Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan ve geçtiğimiz cuma günü Dubai’ye gitmek üzereyken Karadağ’da sahte pasaport ve belgelerle yakalanan Terraform Labs’ın kurucusu Do Kwon’un Sırbistan’da 1 dolara şirket kurduğu ortaya çıktı.

Sırbistan Ticaret Sicili’nden alınan belgelere göre Do Kwon’un, Ekim 2022’de 0,90 ABD doları (100 Sırp dinarı) karşılığında “Codokoj22 d.o.o. Beograd” adında bir şirket kurduğu öğrenildi.

Ana faaliyet alanının danışmanlık hizmetleri olarak tescillendiği aktarılan şirketin tek sahibinin Kwon olmasına rağmen, Chai Corporation’ın eski CEO’su Han Chang-Joon’un eş yönetici olarak listelendiği bildirildi.

Ayrıca hem Kwon hem de Han’ın, halen faaliyette olduğu bildirilen şirketi Sırbistan Ticaret Sicili’ne kaydettirmek için Güney Kore pasaportlarını kullandıkları iddia edildi.

Gecic Law isimli hukuk şirketinin ortağı Ognjen Colic’in, Interpol internet sitesi kontrolü de dahil olmak üzere Kwon’un gerçekleştirilen standart güvenlik prosedürlerinden geçtiğini belirttiği aktarıldı.

Do Kwon’un Avukatlarından Gözaltı Süresine İtiraz

Karadağ Ceza Kanunu uyarınca Kwon’un maksimum 3 yıl hapis cezası ile karşı karşıya olduğu belirtilirken yerel bir haberde Kwon’un yasal temsilcisinin gözaltı süresine itirazda bulunacağı iddia edilmişti.

Ülkede genellikle 72 saate kadar tutukluluğa izin verildiği bilinse de Kwon’un kaçma olasılığı yüksek bir yabancı olduğu gerekçesiyle savcının dava süresinin uzatılmasına yönelik talebi mahkeme tarafından kabul edilmişti.

Kwon’un avukatlarının mahkemenin gözaltı süresini 30 güne kadar uzatma kararına itiraz edeceği yönündeki iddiaları doğruladığı aktarıldı.

31 yaşındaki geliştirici, geçtiğimiz yıl yaşanan Terra çöküşü sonrasında çok sayıda yatırımcının mağdur olması üzerine ülkesini terk etmiş ve yakalandığı güne kadar Dubai, Singapur, Mauritius ve Seyşeller’de saklandığı iddia edilmişti.

Güney Kore’de Aralık 2022’de Kwon için tutuklama emri çıkarılan Kwon, her defasında saklanmadığını belirtmiş ve “şu anda oturma odamda oturup kod yazıyorum” demişti.

ABD Yetkililerinden Do Kwon Hamlesi

Tutuklanmasından kısa bir süre sonra ABD savcılarının harekete geçtiği ve Kwon’u Terra çöküşünün ana suçlusu olarak adlandırdığı aktarıldı.

ABD yetkililerinin Kwon’u, menkul kıymetler dolandırıcılığı, emtia dolandırıcılığı ve komplo kurmakla suçladığı belirtildi.

Kwon, şubat ayından beri yatırımcıları yanlış yönlendirdiği iddiasıyla ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) hedefindeydi.

Blok zinciri analitik firması Elliptic’ten alınan verilerde geçen yıl çöken TerraUSD ve Luna’ya yatırım yapanların tahminen 42 milyar dolar kaybettiği bilgisine yer verildi.

İlgili Haberler ve İçerikler