Stablecoin ihraççısı Circle’ın itibari para birimi endeksli USDC stablecoin’inin piyasa değerinin son iki hafta içerisinde kabaca 10 milyar dolar düşüş yaşadığı ve 32,5 milyar dolara gerilediği bildirildi.

ABD tarihindeki en büyük ikinci banka iflası olarak kayıtlara geçen Silicon Valley Bank’ın çöküşü sonrasında stablecoin ihraççısı Circle zor günler yaşıyor.

Silicon Valley Bank’ta 3,3 milyar dolarlık rezerv fonu bulunduğu ortaya çıkan Circle’ın stablecoin’i USDC’nin güven kaybetmeye devam ettiği kaydedildi.

Yaşanan gelişmeler sonrasında USDC’nin piyasa değerinin iki hafta içerisinde 10 milyar dolar düşüş yaşadığı aktarıldı.

USDC’de 24 Saatte 463 Milyar Dolarlık Ödeme Gerçekleşti

Elde edilen verilere göre USDC stablecoin’de 24 saat içerisinde 487 milyar dolarlık yakım ila 463 milyar doların üzerinde net ödeme yapıldığı ve yalnızca 24,1 milyon dolarlık yeni para basımı gerçekleştiği kaydedildi.

Söz konusu verilerin işlendiği aynı zaman dilimi içerisinde USDC’nin piyasa değerinin de 33,3 milyar dolardan 32,8 milyar dolara gerilediği bildirildi.

CoinGecko verilerine göre USDC’nin güncel piyasa değerinin 32 milyar 781 milyon dolarda oturduğu görüldü.

The Block araştırma direktörü Steven Zheng konuya ilişkin olarak, “Görünüşe göre Mart ayı başındaki olaylar, Circle’ın USDC için gecikme olmaksızın tam geri ödeme sunmasına rağmen kripto yatırımcılarının stablecoin’in güvenilirliğine olan inancını zedeledi.” yorumunda bulundu.

Silicon Valley Bank Çöküşü USDC’den Çıkışı Tetikledi

Mart ayının başlarında Silicon Valley Bank’ın yaşadığı ani çöküş, bankada 3,3 milyar dolarlık fonu bulunan Circle için son derece kritik bir olay olarak tarih geçerken Circle’ın stablecoin’i USDC’nin değeri 0,88 dolar seviyesine kadar gerilemiş ve depeg yapmıştı.

ABD federal banka düzenleyicilerinin, iflas eden Silicon Valley Bank ve Signature Bank’taki müşteri mevduatlarının tam iadesini garanti etmesine ve Circle CEO’su Jeremy Allaire’nin operasyonların devam edeceğini belirtmesine rağmen USDC stablecoin’den çıkışın önü bir türlü kesilememişti.

Geçtiğimiz hafta Allaire, Twitter üzerinden paylaştığı bir gönderide sektöre ilişkin endişelerini dile getirerek söz konusu satışları, ABD bankalarına ve ABD düzenleyici riskine maruz kalan projelerin yatırımcıları arasındaki süreçlere bağlamıştı.

Circle nezdinde ise Allaire, “Her zaman yaptığımızı yapmaya devam edeceğiz.” demişti.

Ayrıca Allaire, bir protokol ve dijital para birimi olarak USDC’nin halka açık zincirler, protokoller ve cüzdanlar üzerinde kesintisiz olarak çalışmaya devam ettiğini vurgulamıştı.

İlgili Haberler ve İçerikler