrolab, bir gün Ay yüzeyinde ekipman, malzeme ve insan taşıyacağını umduğu bir araç inşa ediyor. Esnek Lojistik ve Keşif (FLEX) aracı, yaklaşık bir Jeep Wrangler büyüklüğünde olup NASA’nın Mars’taki Perseverance gezgininden biraz daha büyük. Ayrıca kargo taşımaya yardımcı olmak için robotik bir kola sahip ve saatte 15 mile kadar yol alabiliyor. Ayrıca FLEX iki astronot taşıyabiliyor.

Astrolab, Ay’a indiğinde FLEX’in Ay yüzeyinde seyahat eden en büyük gezgin olacağını iddia ediyor. Matthews, Astrolab’ın 2026 Starship görevi sırasında kargo taşımak için gezgini kullanmayı bekleyen müşterileri olduğunu söyledi.

Ay’ın Kurye Şirketi Olma İsteği

Astrolab ayrıca, 2020’lerin sonunda ajansın Artemis görevlerinin bir parçası olup olamayacağını görmek için gezicisini NASA’nın yaklaşmakta olan Ay Arazi Aracı (LTV) yarışmasına sunacak.

Girişim geçen yıl, astronotlar için dev bir bebek arabasına benzeyen fütüristik yeni bir Ay gezgini konsepti sergilemişti. Kanadalı astronot Chris Hadfield, uzay aracının tam ölçekli bir prototipini Kaliforniya çölünün derinliklerindeki Death Valley yakınlarında gezintiye çıkardı ve çok etkilendi.

Matthews o dönemde verdiği demeçte “Ay’ın UPS’i, FedEx’i ve Uber’i olmak istiyoruz” demişti.

Matthews şimdilerde yaptığı açıklamada, “Kesinlikle bu işte önemli bir aday olacağız.” ifadelerini kullandı.

Ancak SpaceX’in FLEX keşif aracını Ay yüzeyine gönderebilmesi için önce şirketin devasa ağır fırlatma aracının güvenilirliğini kanıtlaması gerekiyor.

İlgili Haberler ve İçerikler