Elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın düzenleyici kurumlara yaptığı başvuruda net zararı ortaya çıktı. Tesla, 2022 yılında, değer düşüklüğü sebebiyle Bitcoin varlıklarından 204 milyon dolar zarar kaydetti. Bu zarar, Bitcoin işlemlerinden elde edilen 64 milyon dolarlık kârla dengelendi.

140 Milyon Dolarlık Net Zarar

Şirket, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) yaptığı bir başvuruda, kaydettiği zararın yanı sıra, Bitcoin’in belirli dönüşümlerinden 64 milyon dolar kâr elde ettiğini ve otomobil üreticisinin 140 milyon dolarlık net zararla ayrıldığını söyledi.

Tesla, 2021’in başlarında Bitcoin’e 1,5 milyar dolar yatırmış ve CEO Elon Musk bunun ödeme olarak kabul edileceğini söylemişti.

O dönemde şirket, Bitcoin’in nakit depolamak ve anında erişim sağlamak için harika bir alan olduğunu, aynı zamanda geleneksel merkez bankalarından daha iyi bir yatırım getirisi sağladığını söylemişti. Bu arada ilk satın alımından sonra Tesla, pozisyonunu hemen yüzde 10 oranında azaltarak otomobil üreticisine hızlı bir şekilde 101 milyon dolar kazandırmıştı.

Tesla’nın Elinde Şu Anda Ne Kadar Bitcoin Var?

Birkaç hafta sonra rotasını değiştiren Tesla o zamandan beri Bitcoin varlıklarının çoğunu satmıştı.

Şirketin şu anda elinde yaklaşık 184 milyon dolarlık Bitcoin bulunuyor. Dev şirket, varlıklarını piyasa ve çevre koşullarına ilişkin görüşüne göre herhangi bir zamanda artırma ya da azaltma hakkını saklı tuttuğunu belirtti.

Musk, kripto paraların en yüksek profilli isimleri arasında yer aldı ve sosyal medyadaki açıklamaları genellikle önemli alım satım faaliyetlerine yol açtı.

Tesla’nın Şubat 2021’deki Bitcoin alımı, kripto paranın fiyatının yüzde 25’ten fazla artırarak 48 bin dolara yükselmesine neden olmuştu ki o dönemde bu rekor bir seviye olarak görülüyordu.

Bitcoin Ödemelerine İzin Vermişti

Musk, Mart 2021’de Twitter hesabından Tesla’nın müşterilerin araba alımlarını Bitcoin kullanarak yapmalarına izin vereceğini duyurduğunda dijital varlık tekrar yükselmişti. Bu, ABD’deki insanların Bitcoin’de 100 dolar depozitoya eşdeğer siparişleri güvence altına almalarını sağladı.

Birkaç hafta sonra Musk ve Tesla, Bitcoin madenciliği için gereken enerji miktarı konusundaki endişelerini dile getirerek bu karardan geri adım atmıştı. Bu sebeple Bitcoin fiyatı daha sonra düşüşe geçmişti. Fiyatı neredeyse 70 bin dolara kadar yükseldikten sonra Tesla’nın elindeki varlıkların çoğunu elden çıkarmaya karar vermesiyle Kasım 2022’de yüzde 50’den fazla düşmüştü.

Bitcoin’in değeri düşmeye başladığında, Tesla Bitcoin varlıklarının yüzde 75’ini satmış ve elde ettiği geliri geleneksel para birimi satın almak için kullanmıştı. Otomobil üreticisi bugün yaklaşık 184 milyon dolar değerinde Bitcoin’e sahip. Bazı analistlere göre bir toparlanma için bekliyor gibi gözüküyor.

Bilindiği üzere kripto piyasası geçtiğimiz yıl dramatik bir düşüş yaşamıştı. Şu sıralar 23 bin 700 dolar civarında seyreden Bitcoin tüm zamanların en yüksek seviyesinin yaklaşık yüzde 66 altında.

İlgili Haberler ve İçerikler

Meta Masters Guild - Geleceğin Kripto Oyunu

Puanımız

memag token
  • Popüler Oyun Stüdyoları Tarafından Destekleniyor
  • Erken Ön Satış Turu Başladı
  • Düşük Üst Limit, Vesting Yok
  • Oynanabilir NFT'ler, Ödüller, Staking
  • Solid Proof & CoinSniper Onaylı
memag token
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.