Güney Kore’de bir mahkeme, Terra ve stablecoin’i UST’nin çöküşünden yaklaşık dört ay sonra Terraform Labs CEO’su Do Kwon hakkında tutuklama kararı verdi. Ayrıca, diğer iki Terraform Labs çalışanı için de tutuklama emri çıkarıldı.

Kripto dünyasının gündeminde piyasadan 40 milyar doların buhar olduğu Terra LUNA çöküşü yer etmeye devam ediyor. UST’nin paritesini kaybetmesi ile başlayan krizde yüzde 99,9 değer kaybı yaşayan LUNA Coin, geçtiğimiz hafta kısa sürede sekiz kat değer kazanarak hafta boyunca kripto para yatırımcılarının dikkatini çekmişti.

Kripto Para Canlı Yorumları – Terra Luna Classic Niye Düşüyor? 14 Eylül 2022

Tutuklama Emrinde Kuruculardan Nicholas Platias ve Han Mo Da Var

Güney Kore mahkemesi, Terra ekosisteminin çökmesiyle birlikte native token Luna ve TerraUSD stablecoin’inin neredeyse tamamen değersiz hale gelmesinden dört ay sonra, Do Kwon olarak bilinen Terraform Labs CEO’su Kwon Do-hyung için tutuklama emri çıkardı.

Güney Kore gazetesi Chosun Ilbo’nun aktardığı habere göre, tutuklama emri Seul Güney Bölgesi Savcılık Ofisi’den direktör Dan Sung-han liderliğinde Mali Menkul Kıymet Suçları Ortak Soruşturma Ekibi ve 2. Mali Soruşturma Birimi tarafından çıkarıldı.

Haberde, Kwon’un şu anda Singapur’da ikamet ettiği belirtilirken, Terraform Labs’ın kurucularından Nicholas Platias ve bir başka çalışan olan Han Mo hakkında da tutuklama emri çıkarıldı. Bu isimler Sermaye Piyasası Kanunu’nu ihlal etmekle suçlanıyor.

Haberde ayrıca yakalama emrinin bir yıl süreyle geçerli olduğu ve savcıların tutuklamaları gerçekleştirmek için Interpol ile birlikte çalışmayı umut ettikleri bildirildi.

Terra Luna Çöküşünde Neler Yaşanmıştı?

Bir zamanlar en büyük üçüncü stabilcoin olan TerraUSD, mayıs ayı ortasında hedef fiyatı olan 1 dolardan yönünü keskin bir şekilde aşağı doğru çekerek büyük bir düşüş yaşamıştı. Terra Luna’nın değerini korumakla yükümlü olan Luna Foundation Guard (Terra Vakfı), sabitlemeyi yeniden sağlamak için umutsuz bir girişimle çöküş öncesi elinde bulunan milyarlarca dolarlık Bitcoin’i satarken eşi benzeri görülmemiş miktarlarda LUNA basımı gerçekleştirmişti. Fakat boşa çabaların ardından UST olarak bilinen TerraUSD’nin fiyatı neredeyse sıfıra düşmüştü. Terra blok zinciri iki kez durdurulmuş ve yatırımcılar ağır kayıplar yaşamıştı. Hem Kwon hem de Terra geliştirme şirketi Terraform Labs, Güney Kore ve Amerika Birleşik Devletleri’nde çok sayıda davaya konu olmuştu. Kwon ek olarak, vergi dolandırıcılığı, haraç toplama, yatırımcıları yanıltma ve bir saadet zinciri yürütmekle suçlanıyordu.

Öte yandan Terra Vakfı çalışanlarından bazıları çöküş öncesinde kurucusu Do Kwon’un her ay 80 milyon dolarlık bir varlığı kurumsal fonlardan çıkararak bilinmeyen cüzdanlara aktardığını iddia etmişti. Çalışanlar bu sistemin çökeceği konusunda uyarı yapsa da Do Kwon’un aksine oranları yüzde 20 seviyesine kadar çıkardığı ve kara para aklama işlemlerine devam ederek UST birimini çöküşe götürdüğü ileri sürülmüştü.

Do Kwon’un Kurtarma Planı Da İşe Yaramadı

UST ve Luna’nın çöküşünden bu yana geçen aylarda Do Kwon, Terra ekosisteminni native tokenini yeni bir versiyonuyla yeniden inşa etmek için cesur bir plan öne sürmüştü.

CEO Kwon’un Terra blok zinciri ağını yeniden canlandırma planı, ağ sahipliğinin 1 milyar yeni coinin UST ve LUNA sahiplerine dağıtılmasıyla birlikte Terra blok zincirinin yeniden başlatılması anlamı taşıyordu. Ağın büyük bir güven kaybettiğini kabul eden Kwon, geliştirici ekosisteminin ve topluluğun korunması için ağın yeniden başlatılmasının bir mecburiyet olduğunu da aktarmıştı. UST sahiplerinin ağın büyük bir payına sahip olması gerektiğini söyleyen Kwon, Terra blok zincir ağında yeni bir güncellemenin daha olacağını belirtmişti.

‘Müfettişler Benimle İletişime Geçmedi’

Do Kwon geçtiğimiz ay ortalarında verdiği bir röportajda, Terra olayını araştıran Güney Koreli müfettişlerin Terra’yı incelerken Güney Koreli kripto borsalarına baskın düzenledikleri haberlerine rağmen kendisiyle iletişime geçmediklerini de iddia etmişti.

Do Kwon’u Hapse Attırmak İçin Yeni Meme Coin

Bu arada Terra çöküşünü takip eden günlerde CEO Do Know’un peşindeki kripto para topluluğunun çıkardığı ‘JailKwon’ adlı yeni kripto para projesi de dikkatleri çekmişti.

3 Eylül’de LUNA kurucusunu hapse attırmak isteyen ekip tarafından BNB Chain’de piyasaya sürülen ‘JailKwon’ adlı meme coin PancakeSwap’te şu anda JKWON kodu altında görüyor. Projenin 12 sayfalık whitepaper’ına göre; dijital varlık, ilk ‘eğit-kazan’ kripto parası olmayı hedefliyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.