Almanca yayın yapan Handelsblatt gazetesi, Tesla içindeki birden fazla “muhbir”in 100 GB’lık önemli miktarda veri aldığını bildirdi. Veriler, şirketin birkaç yıl boyunca otomatik pilot özellikleriyle ilgili çok sayıda şikayet aldığını ortaya koydu.

ABD merkezli dev elektrikli otomobil üreticisi Tesla, veri sızıntısı sebebiyle zor günler yaşıyor. Bildirilene göre, Tesla 2015-2022 yılları arasında Otopilot özellikleriyle ilgili binlerce şikayet ve kaza raporu aldı ve bunları gizli tutmaya çalıştı. Şikayetlerin 23 bin dosyayı içerdiği bildirildi.

Bu süre zarfında, otomobil üreticisinin kendi kendine hızlanma sorunları hakkında 2 bin 400 rapor ve frenleme işlevi sorunları hakkında bin 500 vaka aldığı bildirildi. Sonuncusu, kasıtsız acil frenleme hakkında 139 ve yanlış çarpışma uyarılarından kaynaklanan hayali durmalar hakkında 383 şikâyet içeriyordu.

Çok Sayıda Müşteri Kanıt Olarak Video Paylaştı

Ayrıca, söz konusu dosyalarda binden fazla kaza raporunun yanı sıra sürücülerin Tesla’nın sürücü destek sisteminin güvenliğine ilişkin endişelerini dile getirdikleri 3 bin olayın tablolaştırılmış kaydının da yer aldığı bildirildi. Belgelenen olayların çoğunluğu ABD’de gerçekleşmiş olsa da şikayetlerin bir kısmı Avrupa ve Asya’da ikamet eden araç sahipleri tarafından iletildi. Handelsblatt, raporlarını doğrulamak için dosyalardan düzinelerce müşteriyle iletişime geçtiğini ve hatta bazılarının gazeteyle video paylaştığını söyledi.

Binlerce güvenlik şikayetine ilişkin ayrıntıları içermesinin yanı sıra, dosyaların çalışanlara müşterilerle nasıl iletişim kuracaklarına dair talimatlar içerdiği bildirildi. Bildirilene göre, olay raporlarını e-posta veya kısa mesajlara kopyalayıp yapıştırmamaları, bilgileri sesli mesaj kaydı olarak bırakmamaları söyleniyor. Bilgileri müşterilere sadece sözlü olarak aktarabilecekleri de detaylar arasında yer alıyor.

Handelsblatt Genel Yayın Yönetmeni Sebastian Matthes, Tesla dosyalarındaki bilgileri neden yayınlamaya karar verdiğini açıklayan bir mektupta, 12 kişilik bir ekibin altı ay boyunca dosyaları incelediğini ve değerlendirdiğini söyledi. Açıklamada, “Veriler, daha önce bilinenden çok daha büyük teknolojik sorunları olduğu görülen bir elektrikli otomobil öncüsünün resmini çiziyor. Örneğin, Otopilot ile. Tesla dosyaları, sürücü destek sistemleriyle ilgili komplikasyonlar hakkında binlerce rapor içeriyor.” ifadeleri kullanıldı.

Tesla Yasal İşlem Başlatacak

Matthes, ekibinin Tesla’ya kapsamlı bir soru listesi gönderdiğini, ancak otomobil üreticisinin bunlara cevap vermemeyi tercih ettiğini söyledi. Bunun yerine Tesla’nın Davalardan Sorumlu Baş Hukuk Müşaviri Joseph Alm, yayına verilerin çalındığını ve istisnai durumlar dışında yasadışı yollardan elde edilen bilgilerin medyada yer almasına izin verilmediğini söyledi.

Alm’ın açıklamasına göre şirket, memnuniyetsiz olan eski bir çalışanın şirketten ayrılmadan önce gizlilik anlaşmasına aykırı olarak servis teknisyeni pozisyonunu kullanarak yasadışı bir şekilde bilgi elde ettiğini öne sürüyor.

Tesla, “Tesla’nın gizli bilgilerinin ve çalışanların kişisel verilerinin çalınması” nedeniyle eski çalışanı hakkında yasal işlem başlatacağını söyledi.

AiDoge (AI) - Meme Oluşturma Platformu

Puanımız

AiDoge
  • Yapay Zeka ile Meme Oluşturun & Paylaşın
  • AI Odaklı Kripto Sektörünün En Yeni Meme Coini
  • Ön Satış Başladı - aidoge.com
  • Token-Temelli Kredi Sistemi
  • Günlük Ödüller İçin $AI Tokeni Stake Edin
AiDoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.