Kripto para piyasasını çöküşe sürükleyerek piyasadan 60 milyar doların silinmesine yol açan Terra LUNA krizinin başrolü olan Terraform Labs’in CEO’su Do Kwon’un Sırbistan’da olduğu iddia edildi.

Güney Koreli yetkililerin, Terra kurucusu Do Kwon’un Güney Kore’ye iade edilmesi ve orada suçlamalarla yüzleşebilmesi için Sırbistan hükümetinden iş birliği talebinde bulunduğu bildirildi.

Terraform Labs’in tartışmalı kurucusu ve CEO’su Do Kwon, eylül ayında Singapur’dan ayrıldığından beri kaçak durumda ve kendisini arama çalışmaları dünya çapında devam ediyor. Son gelen haberlere göre, Güney Koreli yetkililer şu anda Do Kwon’un Sırbistan’da olduğunu düşünüyor.

Güney Kore’nin en büyük gazetelerinden biri olan Chosun Ilbo’un aktardığı bir habere göre, Güney Koreli yetkililerin Do Kwon’un şu anda Sırbistan’da olduğuna dair bir ihbarı değerlendirdiklerini ve kendisinin gerçekten de Sırbistan’da olduğunu teyit edebildiklerini belirtti.

İsmini vermek istemeyen bir yetkili yayın organına yaptığı açıklamada, “Kısa bir süre önce CEO Kwon’un Sırbistan’da olduğuna dair bir istihbarat aldık ve bu bilgiyi teyit ettirdik.” dedi.

Güney Kore Maliye Bakanlığı’ndan Sırbistan’a İş Birliği Talebi

Haberde bu bilgilerin yanı sıra, Güney Kore Maliye Bakanlığı’nın devam eden soruşturmanın bir parçası olarak “Sırbistan hükümetinden iş birliği talep etme sürecinde olduğu” belirtiliyor.

Terra’nın çöküşünden bu yana Güney Kore’deki yetkililer Do Kwon’u arıyorlardı, ancak bu noktaya kadar yerini belirlemede pek başarılı olamadılar. Terra ekosisteminin aniden çökmesinden sadece birkaç gün önce, 31 yaşındaki Do Kwon’un nisan ayının sonlarına doğru Singapur’a yerleştiğine inanılıyordu.

Kwon’a 14 Eylül’de Seul Güney Bölgesi Savcılığı Finans ve Menkul Kıymetler Suç Birimi tarafından tutuklama emri çıkarıldığı duyurulmuştu. Söz konusu tutuklama emri, Kwon’un Güney Kore sermaye piyasası yasalarını ihlal ettiği iddiaları nedeniyle çıkarılmıştı.

Dubai’ye Mola Vermek Üzere Gitmişti

O sıralarda Singapur’daki yetkililer Kwon’un artık ülkede olmadığını doğrulamıştı. Terra kurucusunun henüz belirlenemeyen yeni bir varış noktasına giderken mola vermek üzere Dubai’ye uçtuğuna inanılıyordu.

Çok geçmeden 26 Eylül’de Interpol’ün de Kwon hakkında “Kırmızı Bülten” yayınladığı bildirildi. Ancak 11 Aralık itibarıyla Do Kwon’un Interpol’ün internet sitesinde yer alan Kırmızı Bülten veri tabanına eklenmediği görülüyor.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, 6 Ekim’de Kwon’un pasaportunu teslim etmesi için bir emir yayınladı. Bakanlık emre uyulmaması halinde pasaportunun tamamen iptal edileceğini de ekledi.

Güney Kore’deki savcılar aynı ayın ilerleyen günlerinde, Do Kwon’un başka bir yere gitmeden önce mola vermek üzere Dubai’ye uçtuğuna dair haberleri doğruladı ki bu yerin Sırbistan olabileceği ortaya çıktı. Söz konusu haberler ayın başından beri ortalıkta dolaşıyordu.

Do Kwon Sırbistan’da Ortaya Çıkarsa İade Edilebilecek Mi?

Do Kwon’un Sırbistan’da saklandığı ortaya çıkarsa, Güney Kore’nin Terraform Labs’in kurucusunun bu ülkeden iadesini sağlamak için ne gibi yasal yollara başvuracağı henüz belli değil.

Güney Kore 31 ülkeyle ikili suçlu iadesi anlaşması imzalamış olsa da Sırbistan bu ülkeler arasında yer almıyor. Öte yandan Güney Kore’nin, Sırbistan’ın da taraf olduğu Avrupa Konseyi ile çok daha geniş kapsamlı ve çok taraflı bir iade anlaşması imzalamış olduğu da belirtiliyor.

Do Kwon “Saklanmıyorum” Demişti

Kwon daha önce “kaçak” olmadığı ve deyim yerindeyse “saklanmak için hiç çaba sarf etmediği” konusunda ısrar etmişti. Geçtiğimiz birkaç ay boyunca çeşitli sosyal medya platformlarında aktif kalmaya da devam etti.

Terra LUNA Çöküşü Nasıl Olmuştu?

USTC (eski adıyla UST) olarak da bilinen Terra USD Classic algoritmik stablecoin’in mayıs ayındaki değer kaybı Terra ekosisteminin çökmesine yol açan bir faktördü. Söz konusu durum, LUNC (eski adıyla LUNA) olarak da bilinen kardeş varlık Luna Classic’in değerinde neredeyse yüzde yüz kayba neden olmuştu. Bu da halihazırda düşüşte olan kripto piyasasına büyük bir darbe vurmuştu.

İlgili Haberler ve İçerikler

Dash 2 Trade - Ön Satış Sona Erdi, Şimdi Borsalarda!

Puanımız

dash2trade-site
  • Ön Satış Sona Erdi - Borsalarda Listelendi!
  • Cointelegraph'ta Çıktı
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
  • 70,000+ Alım-Satım Topluluğu
  • Bitmart, Changelly, Gate.io, LBank CEX Listelemesi
dash2trade-site
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.